17 дела в интервал от два часа и половина е насрочил днес състав на Софийския градски съд (СГС), въпреки изискването да не се допуска струпване на хора в разгара на епидемията от COVID-19, сигнализираха адвокати.

Десетки страни и адвокатите им се опитват да си намерят място из коридорите около залата, в която заседава състав III-в на СГС. Той е с председател Николай Димов и членове Велина Пейчинова и младши съдия Мария Илиева.

Всички се опитват да спазват дистанция и така се отдалечават значително от съдебната зала и не чуват страните по кое дело викат да влязат, обясниха адвокатите.

Оказва се, че съставът е насрочил 5 дела за 13,30 ч., още 4 за 14 ч., още 5 за 14,30 ч. и едно в 15,30 ч, едно в 15,45 ч. и едно в 16 ч.

В 17 ч. все още се гледаха първите от четирите дела, насрочени за 14,30 ч.

Това противоречи на всички правила и мерки за работа по време на пандемията на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, които действат от месеци.

В тях колегията първо забрани насрочването на няколко дела за един и същи час.

След това прие, че делата трябва да се насрочват в графиците през по-голям времеви интервал помежду им – например 20 или 30 минути, като се има предвид, че е необходимо залите да бъдат проветрявани и дезинфекцирани.

Като специално за случаите, при които делата са насрочени още преди пандемията от COVID-19, заяви: „В случай, че не е възможно провеждане на съдебно заседание съобразно мерките за безопасност или съдебното заседание не може да бъде проведено в предварително определената времева рамка, следва със знанието на административните ръководители да се предприемат действия за отсрочване или при забава – да уведомят служителите на съдебна охрана на входа, отговорни за пропускателния режим, за възможна забава в определен график за деня. В случай, че дело или дела се отсрочват от графика за съответния ден, на надлежно призованите страни следва да се съобщи незабавно, а при предвидимо закъснение в графика, съдът следва непосредствено преди заседанието да обяви приблизителния час на разглеждане на отделните дела и да ги разгледа в него.

Като трябва да се има предвид, че това указание беше дадено още през май 2020 г., т.е. преди половин година.

Съдийската колегия възложи на председателите на съдилища да „осъществяват контрол по насрочване на делата за едно съдебно заседание с цел предовратяване на всякакви опасности от зараза за съдии, прокурори, адвокати, служители и участници в процесите“.

Председателят на СГС Алексей Трифонов на 27 ноември 2020 г. издаде специална заповед, с която указа на съдиите, че следва стриктно да спазват правилото, което е въвел още на 15 май – че делата следва да се насрочват в график през по-голям времеви интервал помежду им по преценка на съдебния състав, така че да се избегне възможността от струпване на много лица в съдебните зали и пространството пред тях.

В нея Алексей Трифонов нареди всеки съдия-докладчик да прецени дали да предприеме действия по отсрочване на всички дела в графика на едно съдебно заседание с оглед на естеството на процесуалните действия и броя на участниците в тях. „Същата преценка да се направи и в случай на график на повече насрочени дела, който предполага струпване на много лица в съдебните зали и пространството пред тях. В тези случаи съдията-докладчик може да отсрочи по своя преценка всички дела в рамките на едно съдебно заседание, с изключение на делата, посочени в чл. 329, ал. 3 от ЗСВ, за максимално близка дата, като страните и участниците да бъдат уведомени за новата дата своевременно, при спазване на изискванията на процесуалните закони“, разпореди още председателят на СГС.

В отговор на въпроси на „Лекс“ за ситуацията със състав III-в от Софийския градски съд напомниха, че заповедта на председателя за отсрочване на делата е от 27 ноември и обясниха: „Поради изключителната натовареност на съдиите в СГС делата на въззивните състави често се насрочват за година напред. В тази епидемична обстановка понякога е трудно да се отсрочат и страните да бъдат надлежно уведомени. Когато това е възможно, съдиите в СГС отсрочват делата и разреждат графика“.

