В един ден две организации на съдии и адвокати изпратиха становища до президента Румен Радев, в които го призоваха да не подписва указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, а Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите писаха до Европейската комисия, че процедурата е била съпроводена от недопустим политически натиск, който сега е насочен към държавния глава.

Междувременно от президентството обявиха, че Радев ще даде изявление във връзка с избора на нов главен прокурор малко след 17 ч.

Становището на ССБ

Първи становището си огласиха от Съюза на съдиите в България (ССБ). В позицията си съдийската организация пише, че изборът на единствения кандидат за главен прокурор е бил формално публичен, но не и прозрачен, като от ССБ споделят виждането си, че Гешев не притежава необходимата професионална компетентност за поста, която да надхвърля обичайно изискуемите умения за работа по дела на всички останали магистрати.

Специално внимание в становището на ССБ е отделено на изказването на главния прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването на Гешев, в което той говори за избора на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Тогава Цацаров каза, че с течение на времето, във ВСС остават все по-малко хора, които са участвали в избора на Панов и скоро никой няма да помни как е протекъл той. „Ще минат още два месеца, живот и здраве, и тъй като никой мандат не е вечен, от тази зала ще си изляза и аз. И тогава никой няма да знае какво точно се е случило тук вътре, и което е по-важно – в една друга сграда. Не, в две други сгради. Аз го знам“, бяха думите на Цацаров, но той добави, че няма да разкрива повече подробности, защото уважава длъжността председател на ВКС.

Според ССБ подобно изказване изисква незабавна реакция, защото съдържа твърдения за опасна подмяна на демократичната процедура по овластяване на най-високите административни длъжности в съдебната власт. „Вместо твърденията да бъдат проверени преди стартиране на процедурата за главен прокурор, за да се изключи всякакъв риск от компрометиране на съдебните институции, който по същество е риск и срещу националната сигурност, бездействието на кадровия орган на съдебната власт се задълбочи с липсата на реакция на думите на г-н Цацаров. В резултат – нито съдиите, прокурорите и следователите, нито българските граждани получиха прозрачна информация кога, как и от кого се подбират председателите на съдилища и ръководители на прокуратури. Подобно мълчание на Висшия съдебен съвет е нетърпимо“, се казва в становището на ССБ. Те припомнят, че ВСС е замълчал и след избора на Цацаров за главен прокурор, когато бяха изнесени публично записи на разговори на тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов с Бойко Борисов, в които той казва на лидера на ГЕРБ репликата „Ти си го избра“.

„Споделяме резона в думите на г-н Цацаров, че е дошъл моментът главният прокурор да бъде излъчен от средите на прокуратурата. Това обаче следва да бъде извършено с насърчаване на активността на редовите прокурори да излъчват и предлагат за номиниране автентичните професионални авторитети, т.е. тези, които имат професионална компетентност, юридическа култура, нравствен интегритет и способност за развиване на правото и утвърждаване на авторитета на професията“, добавят от ССБ, като сочат, че в процедурата по избора на Иван Гешев не е имало истинско състезание, а по думите им представянето му не е убедило, че той притежава и нужните етични качества за поста.

Писмото на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите

Малко след това стана ясно, че Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите са изпратили писмо до първия зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, до комисаря по правосъдието Вера Юрова и още няколко високопоставени представители на комисията.

В него те подробно запознават ЕК как е протекла процедурата по избор на нов главен прокурор и подчертават, че за първи път при нея е съществувала правната възможност колегията на прокурорите при ВСС чрез не по-малко от трима свои членове да издигне кандидатура за обвинител №1. „Фигурата на главния прокурор е от изключително значение за България, т.к. именно от този избор зависи каква ще бъде стратегията за развитие на държавното обвинение през следващите седем години, както и как тази стратегия ще повлияе върху съдебната власт и доверието в нея“, пишат двете съсловни организации.

Те припомнят, че президентът пръв повдигна въпроса за това какъв трябва да е новият обвинител №1 и как на среща между Прокурорската колегия на ВСС и организациите на прокурорите и следователите са се обединили, че той „трябва да е от системата на държавното обвинение, да бъде визионер с модерно мислене, да умее да отстоява каузи и „да бъде кристално чист човек с харизма“.

„Именно тази заявка на професионалната общност на прокурорите насочи вниманието към заместника на главния прокурор – Иван Стоименов Гешев“, пишат Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.

