Съпруг на прокурорка от Специализираната прокуратура е сред задържаните за подкуп служители на ДАИ-Благоевград. Друг от арестуваните пък е брат на главния секретар на Министерството на транспорта. Това стана ясно на пресконференция, на която шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, заместничката му Даниела Начева и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разказаха подробности за вчерашната си акция, при която първоначално бяха арестувани 30 служители на ДАИ, но 10 от тях са задържани с прокурорско постановление за 72 часа и обвинени за участие в организирана престъпна група.

Ние не разследваме роднински взаимоотношения. Не сме във времената на Сталин, когато роднините бяха разследвани и дори наказвани със смърт. Наказателната отговорност е лична. Факт е, че съпруг на прокурор е с мярка за неотклонение 72 часа. Факт е и че всичко това се е случило, но нямаме доказателства тя да е знаела той какво прави. От вчера прокурорката е в отпуск“, каза днес Иван Гешев.

А по случая той обясни, че служителите на ДАИ-Благоевград са си делели по 1200 евро на ден. Парите „събирали“ от транспортни фирми, предимно на чужденци, срещу обещанието да не им налагат глоби за нарушения.

Схемата бе описана днес от Даниела Начева. Инспекторите осъществявали контрол на транспортни дружества. Те работели в екип от по 2-ма човека за срок от месец. После се прегрупирали. Транспортните фирми получавали известие за предстояща проверка и какви документи са необходими. Откритите сериозни нарушения обаче били прикривани, но за да стане това дружествата трябвало да „платят“ между 300 и 600 евро. Парите били в пликове, които на свой ред били подпъхвани под изисканите документи за проверка.

Инспекторите на свой ред, за да отчитат дейност, констатирали само дребни нарушения, които се санкционирали с около 200 лева. В края на работния ден парите от подкупите били събирани и разпределяни между членовете на екипите.

На пресконференцията стана ясно, че служителите на ДАИ контактували със счетоводители, защото фирмите били чуждестранни и заради това давали пълномощни на счетоводни къщи.

В един от случаите счетоводител сигнализирал управителя на дружеството, че му искат подкуп, а шефът отказал да даде. За да не глобят фирмата, счетоводителят извадил парите от джоба си.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обяви, че информацията за нередностите е постъпила от служители на ГДБОП в Благоевград в началото на ноември. За разкриване на престъпленията са използвани специални разузнавателни средства, имало и доказателства както за предаването на подкупите, така и за разпределянето им между служителите.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ПъртТестер
ПъртТестер
12 юли 2018 15:35
Гост

Един грозен,рошав,очилат „ПРОТЕСТЪР“ май има абсолютно право !

5-ко
5-ко
25 април 2018 15:09
Гост

Не, че ги оправдавам, обаче до тук ни докара родната действителност. За какви заплати смятате, че работят тези хора? Като не можеш да си осигуриш един нормален стандарт на живот по честен път просто търсиш изход.

Гошка
Гошка
25 април 2018 15:11
Гост

Причината не е в заплащането. Има хора по високите върхове на властта, които също са подкупни.

Анонимен
Анонимен
25 април 2018 15:07
Гост

Е на това му се вика „стриктни служители“. Вместо да отстраняват нередности, те ги вършат.

Възмутен
Възмутен
25 април 2018 15:05
Гост

Тия добре са си поживяли.