Югоизточноевропейски институт по право, икономика и интелектуална собственост да бъде създаден към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ предлага министърът на образованието Красимир Вълчев. Идеята е на самото висше училище, чийто Академичен съвет още миналата година взе решения към него да бъдат разкрити първите два научноизследователски института. Вторият е Големи данни в полза на интелигентно общество.

За да бъдат направени промените в структурата на СУ обаче е необходимо постановление на Министерския съвет. То ще може да бъде прието след като изтече срокът за обществено обсъждане, който е до 14 януари 2019 г.

В Югоизточноевропейския институт по право, икономика и интелектуална собственост е предвидено да се извършва дългосрочна научноизследователска дейност чрез обединяване усилията на преподаватели от различни научни специалности и факултети на СУ за развитието на науката в областта на правото, икономиката и интелектуалната собственост.

„Създаването на основното звено ще позволи провеждането на научноизследователска дейност с национално и международно значение по проекти и програми. Ще се насърчи изготвянето на съвместни изследователски проекти с чуждестранни партньори, ще се повишат обемът и качеството на научните разработки, включително чрез създаване на нови научни знания и научноприложими продукти“, обяснява министърът на образованието.

В института няма да се извършва обучение на студенти. Той ще обединява академичен състав основно от Юридическия и Стопанския факултети, както и други звена на висшето училище. А целта е да се създаде възможност за провеждането на научноизследователска дейност с национално и международно значение по проекти и програми

„Въпреки постиженията на СУ „Св. Климент Охридски“ за осигуряване на достъпно и качествено висше образование, съществува необходимост от усъвършенстване на условията за това, СУ „Св. Климент Охридски” все по-осезаемо да се утвърждава като образец на научно-изследователска и преподавателска работа с широко културно и обществено значение. В основата на мотивацията за приемане на Постановлението е стремежът на СУ „Св. Климент Охридски“ да има все по-значима роля в проектирането и провеждането на политики с национално, регионално и международно значение“, изтъква министър Вълчев.

Основна цел на създаването на института е чрез него България да стане силен и привлекателен регионален център за модерно висше образование с европейски профил, атрактивен за студенти от Европа и света.

От мотивите към проекта за постановление за създаване на двата института става ясно, че за Югоизточноевропейски институт по право, икономика и интелектуална собственост не е предвиден специален щат за учени, които ще бъдат назначени в него. За другото ново звено – Големи данни в полза на интелигентно общество, се посочва, че е предвидено да работят най-малко 15 души в четири секции – „Анализ на големи данни“, „Интегриране на големи данни“, „Визуализация на големи данни“ и „Методологии и технологии за големи данни“.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Сашето
Сашето
04 януари 2019 11:49
Гост

Язък за Алма матер. С тези нови измислени секции…

Анонимен
Анонимен
04 януари 2019 11:45
Гост

Силно ме съмнява, че звеното ще е с национално и международно значение по проекти и програми. Просто явно има едни пари за усвояване.

Смях
Смях
04 януари 2019 11:47
Гост

Интересно е и как ще се проведе обществено обсъждане. Мoже би в случая „обществото“ ще е селекция от привърженици на тази нелепа идея.

Гейтс
Гейтс
04 януари 2019 11:35
Гост

В института за big data виждам някакъв смисъл (въпреки нелепото му име). Обаче кой ще работи в него и кой ще използва интелектуалния продукт, при условие, че с това се занимават много и то големи частни фирми. И най-вече – заплатите на специалистите в тази област са най-високите в целия ИТ сектор и не виждам как СУ ще може да ги осигури, а от това зависи качеството на кадрите.

Някой си
Някой си
04 януари 2019 11:30
Гост

Нищо не разбрах – какво ще работят преподавателите от Юридическия факултет в новия институт?

Киро
Киро
04 януари 2019 11:32
Гост

Със сигурност няма да преподават, но тогава как с откриването на института ще бъдат привлечени студенти и то от чужбина? Нещо като юридически БАН ли ще е това или друго…

Фен
Фен
04 януари 2019 11:50
Гост

Ще трепят време.

Интелектуалец
Интелектуалец
04 януари 2019 11:25
Гост

ЗапЕгати клатенето на краката, егати чудото. Сега пък Югоизточен институт в СУ. След някоя и друга петилетка той ще се отдели и ще стане университет по Интелектуална собственост. Пак ще точат европари. Аман. То не беше Славянски университет, то не беше Пернишки университет, то не е Бибилотекарски колеж, какво ли не се нарои в тази държава. Университетите повече от кръчмите.очнете дискусията…