Те излагат цялата хронология по провеждането на избора, множеството становища в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев, публикации срещу нея и протестите преди и в деня на самия избор на 24 октомври. „Изложените факти сами по себе си описват обстановката, в която се развива изборната процедура за главен прокурор на Република България.

Тази процедура не е приключила, а недопустимият политически натиск върху съдебната власт продължава.

Този натиск сега е концентриран към президента, който следва да се произнесе съгласно конституционно предоставените му правомощия“, пишат двете организации до Брюксел.

И заключават, че изредените от тях публикации, протести и призиви са опит за недопустима политическа намеса върху независимостта на съдебната власт. Като обясняват, че изпращат тази информация на ЕК „като уверение за това, че процедурата по избор на нов главен прокурор на Република България беше проведена законно, прозрачно и публично“.

Становището на Обединението на свободните адвокати

Малко след като прокурорите и следователите огласиха писмото си, становище до президента с призив да не подписва указ за назначаване на Иван Гешев изпратиха от и новата организация Обединение на свободните адвокати (ОСА).

„Не е толкова далеч в миналото, когато „изборите“ бяха все такива – с един-единствен „кандидат“. Ще бъде ясен знак, че още живеем във вечността на миналото, ако сега не покажем, че този така важен за държавността избор бе проведен по неприемлив начин и при висока степен на съмнение относно своята съобразност с приложимите закони и най-вече Конституцията на Република България“, пишат те до държавния глава.

И обясняват, че не искат от него да оценява професионалните качества на Гешев, тъй като това е правомощие на ВСС. „Можете, обаче, да оцените качествата му, през призмата на публичните изказвания досега, дадени преди и по време на изслушването му пред ВСС, както с оглед бъдещата му роля на публична фигура с изключително значение за управлението на страната за достатъчно дългия срок от седем години“, обясняват от ОСА. Като отправят апел към президента да даде „възможност за истински избор, проведен при широко обществено обсъждане и завършил не с обществено разделение, а с повишаване авторитета на държавното обвинение сред българските граждани“.

От обединението заявяват, че според тях е наложително да бъде сезиран Конституционният съд, който да даде задължително тълкуване на текста от основния закон, който предвижда, че президентът не може да откаже назначаването на избрания от ВСС за главен прокурор при повторно направено предложение.

„С решение №2/2002 КС определя, че президентът действа в условията на обвързана компетентност, като не може да откаже назначаване или освобождаване при „повторно направено предложение“ от ВСС, като КС не е дал задължително тълкуване на термина „повторно направено предложение“. С оглед обезпечаване прилагането на горните принципи (законност, стабилност и защита на оправданите очаквания на правните субекти) при задължителното издаване на указ, следващ повторно предложение от ВСС на същата кандидатура, считаме, че е наложително тълкуване от КС на този термин в светлината на съобразеното тълкуване на конституционния принцип на правовата държава (чл. 4 от КРБ)“, пишат от ОСА до Румен Радев.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
observer
observer
08 ноември 2019 9:26
Гост

При такова заглавие за прокурори и следователи да помислиш че се оплакват от натиск да подписват под строй становища в подкрепа а то какво било. Жалка картинка. Ако можеха да го осмислят, малко подозрително изглежда отстрани толкова отчаяно да го искат за началник че да му пишат пламенни защити чак пред еврокомисията. Малко гузен негонен бяга

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 16:13
Гост

Единствения шанс за борба с Пеевско-цацаровата мафия е Радев да сезира КС.

Hong Kong
Hong Kong
08 ноември 2019 9:30
Гост

Че тези в КС кой ги назначава за да очакваш някакъв отпор..?

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 16:08
Гост

Обединение на свободните адвокати ме изненадаха много приятно.

Оги
Оги
07 ноември 2019 16:00
Гост

Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите много бързо реагираха в подкрепа на Гешев. А иначе се бавят със становищата си.

Офталмолог
Офталмолог
07 ноември 2019 16:04
Гост

И къде видяха прозрачността на процедурата. Аз ли недовиждам.

Така е
Така е
07 ноември 2019 16:23
Гост

Прозрачна е – на всички е ясно КОЙ стои зад Гешев.

