Делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош продължи днес в Софийския градски съд с разпит на министрите, които са имали отношение към ремонта на двореца за подготовката му за българското председателство на Съвета на ЕС.

Боршош е обвинен в нецелево разпореждане с пари от бюджета за над 3,4 млн. лева, 15 неизгодни сделки, присвояване на близо 4 млн. лева, а освен това е отговорен и за безстопанственост. Бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев пък е подсъдим с него по обвинение, че чрез заплашване е принудил трима служители на НДК да подпишат протокол за обществена поръчка, в който да занижат цена на оценка на един от участниците и да завишат цената на оценката на друг.

По първото обвинение на Боршош прокуратурата твърди, че той е разпоредил 3 431 146,06 лв. да бъдат дадени за разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. Става въпрос за част от общо 17 млн. лв., с които на 3 август 2017 г. правителството е увеличило капитала на НДК за преустройството и модернизация заради европредседателството.

Пред съда днес вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че е нямал добра комуникация с Боршош и се притеснявал, че разходите на НДК са повече от приходите.

„Моето притеснение беше, че темпът на разходите не съответства на темпа на приходите и се формира дефицит. Не веднъж съм писал по тази тема, говорили сме, спорили сме, изисквал съм документи – някои от тях съм ги получавал веднага или със закъснение, за някои от тях се е налагало да пиша втори или трети път. Доколкото си спомням, някои така и не ги получих“, коментира и пред журналисти Дончев след заседанието. По думите му, двамата с Боршош имали много спорове за начина, по който се управлява НДК.

„Не се получи тази екипна работа, с която съм свикнал, но това е по-скоро личен и емоционален проблем. Свикнал съм, когато работя с някого, в началото да се обединим около някакви цели, освен административната част от процеса, да имаме общо разбиране за нещата. Това не се получи“, добави Дончев.

Бившият министър на европредседателството Лиляна Павлова каза, че с новото ръководство на НДК, ремонтът все пак е бил успешно завършен. В съдебната зала тя обясни, че били сключени договори за ремонти, като за реконструкция е била предвидена не цялата сграда на НДК, а половината от нея. При посещение обаче се оказало, че през определени периоди е имало проблеми заради забавени плащания.

Третият разпитан свидетел днес беше Деница Златева, която беше вицепремиер по европредседателството в служебния кабинет. Делото продължава на 26 юни.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 април 2019 14:18
Гост

Фалшиви протоколи, присвояване на пари! Какво ли още ще изскочи?

Anonimen
Anonimen
30 април 2019 13:44
Гост

Е, как ще предостави всички документи. Нали ще му лъсне измамната схема.

Анонимен
Анонимен
30 април 2019 13:45
Гост

Кой знае още колко хора са замесени. За такава сума надали е бил сам.