50
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адв. Василев
адв. Василев
11 декември 2020 10:25
Гост

Аз за моите дела съм готов да чакам и 5 часа пред вратите на залата само и само да се разглеждат в разумен срок, а не да чакам 2 години до 1во съдебно заседание и още година за решение след като е обявено за решаване.

бай
бай
10 декември 2020 16:45
Гост

Сигурно съдията е изкарал ковид и едва ли му дреме за останалите. Пълно е в съдебната система с хора без морал

ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
10 декември 2020 16:38
Гост

Същото беше и пред 7ма зала на СГС, на 2Г състав вчера!

g4AbA
g4AbA
10 декември 2020 16:44
Гост

Даже в 7ма зала бяха повече, като гледам снимката, тази е направо празна. За 7ма зала и втората колона беше пълна до половината следобеда! В 14:00 се гледаха още делата от 13:30.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 7:40
Гост

По половината граждански въззив няма нужда от осз. Но когато адвокатурата предложи 376 ГПК да се прилага и за гражданските по време на пандемията, съдиите гледаха в тавана и не подкрепиха идеята! Тогава, като сте толкова велики, търсете си зали, ама няма – нали и струпвате хората като овце на заколение пред залите

Кой крив , кой прав
Кой крив , кой прав
10 декември 2020 8:36
Гост

Пълни глупости ! Напълно подкрепям по повечето въззивни дела да няма о.с.з , но повечето АДВОКАТИ са против . С явяването в о.с.з считат , че ще могат да вземат повече пари от страните . За мене е все едно – даже по-малко зали , по-малко стрес от „контакт“ с мили страни и адвокати . А относно „търсенето на зали“ – ние търсим , ама не намираме . В съдебната полата отдавна са „усвоени“ и коридори , и мазета. Остава да закрият тоалетните и в тях да заседаваме , така ще е о.к.предполагам . От Марс ли падате ???? Съдията… Покажи целия коментар »

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
10 декември 2020 5:51
Гост

Пак оплаквания, а аз имам дело от октомври миналата година, насрочено за другата година.

Горе-долу бързо се „изплюват“ решенията. Проблемите са – в бюро „Призовки“ (не винаги и не обезателно), както и в деловодствата, относително.

Редно е да се подготвят и адвокатите предварително за заседанията, в крайна сметка това е професията ни, ами ако нямаше пандемия, пак щеше да има чакане.

Има една прослойка в адвокатурата, дето иска да е все – модерна, видео-стени, как ще се увериш в независимостта на свидетеля, ако не го разпита съдията лично, лъжат като дръж ми шапката.

Или дело без явяване на страните.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 0:13
Гост

А още по-друго щеше да, ако се гледаха в закрито. Понеже за повечето дела дори на първа инстанция не е нужно ни открито, ни видеоконференция.

Notovski
Notovski
09 декември 2020 20:50
Гост

Друго щеше да е, ако можеше да се гледат делата на видеоконференция. Ама не такава по променения ГПК, а от удобно за страната място. Със сигурност за доволно голяма част от тези дела би било удачно това.

Кой крив , кой прав
Кой крив , кой прав
09 декември 2020 20:30
Гост

Статията е тотално ГЛУПАВА. Внушава се вина на едни обикновени съдии….че се опитват да работят . А виновните са другаде . Кой не може да осигури нормална натовареност в СГС – това е ВСС. Кой не може да осигури нормални битови условия – ВСС . Какво да правят съдиите като са им „отпуснали“ половин ден и са заринати с дела . Ако имаше достатъчно зали можеха и цял ден да заседават , обаче във врата им диша /преносно/ друг състав на СГС , САС , ВКС , Окръжен съд и кой ли не . МИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ ТОТАЛНИ ПРОСТОТИИ… Покажи целия коментар »

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
09 декември 2020 20:42
Гост

А те съдиите от СГС – направо безгрешни. Организацията на достъпа до делата в адвокатската стая, и тя ли зависи от ВСС, или може би от арменския поп, не от СГС. Писал съм и преди за безумието и опашките спрямо разполагаемото време за достъп.
Наглото държане на определени деловодителки на състави, които го раздават повече от съдии, и то ли е по вина на ВСС. И ………… една дузина други проблеми. Все такива уж дребнички, ама като ги навържеш, става като низ от сушени червени чушки за пълнене.

