Софийският градски съд (СГС) ще проверява болничния лист на генералния директор на БНТ Константин Каменаров.

Това съобщиха днес от съда, след като в понеделник Каменаров за пореден път не се яви на делото срещу него заради вирусно заболяване, но снощи БНТ излъчи репортаж от конференция в Брюксел за предизвикателствата пред аудиовизуалните медии във време на дигитална революция, в която участва и той.

Болничният на Каменаров в СГС беше пристигнал час преди заседанието по делото срещу него за шофиране в нетрезво състояние. В молбата си Каменаров поиска отлагане на процеса, защото иска да участва в заседанието, но остро вирусно заболяване от 14 февруари не му позволявало да се яви. Според болничния, издаден от д-р Емилия Баракова, Каменаров страдал от общо заболяване с поставена диагноза „Други остри инфекции на горните дихателни пътища с множествена локализация“, заради което му е предписан домашен-стаен режим на лечение до 20 февруари.

От репортажа на БНТ обаче не личи той да е в такова състояние, което да не му позволи да се яви в съда, но да пътува до Брюксел. Пред телевизията той говори за фалшивите новини и каза, че живеем във време, в което всеки телефон е медия, но традиционните медии все още поддържат високо ниво на достоверност.

„Хората лесно се увличат, фалшивите новини са лесно достъпни, лесно смилаеми. Не можем да очакваме всеки човек да прецени доколко дадена новина е достоверна или проверена, така че това е истински голяма опасност“, коментира Каменаров.

Съдът е възложил на Столичната регионална здравна инспекция да извърши проверка за издадения болничен, а от БНТ е изискана информация дали Каменаров се е явявал на работа в последните 7 дни и дали е бил командирован за пътуване до Брюксел.

Дали е фалшива новината за заболяването му тепърва ще стане ясно, но за последната една година, той се яви само веднъж в съда, а четири пъти искаше отлагане заради болест или служебни ангажименти. Това му докара вече една глоба от 1000 лева, след като съдът прие, че поведението му вече граничи със злоупотреба с право.

Делото е на втора инстанция по жалба на Каменаров, след като Софийският районен съд (СРС) вече го осъди условно на година и три месеца затвор и 600 лева глоба по обвинението, че е шофирал с 1,6 промила алкохол в кръвта. Ако наказанието му бъде потвърдено от втората инстанция, той няма да може да продължи да заема поста на генерален директор на БНТ, защото Законът за радиото и телевизията забранява в ръководството на обществена медия да влизат осъждани за умишлени престъпления от общ характер.

Обяснението на Каменаров е, че бил спрян за проверка от полицаи, докато прибирал съпругата си от тържество, защото не се чувствала добре, а преди това пил разтвор от билката „златен корен“, която ползвал за стимулиране на метаболизма и за отслабване. Билката обаче се разтваряла в медицински спирт, а същата вечер, след като се прибрал от работа, изпил две дози, което било около 100 грама чист етилов алкохол. Преди това пък изпил и едно уиски за отпускане.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 февруари 2019 13:30
Гост

Това е подигравка с правосъдието. А бе, къде е прокуратурата

Щрак, Марийке, на портрет :)
Щрак, Марийке, на портрет :)
20 февруари 2019 12:55
Гост

Каменаров, уреди се с болничен, но не можа да се разбереш с репортерите да не те заснемат. На теб ли трябва да обяснявам, че ръцете на четвъртата власт са много дълги.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2019 12:52
Гост

Този е последният човек, който има право да говори за фалшивите новини.

Д-р Ох Боли
Д-р Ох Боли
20 февруари 2019 12:38
Гост

Нищо чудно лекарят, издал болничния, да се окаже и в някой от разследваните ТЕЛК. От друга страна златният корен е известен с дълготрайните си странични ефекти, хахаха.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2019 12:34
Гост

На този не му ли писна. Държи се като малко дете с неговите нелепи лъжи. Става смешен.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2019 12:34
Гост

Може би в в Брюксел въздухът му е подействал добре 🙂

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2019 12:32
Гост

На лъжата краката са къси или болен здрав се в Брюксел носи…