Близкият до бизнесмена Васил Божков – Георги Попов излиза на свобода срещу 40 000 лева гаранция. Днес Специализираният наказателен съд (СНС) определи мярката след продължило близо осем часа заседание по искането на прокуратурата за налагане на постоянен арест на Попов. Той е обвинен в участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, ръководена от Божков.

Съдът постанови бившият главен акционер в „Левски“ да бъде освободен незабавно като има 10 дни да внесе сумата. Според спецсъда няма опасност Георги Попов да се укрие, нито да извърши друго престъпление. От определението стана ясно още, че Попов не е имал основна роля в организираната група.

В началото на 2020 г. срещу хазартния бос Васил Божков бяха повдигнати редица обвинения – за това, че от януари 2014 г. ръководи престъпна група, създадена за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари. Основната част от обвиненията обаче касаят нарушения на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси за над половин милиард лева.

Заедно с него различни обвинения получиха няколко човека, сред които и Георги Попов.

Обвиненията срещу Васил Божков и Георги Попов обаче бяха повдигнати задочно, защото те се озоваха в Обединените арабски емирства, където малко след това бяха задържани. Преди повече от година българските власти поискаха тяхното екстрадиране, но развръзка нямаше. До петък, когато Георги Попов се прибра в България, след като сам поиска да бъде екстрадиран. От летището той бе закаран в ареста.

Тогава Васил Божков съобщи във Фейсбук, че бившият главен акционер в „Левски“ сам е поискал да си дойде, а днес БНТ уточни, че причината за това е болен член на семейството му.

Преди заседанието днес наблюдаващият прокурор Ангел Кънев заяви, че Георги Попов е оказал съдействие на разследващите, без да уточни в какво се състои то. По непотвърдена информация вчера цял ден Попов е разказвал за хазартни схеми.

Пред съда представителите на Специализираната прокуратура заявиха, че Георги Попов е бил в управителните и надзорни съвети на фирми, организирали хазартни игри и които били собственост на Васил Божков. Държавното обвинение твърди още, че от 2014 г. те заедно с други хора давали подкупи на служители в контролни органи като така са създавали възможност да внасят държавна такса в нарушение на закона за хазарта. На компютъра на Попов били открити имейли, които доказвали прякото му участие в управлението на две от четирите дружества, организирали хазартните игри. При все това наблюдаващите прокурори заявиха, че искат съдът да наложи постоянен или домашен арест, но не биха възразили и срещу гаранция, стига да е в размер, който няма да му позволи да се укрие.

Георги Попов на свой обясни пред СНС, че се е върнал в България, за да изчисти името си. Искал да стори това още през март 2020 г., но не могъл заради пандемията. Той изтъкна, че иска да се грижи за близките си.

 

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Берби
Берби
25 май 2021 16:38
Гост

Дали и той е взел гъбата като Мими Стайков, че вече го имат за безопасен

Анонимен
Анонимен
24 май 2021 11:55
Гост

Като никога от статията да не може да се разбере симпатизираме ли на резултата от определението или не. Аз обичам да ми казват кое е правилно или не, че турдно мисля, особено когато става въпрос за хазарт….

Анонимен
Анонимен
23 май 2021 23:42
Гост

Колеги, прочетете го тоя НПК най-накрая, за да установите, че като има обосновано предположение, но няма опасност от укриване или от извършване на престъпление (а не на “друго” престъпление, че създавате проблем с презумпцията за невинност) , мярка за неотклонение не се взема изобщо. Вижте го тоя чл56, във вр чл 57 НПК, че е срамота! И това безобразие съвсем не се среща само в спецсъдилищата. Редовно се вземат някакви мерки при констатирани липси на опасности

Анонимен
Анонимен
23 май 2021 23:47
Гост

Ще перифразирам – Чукча исполнитель, Чукча не читатель

Анонимен
Анонимен
24 май 2021 7:16
Гост

Колега, никой не е чел определението. Лекс, Правен свят, дефакто са създадени да обслужват различните политически лобита в съдебната система и при трите няма кой знае какво старание за правна издържаност. Целта е да се омаскарят противниците- къде с интелигентни финтове, къде с грубо замеряне с кал. Съмнявам се някой журналист снощи да е дочакал прочитане на определението.

Анонимен
Анонимен
24 май 2021 13:33
Гост

Да, обаче НПК е имал предвид, че не си рецидивист и изобщо – че случайно си се препънал и това ти е първо провинение, че няма да правиш така и си имаш почтен бизнес, а то е направо – какво да кажем, аз съм адвокат, ама – ме е срам от подобни явления, нещо правили там, ама то било случайно.

Анонимен
Анонимен
23 май 2021 22:49
Гост

Каква безстрастна статия. Да няма никаква хвърлена кал по специализираното правосъдие! Не мога да повярвам! Напънете се бе хора- най- вероятно ще сключат споразумение със смешно наказание, или го изнудват да говори със СРСта, тези долни бухалки, дето в същото време нямат осъдителни присъди!

Анонимен
Анонимен
23 май 2021 23:44
Гост

Спецправосъдието е равнозначно на ос…не. Няма нужда от други страсти. Те ще се леят в следващото НС

Анонимен
Анонимен
24 май 2021 6:34
Гост

Браво колега, тъкмо се чудех какво аргументи ще се изтъкнат и те се изтъкнаха- правно издържани, фактологично подкрепени и коректни.О….е си е класически правен довод и очаквам да залегне в мотивите на законопроекта за закриване.

Анонимен
Анонимен
23 май 2021 22:40
Гост

Да очакваме ли скоро и Божков на родна земя 😊

Анонимен
Анонимен
24 май 2021 1:06
Гост

Според мен няма да си дойде скоро, защото Гешко няма да му прости

Хе хе
Хе хе
24 май 2021 17:37
Гост

Правилният въпрос е Божков дали ще прости на Гешеф!

Анонимен
Анонимен
23 май 2021 22:17
Гост

Прокуратурата ще протестира, едва ли ще остави тази гаранция, при положение че на другите покрай Божков им искаше 20 пъти повече

Анонимен
Анонимен
23 май 2021 22:18
Гост

С тия милионни гаранции ПРБ да вземе Левски 😊😊😊😊

Анонимен
Анонимен
23 май 2021 21:55
Гост

Сключил е някаква сделка, то е ясно

Анонимен
Анонимен
23 май 2021 22:03
Гост

А защо не и да има косвено участие, което да не налага арест