Повторно преброяване на бюлетини от изборите за кмет на София няма да има. Това определи окончателно днес съдия Галин Несторов от Административния съд София-град (АССГ).

На втория тур на изборите явилата се като независим кандидат Мая Манолова загуби на балотаж от Йорданка Фандъкова от ГЕРБ с около 20 000 гласа и след това поиска касиране на вота, като обяви, че е имало драстични нарушения в преброяването, както и купени гласове.

След като заведе делото в АССГ, бившият омбудсман Манолова няколко пъти поиска повторно преброяване на бюлетини, което съдът отхвърляше, а крайното му решение се очакваше, след като бъде приета назначената компютърно-техническа експертиза за проверка на математическия модел за изчисляване на резултатите от вота, както и за сравняване на избирателните списъци в двата тура.

Днес вещите лица представиха заключението си и то беше прието от съда без въпроси и възражения от страните. Като се позоваха на изводите на експертите, Манолова и защитата ѝ поискаха нова експертиза, защото от тази станало ясно, че в 408 секции имало множество коригирани по няколко пъти протоколи. Адвокатите на Манолова подчертаха, че всяко коригиране след първото е в драстично нарушение на закона. Освен това почти всички дописвани протоколи нямали задължителната заверка от председателя и секретаря на секционната комисия. Те поискаха и допълнителна експертиза, в която пък назначени за вещи лица юристи да направят повторен оглед и преброяване на тези протоколи, като се произнесат и дали имат доказателствена стойност. Отделно, представителите на Манолова подчертаха, че на втория тур са вписани като имащи право на глас 3082 чужденци, граждани на ЕС, вместо 44.

Според Общинската избирателна комисия обаче тази разлика се дължи на разделянето на списъците на отделни части. В тази връзка защитниците на коалицията ГЕРБ-СДС поискаха справка от ГРАО за чужденците, имащи право на глас, което съдът прие. За повторните корекции пък обясниха, че не ставало дума за сгрешени протоколи.

В крайна сметка съдия Несторов отказа нови експертизи и повторно броене на бюлетини, като подчерта в определението си, че не са му нужни специални знания и е абсолютно недопустимо страните да искат вещи лица-юристи да дават заключения за законосъобразността на писмени доказателства. Съдът следва да извърши преценката лично, подчерта Несторов.

Накрая той нареди на страните да платят допълнително около 1000 лева за вещите лица, на което Манолова подхвърли, че е несериозно. Съдията обаче я чу, помоли за уважение към съда и повтори, че е изключително сериозен, а парите трябва да бъдат депозирани до 3 дни.

Следващото заседание е на 22 януари.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 14:37
Гост

Няма ли да се позабързат малко. На Фандъкова ще й изтече и този мандат докато съдът се произнесе.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 14:36
Гост

Накрая Манолова ще си плати всички разходи, освен тези 1000 лева. Просто няма шанс да спечели.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 14:32
Гост

В интерес на истината ми се вижда нереално имащите право на глас чужденци да са само 44.

Svilen
Svilen
15 януари 2020 13:57
Гост

Жалко, че няма наказателно дело за купуване на гласове, защото това си беше и надцакване, особено в ромските квартали.

Абсурд
Абсурд
15 януари 2020 13:55
Гост

Абсолютна загуба на време е да избираш и между Данчето и Майчето.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 14:29
Гост

Никой няма шанс срещу Герберастката мафия. Данчето е кръгла нула, а вече я избират четвърти мандат.

Такааа
Такааа
15 януари 2020 13:41
Гост

Вратичките за мотане се затварят, очаквайте ни скоро във ВАС.

вл юристи?!
вл юристи?!
15 януари 2020 13:29
Гост

Искам да обърна СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ на искането за назначаване на вещи лица юристи!!! Нямам думи! Съдът добре е отговорил, но това е падение. Нека да си преговорят в екипа й базисните постановки кога се назначава експертиза и че точно специални знания по право не се търсят, щото нали съдиите все пак са юристи

Мая Мия
Мая Мия
15 януари 2020 13:40
Гост

Сигурно не са посмяли да си го кажат направо, но са искали да посочат вещо лице, което да реши делото.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 13:28
Гост

Няма ли да приключва това дело. Хората забравиха за изборите вече

маяма
маяма
15 януари 2020 13:25
Гост

Мая, Мая, лъсва ти простотията непрекъснато. Какъв адвокат си щом се държиш така арогантно в съдебна зала?

дъно
дъно
15 януари 2020 13:26
Гост

Тя в парламента достигна висоти по наглост, всъщност май е по-точно да се каже, че издълба дъното.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 13:29
Гост

А съдията? Да беше й тръснал направо глобата. Какво я жали