Кой крив , кой прав
Кой крив , кой прав
09 декември 2020 22:33
Гост

Ако сте адвокат / в което се съмнявам/ ….жалко за клиентите ви . РЕДОВИТЕ съдии в СГС не определят как да се работи в адвокатската стая и къде да има опашки . Може би редовия съдия си назначава….деловодителката или секретарката . Това в някой американски сериал по телевизията ли го чухте ????? За съдебната палата отговаря /да напомня/ председателката на САС. Толкова глупости в няколко изречения не бях чел !

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
09 декември 2020 23:51
Гост

То тая държава затова е на тоя хал, щото никой за нищо не е виновен, друг определял реда и т.н. От САС определят кой, кога и как да влиза в адв. стая на СГС /а от СГС определят достъпа до деловодствата на САС и така нататък праграф 22/, а от вселенската патриаршия пък правят графиците на делата, ВСС пък ги насрочва по часове. Тия отдолу им е виновен оня отгоре, и обратното. Мамини българчета, придошли от всякъде в митрополията. От едното желание само да подобрят провосъдието разбира се, не за кариера, власт и заплата. Само на ползу роду. В настъпващата… Покажи целия коментар »

Кой крив , кой прав
Кой крив , кой прав
10 декември 2020 8:41
Гост

Мен не ме питат нито кой ще е председател на СГС , нито кой ще е председател на САС . По-скоро питат ме , аз изказвам мнение …..и от ВСС не се съобразяват с него . Абсолютно ДЮНЕРДЖИЙСКО ПОВЕДЕНИЕ е да се плюе във всички посоки без елементарна мисъл и разбиране за съдебната система . Добро утро !

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
10 декември 2020 14:40
Гост

ОК, прав сте, само мир да е и спокойствие, че стана ракиено време и сядам с мезетата. Живи и здрави! Аз и съдия не съм бил едно време, само си въобразявам. Приятен ден!

Кой крив , кой прав
Кой крив , кой прав
10 декември 2020 17:26
Гост

Въобще не ме интересува кой какво е бил или не е бил . Категорично нямате реален поглед върху съдебната система и пишете общи плюнки и безсмислици , което ме навежда на мисълта , че или въобще не сте юрист , или сте се откъснал безвъзвратно от професията .

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
10 декември 2020 18:50
Гост

Правилно, безвъзвратно съм на път да се откъсна. Колкото по-рано, толкова по-добре. А вие дерзайте, „новите варвари“ по пътя към Олимп /ВКС, КС/. Успех наистина ви желая. Аз съм пред пенсия. Имам малко павилионче за дюнер/гирос до съдебната палата на китната Витоша 2, точно там до кафето, където спират фалшивите таксита на ОК /с еднакво лого и първа дума ОК Супер ….., а после шанс, манс, данс и т.н. вместо транс, и еднакви първи цифри 973, и следва произволно подбрана от тотото комбинация, но не 2121/. Та ние за едни зали си говорим цял ден, а фалшивите таксита …… до… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 21:09
Гост

Коментарът ви издава, че не виждате по-далече от носа си – НЕДОПУСТОМО Е ДА НАСРОЧИШ ДЕЛА, ДОРИ ДВЕ, В ЕДИН ЧАС, камо ли 5. С това съдът казва – дреме ми за вас, тъпаци, като сте решили да се съдите, ще висите с часове пред залата

