Собственици на земя в Добричкия регион съдят Народното събрание за вреди, защото не е спазило задължението си, произтичащо от правото на Европейския съюз, да въведе в българското законодателство мерки, които да позволят справедливо обезщетяване на собствениците на имоти, отчуждавани принудително за задоволяване на държавни нужди.

Двамата ищци по делото, заведено в Добричкия окръжен съд, искат обезщетение от общо 500 000 лв., но заявяват, че посочват сумата, тъй като съдът ги задължава, а иначе претенцията им подлежи на уточняване.

Искът е с основание чл.4 ,пар.3 от Договора за Европейския съюз  и засега разглеждането му е спряно. С определение от 21 май 2018 г. съдия Диана Дякова постановява спирането, тъй като решението дали делото въобще е подсъдно на Добричкия окръжен съд е обусловено от произнасянето на Съда на Европейския съюз по преюдициално запитване на Административен съд – Варна. Става дума за дело С-571/2016 год. на СЕС. По него съдът в Люксембург беше сезиран с питане дали гарантираните вложители във фалиралата Корпоративна търговска банка имат право на обезщетение за това, че изплащането на депозитите им започна едва на 4 декември 2014 г. т.е. над 5 месеца след като банката затвори на 20 юни 2014 г. Два от въпросите на Административен съд – Варна обаче засягат не само КТБ, а всеки, който реши да съди държавата за вреди, причинени от нарушение на правото на Европейския съюз. Те най-общо са за това кои съдилища у нас – общите или административните, са компетентни да гледат дела за вреди, причинени от нарушение на правото на ЕС и по кой ред – Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) или Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), трябва да го правят.

Със същите въпроси двете върховни съдилища бяха сезирани от Висшия адвокатски съвет и започнаха разглеждането им, но още преди да излязат с тълкувателно постановление, Административният съд във Варна се обърна към съда в Люксембург и върховните съдии решиха да спрат тълкувателното дело и да изчакат Съда на ЕС.

По същия начин е постъпила и съдия Дякова от Добричкия окръжен съд, тъй като произнасянето на съда в Люксембург ще определи дали ѝ е подсъдно делото на двамата собственици на земя срещу Народното събрание, както и редът, по който трябва да бъде гледано. Ищците настояват това да стане по ЗОДОВ.

Те са завели делото, тъй като притежаван от тях имот е бил отчужден заради изграждането на обект от национално значение – газопроводното отклонение Добрич-Силистра. „В исковата им молба се твърди, че оценката на отчуждената земя е била извършена по неправилна методика, в резултат на което са били лишени от справедливо обезщетение“, обясниха от ОС-Добрич. Двамата се позовават най-вече на Хартата на основните права на ЕС, която гарантира правото на собственост, на недискриминация, на ефективни правни средства за защита и на справедлив съдебен процес (чл.17,чл.21,чл.47,чл.52 и чл.54). Хартата на основните права на ЕС гарантира на всеки, че има право да се ползва от собствеността на имуществото, което е придобил законно, да го ползва, да се разпорежда с него и да го завещава. „Никой не може да бъде лишен от своята собственост, освен в обществена полза, в предвидените със закон случаи и условия и срещу справедливо и своевременно обезщетение за понесената загуба“, пише в чл. 17 от нея.

От съда в Добрич уточняват, че в исковата молба се посочва, че в разрез с Хартата на основните права на ЕС, в българското законодателство съществува дискриминационна разпоредба, която позволява на държавата да влияе в своя полза върху определяне на цените на отчуждаваните имоти.

Собствениците настояват да бъде определена стойността на обезщетението, което би трябвало да получат при използване на международно признати методи за оценяване на отчуждената земя. Това според тях не се случва при действието на Закона за държавната собственост и в частност на чл. 32 от него, който определя като основа за изчисляването му пазарните цени на имоти с подобни характеристики, намиращи се в близост до отчуждавания.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ектор
Ектор
29 март 2019 13:51
Гост

В момента същата е ситуацията със село Бели бряг Старазагорско! Селото се намира в концесията за добив на въглища на Мини Марица изток ЕАД и дори няма принудително отчуждаване но се прилага чл.32 на ЗДС ! Имоти с по 2 декара чернозем и с къщи масивни по 100 кв м. за 20 -30 -40000лв. Само на 4 км то селото 3-4 пъти по-високи цени!

Анонимен
Анонимен
29 май 2018 22:14
Гост

A, открихте топлата вода. Държавата ни не за първи път определя цените ма имотите кскто си искс.

Анонимен
Анонимен
29 май 2018 22:11
Гост

Надявам се и този път съдът в Люксембург да отсъди правилно.

Човек
Човек
29 май 2018 19:20
Гост

Браво на тези граждани, така се прави!

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
29 май 2018 19:10
Регистриран

Браво, приветствам тези ищци и този съдия.Но…една колежка е завела три искови молби против държавата за по 1 милион лева обезщетение, а и трите дела вече една година и половина не им се дава ход, нито се прави преюдициално запитване до СЕС за приложимото право , за процесуалния ред, както и за това отговорността на държавата обективна ли е /безвиновна/,или не.Нещо повече-съдиите си правят отводи от разглеждане на тези казуси. ЗАЩО ЛИ СЕ ХАБЯ- сега и нейните дела трябва да бъдат спрени до произнасянето на Люксембург, но все пак не се знае още.Ето защо правораздаването в РБ е една голяма… Покажи целия коментар »

успех
успех
29 май 2018 19:10
Гост

отчуждаване и справедливо обезщетение, при нас това са несъвместими понятия. по белия свят се отчитат и плодовете от имота, които си можел да събираш с години, евентаулни приходи при инвестиция… при нас две сделки от АВ и гризваш дръвцето