Съюзът на съдиите в България (ССБ) започва да събира мнения и предложения от всички съдии за изготвяне на нова система за определяне на заплатите в системата, която да бъде предложена след това на Висшия съдебен съвет (ВСС).

От съдийската организация публикуваха обръщение, в което са формулирани 5 основни въпроса, свързани със заплащането на съдиите, в които са предложени възможни отговори, но и е дадено право на всеки да изкаже собствена идея.

Повод за кампанията е решението на Пленума на ВСС от тази седмица, с което заплатите в системата бяха увеличени с 10% за всички магистрати, а парите за ранг с по 100 лева. Преди това имаше идея на деветима членове на ВСС за увеличение на заплатите с твърда сума от 204 лева за всички магистрати. Това породи дебат и в съвета за справедливото определяне на възнагражденията в системата и предложение да се изработят критерии за това. Този въпрос е бил обсъден на работно заседание на Пленума, но на него не е имало единодушие как да се подходи – дали работна група от Министерството на правосъдието да изготви предложения, или промените да бъдат предварително обсъдени на по-широка основа.

От обръщението на ССБ става ясно, че според съдийската организация сегашният принцип за определяне на заплатите не е справедлив. Законът за съдебната власт (ЗСВ) урежда размерите на заплатите само на председателите на върховните съдилища, главния прокурор и шефа на Националната следствена служба, които са 90% от заплата на председателя на Конституционния съд, както и заплатите на магистратите на най-ниско ниво, които получават два пъти повече от средномесечното възнаграждение на заетите в бюджетната сфера. Заплатите на останалите се определят от Пленума на ВСС. ЗСВ урежда също и допълнителни пари за стаж, които са 2% за всяка година, но не повече от 40%.

Според ССБ този начин на формиране на възнагражденията не позволява да се прецени доколко справедливи са разликите в заплащанията на съдиите на различни нива. От организацията посочват, че моделът трябва да отчита качеството на работа на съдията, без да стимулира „нездрав кариеризъм“, а само повишаване на компетентността и това да води до по-високо заплащане.

Един от предложените нови варианти е всички възнаграждения да се определят като процент от заплатата на председателя на Конституционния съд, който е различен за различните нива –районен, окръжен, апелативен, върховен съд.

От ССБ питат и кое да бъде водещо при определянето на заплатите – длъжността, рангът, стажът, трите компонента заедно или друг вариант. Ако водещ критерий е рангът, от ССБ посочват пример със съдия от районен съд, но с ранг на съдия от ВКС, на който основното възнаграждение да е 80% от заплатата на съдия от ВКС или ВАС.

Освен нов модел за определяне на възнагражденията, от ССБ ще питат съдиите и за нова система за определяне на пенсиите, както и за допълнителните пари за докторите по „Право“.

Относно пенсионирането на съдиите, от ССБ предлагат на колегите си в страната обсъждане на вариант, при който те да получават пенсия, която да е 50, 60 или 70% от последната заплата, която са вземали, вместо да получават еднократното обезщетение от до 20 заплати и най-високата пенсия, която сега е 910 лева.

Съдиите могат да отговарят на въпросите и да предлагат други решения, които да изпратят на ССБ до 11 април, след което всички становища ще бъдат анализирани и използвани за формулиране на искания към ВСС.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
123
123
28 януари 2019 13:33
Гост

Няма да отговарям на въпросите в анкетата. Нито ще критикувам ССБ – че не съм и техен член (вече). А ще изразя своето мнение по проблемите. Първият въпрос е манипулативно зададен- естествено е, че всеки магистрат би отговорил с „Не“ на първата „възможност“ – „А. Считам, че сегашният текст на чл.218, ал.2 и 3 от ЗСВ определя справедливо основното месечно възнаграждение на съдиите от различните нива в съдебната система“. Но и втората „възможност“ екстравагантна… Затова моето предложение е простичка – заявявал съм го от години: тъй като ВСС е неспособен да оптимизира съдебната система, в която всички съдии от съответния… Покажи целия коментар »

Шоу
Шоу
28 януари 2019 16:29
Гост

Много правилно определяш ССБ като „секта“ – те отдавна са скъсали с реалността , а „мозъчният им тръст“ е задръстен от малоумие . Що за простотия – да се запишело в закон , че взимаме определен процент от последното си възнаграждение . Първо , ЗА ТАКОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЩЕ НИ ОТЪРКАЛЯТ В КАТРАН И ПЕРА И ЩЕ НИ ИЗГОРЯТ НА ПЛОЩАДА. В държава , в която се получават по 250-300 лева пенсия , ние да поискаме 2500 лева . Ще ни застрелят просто . Второ , ами ако има пак хиперинфлация ? Ще вземаме по 3 лева пенсия ли ? Това… Покажи целия коментар »

error
error
27 януари 2019 8:49
Гост

Пълна глупост е това с пенсиите и отпадане на обезщетението. Тези от ССБ за Господ ли се мислят? Могат ли да гарантират, че някой ще живее достатъчто дълго за да си получава по-голямата пенсия.
По-вероятно е да целят създаване на законодателна несигурност и съдиите от върховните нива да се възползват предсрочно от правото на пенсиониране и да освободят местата за техни хора.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2019 23:02
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Шоу
Шоу
26 януари 2019 18:12
Гост

Направо съм шокиран . ССБ да вземе становище по синдикален въпрос . Обикновено ССБ се интересува от стената между Тръмп и Мексико , положението на съдиите в Чад ….но най-вече от текущата политика , кариерното израстване на ръководството си или най-малкото от командироването им в близки и далечни държави . Какво е това дребнотемие – заплати на съдии….от ССБ се преродиха .

Джъджронимо
Джъджронимо
26 януари 2019 13:10
Гост

Не виждам в предложенията нещо, което да има отношение към насърчаване на компетентността за сметка на кариеризма? Нещо за допълнително заплащане при най-нисък процент отменени актове?

Прокурор по места
Прокурор по места
26 януари 2019 12:58
Гост

А нас никой ли няма да ни пита?

Съдия
Съдия
26 януари 2019 12:56
Гост

Пенсионирането да не се пипа! Кой ще изработва тези пенсии, за да ги получаваме след, да речем, 30 години?