Кой крив , кой прав
Кой крив , кой прав
09 декември 2020 22:41
Гост

Ужас ! Чувате ли се какво пишете ??????????????? Става въпрос за ВЪЗЗИВНИ дела . Едно гражданско въззивно дело минава по правило за не повече от ДЕСЕТ МИНУТИ , а понякога минава за ДВЕ МИНУТИ или за тридесет секунди при нередовно призоваване . Ако се насрочва по едно дело за час съдът трябва постоянно да влиза/излиза и за си ходи в стаята и да пие кафета . А залата е „дадена“ за 3 часа на състава от трима съдии. При постъпления от 15-20 дела на въззивен съдия в СГС МЕСЕЧНО според логиката на журналята делата трябва да се отлагат за …..2035… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 7:25
Гост

А, бе, гений, както някой ти написа, насрочвай ги през 10 мин тогава. Освен това що въззивките не ти минаха по план, а страните са влизали с 3 часа закъснение?

Кой крив , кой прав
Кой крив , кой прав
10 декември 2020 8:50
Гост

Насрочването пред 10 минути е вариант и вече се практикува , но очевидно тези дела са били насрочени отдавна . Има ли логика да се пренасрочат за същата дата , но 15 минути по-късно . Това е тъпо . А и вторачени във „формалното нарушение“ не виждате същинския проблем – натовареност и липса на съдебни зали в съдебната палата . Иначе графикът може да бъде нарушен винаги и най-често не по вина на съда . Това е все едно да обвинявате синоптиците за лошото време – не зависи от тях. Например , леко и привидно кротко въззивно дело може изведнъж… Покажи целия коментар »

Анонимен Lawer
Анонимен Lawer
10 декември 2020 10:48
Гост

Някой да е учил математика? – за училите, виждате номерата на делата, избирате си най-големия номер – който е най-близо до броя на делата за годината и пресметнете работните дни в годината, разделете броя на делата на работните дни и полученото разделете на съдебните зали в съдебната палата. Какво получихте? Прибавете по същата формула около 5% делата изостанали от миналите години. И какво число получихте? Не е ли броя на делата в съдебна цара?Оппа, а това са делата само на СГС-Възз.ГО, ами добавете и другите дела на другите съдилища и отделения (СГС-НО, СГС-Въззв.НО, САС, ВКС, СОС) . Хайде сега да… Покажи целия коментар »

Кой крив , кой прав
Кой крив , кой прав
10 декември 2020 11:16
Гост

С въпросната „заповед“ председателят на СГС си измива ръцете . А и какво може да направи след като ВСС затова го е назначил – да си измива ръцете с него . Трифонов нито има собствен бюджет , нито може съдебни зали да измисли , нито да назначи още съдии и служители . Истинските виновници са БЕЗХАБЕРНИЦИТЕ ОТ ВСС – бивши , настоящи , а за съжаление и бъдещи !

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
11 декември 2020 11:57
Гост

Чакал съм (не зоо-терминът „чакал“), а съм чакал вповече от един ден за дело, с-я Теодора Нейчева, беше командирована от провинцията – но съм търпял, търпял съм и когато ме „отсвири“, търпял съм – до ВКС, където всичко се нареди някак, сега балансът е такъв – заведено дело 2009г., при ЧСИ влиза 2015, лихвата е убийствена – от 60 000 лева станаха 120 000 лева. Същото време – дори да имахме 100 % заетост – никога нямаше да имаме такава печалба – дефакто са ни забавили плащане, а сега ни се дължи супер лихва – печалбата е идеална. Лихва печели-лихва… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 19:24
Гост

Еййй, тия са безсмъртни!

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 19:07
Гост

Значи през 20 минути дело, за два часа и половина – 8 дела. Останалите -за 2022 г. Ама дали пак няма да има недоволни, чудя се…..

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 18:30
Гост

Дори не спазват заповедта на Алексей Трифонов.

