С кодовото „СМЧ – Пенчев“ са били отпускани високите пенсии на база фалшиви документи за трудов стаж в Силистра. СМЧ значи „силно мой човек“, обясниха днес от Специализираната прокуратура.

Така шефката на дирекция „Отпускане на пенсии“ в Силистра записвала на бележка личните данни, които шефът на НОИ в града Милен Пенчев й диктувал. Това били данни на хора, които искали да получат по-висока пенсия – обикновено над 600 лева, като им се издавали фалшиви документи за стаж от най-тежките категории труд, като тези в минната индустрия.

Сред получателите на високи пенсии имало различни хора, включително кметове, заместник-кметове и общински съветници от Силистренско, обясни днес говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева, цитирана от „24 часа“.

Шестима са обвинени за участие в организирана престъпна група, като сред тях е и Милен Пенчев, който е баща на певицата Тита. Цяло семейство участвало в групата – баща, майка и син. Освен да изготвят фалшивите документи за трудов стаж, майката имала задача да тегли с банкови карти пенсиите на облагодетелствалите си, уточни и.ф. ръководителят на СП Димитър Франтишек. Възнаграждението било 10 000 лева и въпросната жена задържала дебитната карта, на която клиентът започвал да получава пенсията, докато по нея не се натрупа тази сума. След това картата била връщана на получателя.

Картите се задържали за различен период – според размера на пенсиите. При големи суми – за година-две, а при по-малки – за по-кратко.

До момента спецпрокуратурата разполага с информация за 20 души, които са се възползвали и са получили пенсии. Сред тях имало и хора без никакъв трудов стаж.

Групата действала от 2017 година до момента. Тепърва ще се уточнява на кого от шестимата ще бъде поискано от съда определянето на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 март 2019 19:10
Гост

Интересува ме при това положение Тита ще продължи ли участието се в Като две капки вида, защото девойчето добре се справя

Анонимен
Анонимен
10 март 2019 19:05
Гост

Да не се окаже като историята с лекарите, които бяха освободени, от съда поради липсата на доказателства