Сдружение, финансирало предизборната кампания на партията на Лютви Местан ДОСТ със 100 000 евро, вече е прекратено. На 13 март Пловдивският окръжен съд е уважил искането на главния прокурор Сотир Цацаров и е прекратил Сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

Исковата молба на Цацаров е била внесена в съда през октомври миналата година. В нея той твърди, че за предизборната кампания на партия ДОСТ е било осигурено незаконно финансиране чрез неправителствената организация, а това противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

От прокуратурата установили, че през март м.г. сдружението е получило 100 000 евро от анонимен дарител, които били преведени през турска банка. После тези пари са отишли в ДОСТ, която на свой ред купила захар, брашно, ориз, макарони и други хранителни продукти, които са били разпределени в пакети, по 30 лева всеки. Те били раздавани на български граждани – мюсюлмани, за да бъдат мотивирани да гласуват за ДОСТ. Произходът на средствата така и останал неизвестен.

Тогава от партията на Лютви Местан заявиха, че нямат нищо общо с неправителствената организация, а те със собствени средства купили хранителните продукти.

Според главния прокурор обаче дейността на „Асоциация Бату платформ“ е в разрез с императивната забрана в чл. 168 ал.1 от Изборния кодекс, който гласи, че за предизборната си кампания партия не може да получава „анонимни дарения под каквато и да е форма; средства от юридически лица и от еднолични търговци; от чуждестранни физически лица, с изключение на лицата – граждани на друга държава – членка на Европейския съюз, които имат избирателни права по кодекса; от религиозни институции; средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел“.

Това на свой ред е нарушение на чл. 162, ал. 1 от ИК, според който единственото финансиране, което може да получат партиите е чрез собствени средства, такива на кандидатите и дарения от физически лица.

Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав на чл. 167 от Наказателния кодекс. Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал. 2 от Конституцията на Република България“, се казва още в съобщението от прокуратурата.

Решението на съда е окончателно.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 март 2018 18:54
Гост

Ако бяха „прекратили“ и ДОСТ, пловдивските съдии цена нямаше да имат.