Съюзът на съдиите в България (ССБ) поиска Висшият съдебен съвет да обсъди и да прецени дали да започне процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от длъжност.

В обръщение до всеки един от членовете на съвета (с изключение на обвинител №1) съсловната организация изброява шест факта от дейността на Гешев, които според нея, налагат въпросът да бъде обмислен (пълния текст на писмото виж тук).

Първият е за нарушение на чл. 6 от Закона за съдебната власт, според който магистратите трябва да са политически неутрални. От ССБ пишат, че в многобройните си изказвания главният прокурор е нарушавал този принцип като си е позволявал недопустими политически оценки на част от опозицията – например за приватизацията.

Вторият факт, посочен от организацията, са разпространените от прокуратурата аудизаписи, придобити чрез специални разузнавателни средства, на разговори между шефа на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков и президента Румен Радев. Според ССБ Висшият съдебен съвет трябва да каже дали главният прокурор може да си позволи поведение, необвързано с върховенството на правото и функционирането на правовата държава и дали не са били създадени предпоставки за основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор (нерегламентирано разпространение на аудиозаписи, събрани чрез използване на специални разузнавателни средства, което не обслужва нуждите на наказателен процес, и то записи на разговори на президента). От съюза посочват, че дискусия на тази тема е наложителна, защото тя „ще създаде така необходимите стандарти за управление на съдебната власт и ще даде възможност убедително да извършите проверка налице ли са достатъчно данни за откриване на процедура по реда на чл. 173 ЗСВ за обсъждане на въпроса дали е извършено тежко дисциплинарно нарушение от главния прокурор по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България, съответно да упражните правомощието си по чл. 175, ал. 5 ЗСВ“.

Третият факт в обръщението на ССБ е свързан с Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор, което е определено от съюза като „паравоенно образувание“. От организацията добавят, че с него държавното обвинение вече разполага и със силов инструментариум, който е присъщ на изпълнителната власт, която се контролира от парламента. ССБ намира за напълно неприемлива демонстрацията на сила при извършените през лятото обиски в президентството, където влязоха и тежко въоръжени служители от бюрото.

Четвъртият посочен факт са случаите, в които прокуратурата разпространява доказателства, събрани в рамките на досъдебни производства и посочва кой е извършил престъпление, като така, според ССБ, е нарушена презумпцията за невиновност.

Петият е за репликата на Иван Гешев във връзка с одита на Централизирана система за случайно разпределение на делата, който откри пропуски. По този повод главният прокурор заяви пред медии, че може да се окаже, че има коронавирус в съдебната система и че „всъщност през последните пет години в България не е имало правосъдие“.

Последният посочен факт се отнася до срещи на Гешев с някои пострадали от престъпления или техни близки. „Разделението на хората в беда може да създаде погрешната представа в обществото, че ефективното наказателно преследване зависи не от приложението на закона, който дава равна защита на всички, поставени при едни и същи обстоятелства, а от акт на благоволение на главния прокурор в зависимост от конкретните му лични предпочитания, интереси, политическа конюнктура или спекулация с популистки нагласи“, посочват от ССБ.

И заявяват, че има заплаха за фундаментите на правовата държава, която изисква реакцията на съвета. „За да не допуснем съмнението, че ВСС не изпълнява конституционната си задача да бъде единствен институционален коректив на главния прокурор и така се превръща в самостоятелен фактор за произвол и подриване на върховенството на правото, предлагаме да извършите задълбочена проверка на изложените по-горе факти, след което публично да обсъдите и да дадете отговор на обществото дали са налице основанията на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България и съответно да упражните правомощието си по чл. 175, ал. 5 ЗСВ“, заключават от Съюза на съдиите.

 

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат
адвокат
01 октомври 2020 16:44
Гост

добре де, не може ли оставка на Гешев и закриване на ССБ на Сорос и Калпакчиев? Ще е най-доброто решение

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2020 15:53
Гост

Съдиите да не се месят в прокурорските дела. Аре!

сставка
сставка
02 октомври 2020 5:54
Гост

Съдиите да не се месят в престъпните прокурорски дела-това ли казваш ?

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 10:55
Гост

Естествено, че не трябва да се месят. Прокурорите са висша форма на живот, която съществува само по благоволението на Негово Върховенство Гешев. Те не се подчиняват на нищо друго, освен на волята Му.

Юрист
Юрист
30 септември 2020 20:30
Гост

Абсолютно са прави! Категорчно подкрепям! Гешев е пародия на юрист и срам за българското правосъдие!

Lexpertuti
Lexpertuti
30 септември 2020 19:02
Гост

Адвокат Илка Ив.Петкова е единствената порноактриса сред корумпираните юристи в Република България.
Безчинствата и с джуджето Георги Софкин са известни далеч от пределите на страната ни.

Пижо
Пижо
30 септември 2020 18:34
Гост

Първо почистете собствената ви къщичка, че мирише, а после ако все пак ви остане време може и да погледнете в чуждата паница. Смешни сте с тия писания, крайно време е да го осъзнаете

барикадата
барикадата
02 октомври 2020 5:56
Гост

Отдавна сме осъзнали, че такива като теб са смешни !

Пижо
Пижо
02 октомври 2020 20:37
Гост

Нищо не си осъзнал. В коментарът ми няма личностни нападки. Аз коментирам мнение, а не личности. Скачаш като петел, което означава, че имаш още мното да учиш за да коментираш такива теми

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 17:58
Гост

Кънкьора на Гоце, Батко и Братко, Софиянски, продал София, Масларова, Бисеров….
Аре!

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 17:52
Гост

Гешев да си дава оставката и да се маха. Нямат довеие в негодори в Европа!

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 17:52
Гост

Категорично трябва да се махне, ако не го махнат те

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 17:51
Гост

По- голям позор от Иван Гешев на този пост не съм виждал

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 17:53
Гост
Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 17:51
Гост

Не вярвам, но ще е супер

Емилиева
Емилиева
30 септември 2020 17:51
Гост

Ама че заспала работа. Някой вярва ли, чеще смеят да дръзнат да се противопоставят на ГЕРБ

Stratiev
Stratiev
30 септември 2020 17:49
Гост

Не ми харесва Гешев, но не вярвам, че ще се справят

Димитрова
Димитрова
30 септември 2020 17:49
Гост

По бламиран прокурор не сме имали

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 17:48
Гост

ГЕШЕВ – ПОЗОР!
ОСТАВКА И ЗТАВОР!

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 17:54
Гост
въстаник
въстаник
02 октомври 2020 5:58
Гост

Крайно време е !

Каменов
Каменов
30 септември 2020 17:48
Гост

дЛЪЖНИ СА

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 17:46
Гост

Уплашихте гаргите! Трогнахте ги до степен на умиление. Сетихте се да пишете, ама след доклада на ЕК, мизерници и подмазвачи! Калинчо Калпакчиев като, че ли е кацнал току що от Марс и никога не е стъпвал на тази планета, никога не е бил член на този гаден ВСС, никога не е бил координатор по програма за тази омразна ЕИСС, никога нищо не знае и никога нищо не вижда, а се е борил със всички сили и средства от планетата Марс, за да оправи бакиите на тази гадна съдебна система! Хайде стига! Чак пък толкова да ви приличаме на маймунки?

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 18:04
Гост

Ходи да коментираш в Правен свят и ПИК, това явно ти е нивото

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 18:37
Гост

С ти при Черепа, Цветан Василев, Баневи, Арабаджиеви, Батко и Братко, Джоки австралиеца и компания…