Юрист
Юрист
07 ноември 2019 14:13
Гост

Не само ССБ, но и всички останали юристи в България, независимо на каква длъжност, са абсолютно съгласни с това становище! Дори част от прокурорите, които под строй се подписват в подкрепа на Гешев, а в частни разговори споделят, че той е пълно недоразумение на правото. Единствените, които подкрепиха Гешев, бяха:
1. Слугите на Делян Пеевски във ВСС,
2. Порно-журналистите от медиите на Делян Пеевски,
3. Подчинените на главния прокурор служители от прокуратурата и МВР и
4. Контра-протестиращите пред ВСС мутри и хулигани.

Уви
Уви
07 ноември 2019 16:25
Гост

Тия мутри и хулигани са си електоралното мнозинство у нас.

гражданин
гражданин
08 ноември 2019 9:33
Гост

За съжаление. Всичко читаво се изнесе на запад тука останаха дамо отрепки и болни хора които заради здравословни проблеми не можем да се преселим

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 12:55
Гост

Абсолютно подкрепям становището. Но нищо няма да направят. Дори сега Радев на не подпише, ще му го сервират пак на златен поднос.

Очакване
Очакване
07 ноември 2019 16:25
Гост

Чакам с нетърпение да стане 17 и да чуя какво ще сервира президентът.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 12:53
Гост

Боко избра Цаци. Цаци си избра Гешев. Пълна прозрачност. Ама нали всичките са етични и с висок морал!

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 11:57
Гост

А какво ще стане, ако прокурорите излязат с такъв призив за назначение на председател на ВАС или ВКС?

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 12:52
Гост

Всичките съдийски организации ще скочат срещу тях.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 14:17
Гост

Прокурорите? Редовите прокурори? Те не смеят да гъкнат, освен ако Капа ди тути прокурори не им нареди да се обяснят писмено в любов на някой като Гешев. Прокурорите могат да излязат с подобно становище, само ако на Капа-та не й хареса предложението за нов председател на съда, защото например не се е заклел във вярна служба на мафията, пардон, на прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 11:55
Гост

ССБ изглеждат смешни с този призив, само гледат да се изкажат като най-върли демократи и пазители на не знам какво си. Много добре знаят, че, ако Радев не подпише, все тая.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 11:56
Гост

Да, те са по гръмките декларации, веенето на знамена и размахването на символи. А някои техни членове бяха против и назначението на Л. Панов, хахаха…

4о4о
4о4о
07 ноември 2019 12:44
Гост

Обаче точно сега застават зад гърба на Панов и позицията му относно назначаването на Гешев.

Има причина
Има причина
07 ноември 2019 16:27
Гост

Да, защото Панов се доказа като независим и свободомислещ. Гешев даже не е мислещ, какво остава за свободо-?

Глориан
Глориан
07 ноември 2019 11:44
Гост

Калин Калпакчиев по-добре да излезе публично и да обясни делото Джок Полфрийман. Така и ние, простосмъртните ще разберем за неговата професионална компетентност, юридическа култура, нравствен интегритет и способност за развиване на правото и утвърждаване на авторитета на професията. Както и на другите 2 съдии в състава.

До Глориан
До Глориан
07 ноември 2019 11:58
Гост

Тоест, ти не разбираш решението, когато го прочетеш, защото е публично, но си сигурен, че не е хубаво

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 14:19
Гост

Просто такива опорни точки са дали на троловете на Пеевски, но да не ги обвиняваме хората – и се са хора, и те хляб ядат, макар и кафяв…

гражданин
гражданин
08 ноември 2019 9:37
Гост

Той кафевият е по-здравословен, какво до вириш носа

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 11:32
Гост

Радост ли е Радев се питат сега

знаково забавяне?
знаково забавяне?
07 ноември 2019 11:30
Гост

Че Гешев не става, не става. Че президентът и да не подпише, само ще им накриви шапките, пак е така. Ама да не вземе да сезира КС, че тогава ще стане интересно. Бая се бави вече с указа…

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 11:32
Гост

забавянето може да значи всичко. може да е като оправдание пред десните – ето, на, мислих, мислих, ама не можах да измисля как да откажа указ или пък да значи – мислих, мислих и наистина не мога да подпиша, че и даже ще питам КС да ми потълкува малко конституцията. Само гадаем

несъсловен
несъсловен
07 ноември 2019 11:28
Гост

Чак пък позиция от ССБ за избор на главен прокурор ми се струва прекалено.

Европеец
Европеец
07 ноември 2019 16:28
Гост

Когато времената са абсурдни, нищо не е прекалено, ако е в името на нормалността!

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 11:24
Гост

Ще подпише, ама какво от това. Ще повторят и ще потретят, ако трябва.