Бронко Бил Андерсън
Бронко Бил Андерсън
09 декември 2020 18:02
Гост

Не мога да разбера колегите, които насрочват делата по 5 за един час… Аз го правя само ако са еднотипни, защото тогава гледам всички наведнъж, само предупреждавам страните, че примерно второто и третото са с аналогичен протокол като първото. А освен това ако всяко дело ти е насрочено с отделен час – примерно 13.10, 13.20 и т.н. избягваш скъпотията, наречена второ четене и си ги опраскваш директно. Има си чалъми и нашата работа… Например не пуснал отговор, викаш си – ей, тука ще играе тоягата с чл. 238 и сл. ГПК, а той вземе се домъкне, че и с адвокат… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 21:32
Гост

Бронко, верно ли си съдия или да не питам, че да се не излагаш по подобни форуми. Туй съвкупно правосъдие в кой съд практикуваш?

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
11 декември 2020 12:05
Гост

Донякъде е прав – хората трябва да се свикнат да търсят търговски залози, обезпечения, не да се разчита на съда, да се точат експертизи и т.н. В момента водя дело за невърнат кон – животно, то се почват – експертизи, чипиран ли е – снимки на коня като малък и сега – такива. Етажна собственост – неплатен членски внос. Делби – сега няма, но винаги се появяват подобни. Евикция – случва се и такова нещо. Но извън непредвидените такива – разводи и подобни житейски – има много калпави заеми – шантави плащания и абсурдни споразумения – „живей ми в апартамента… Покажи целия коментар »

УВО 2020!
УВО 2020!
09 декември 2020 17:39
Гост

Редно е да се случи УВО 2020! То не може само бонуси и свръхзаплати. Като не можеш да се справиш-на конкурсите чакат буквално по 200-300 лица за същото място.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 18:31
Гост

Много безотговорно от тяхна страна.

Информиран
Информиран
09 декември 2020 17:27
Гост

Цялата тази пунта мара с мерките е умряла работа. Точно в съдебната зала ще се заразят и точно от адвокатите и страните. Глупости са това. Достъпът до съдебните зали трябва да е свободен, а хората да си влизат, когато искат. Който го е страх от мечки – да не ходи в гората изобщо. Няма друг начин да се „предпази“

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 18:32
Гост

А който е страна по дело, да не се явява ли.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 17:13
Гост

Боже, колегите се наредили като затворници покрай стената, за да се опитват да спазват някаква дистанция и мерки. Такова отношение е срам

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
11 декември 2020 12:09
Гост

Аз винаги се явявам на дела – най-малкото, защото 100 лева е явяването на заседание, не е сериозно да искаш списък на разноските – както правят много корпоративни колеги.

Ми – няма как – който иска ще се яви.

унижение
унижение
09 декември 2020 17:12
Гост

Трябва да се сложи край на унижението с насрочване на 3-4-5 дела за един и същи час! Ясно, че няма как да се спази графикът и висим по коридорите с часове диван чапраз на съдията, няма място за сядане в за всички и ни губят времето, а времето на адвоката е пари! И говоря не само за пандемията, а по принцип и веднъж завинаги!

Белоу
Белоу
09 декември 2020 17:08
Гост

Излагация

Цицеров
Цицеров
09 декември 2020 17:07
Гост

А защо дискотеките не работят тогава?

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 17:07
Гост

Щом те не уважват правилата, какво да искаме от обикновените хора

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 17:07
Гост

После защо имаме полжителен прирст на разболелите се

Daniela
Daniela
09 декември 2020 17:06
Гост

Те мислят ли, че преди празниците не е добре да се събират толкова хора на едно място? Защото после тия хора може да се разболеят!

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 17:06
Гост

Тиквеници!

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 18:33
Гост

Пълни.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 17:05
Гост

Прекалено се излагат с тези си действия!

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 17:05
Гост

Тия са за съд. Това е крайно немърливо!

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 21:27
Гост

Ами те затова са там.

Daniela
Daniela
09 декември 2020 17:05
Гост

Ма понеже не са обикновени хора и по тая причина няма да има последици за тях

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 18:34
Гост

Отново ще минат между капките.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2020 17:04
Гост

Дебили