Софийският окръжен съд (СОС) прекрати и второто дело за конфискация на имущество срещу семейството на бившия зам.-шеф на парламента и на ДПС Христо Бисеров, показа проверка на „Лекс“.

Въпреки че процесът беше възобновен от Върховния касационен съд (ВКС) в началото на годината, преди дни съдия Евгения Генева от СОС за втори път го е прекратила, като е оставила без разглеждане иска на антикорупционната комисия, който е за над 4 млн. лева.

Делото е резултат от разследването за пране на пари и данъчни престъпления срещу Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков. То започна през 2013 г., а обвиненията срещу Главинков за пране на пари дори не стигнаха до съд, докато Бисеров беше оправдан за данъчни престъпления. През 2015 г. антикорупционната комисия обаче заведе две дела за конфискация срещу Бисеров, съпругата му Мария и Главинков.

Едното беше в Софийския окръжен съд, като искът на комисията е срещу Мария Бисерова, Главинков и управляваната от него фирма „Солари Елов дол“, а общият му размер е 4 081 099 лева. След като паднаха обвиненията срещу Главинков за пране на пари, съдия Генева от СОС прекрати делото, а определението беше потвърдено от Софийския апелативен съд, макар докладчикът Красимир Машев да беше на особено мнение, тъй като не споделя виждането, че прекратяването на наказателното дело е пречка пред процеса за конфискация.

Разнородната практика доведе до тълкувателно решение на ВКС в края на м.г., с което беше прието, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна процесуална пречка за продължаване на процеса за конфискация. Последва остра реакция на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), откъдето обявиха, че решението ще доведе до прекратяването на поне 20 проверки и дела за над 20 млн. лв. Парламентът реагира мигновено и преодоля решението на ВКС, след като със спешни промени в закона регламентира, че и за висящите дела по стария закон за конфискация, а и за тези по действащия, прекратяването на наказателното дело или оправдателната присъда не са пречка за продължаване на делото за отнемане на имуществото.

Така ВКС постанови възобновяването на прекратеното на две инстанции дело срещу семейството на Бисеров и го върна на СОС.

Междувременно обаче последва неочаквано развитие на второто дело за конфискация за близо 2 млн. лева, по което ответник е и лично Христо Бисеров. То беше прекратено на първа инстанция от Софийския градски съд още преди последните изменения в закона, които не обвързват делото за конфискация с изхода от наказателния процес. През юни обаче състав на Софийския апелативен съд (САС), председателстван от шефката на съдя Даниела Дончева, реши, че гласуваните от депутатите промени противоречат на правото на Европейския съюз (ЕС) и така потвърди и на втора инстанция прекратяването на делото. Съдия Дончева, която беше и докладчик по него, написа в определението, че промяната в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) (според която дори подсъдимият да е оправдан за престъпление или делото срещу него да е прекратено, това не е пречка за производството по конфискация) от 3 януари 2019 г. ясно и недвусмислено противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз.

Затова САС приложи директно директивата, която има преимущество пред националното право, а в нея се казва, че „конфискация означава окончателно отнемане на имущество, постановено от съд във връзка с престъпление“. В случая с Бисеров пък престъпление няма, тъй като той беше оправдан за данъчни и валутни престъпления, а обвиненията в пране на пари отпаднаха още преди края на делото.

От застъпеното виждане на САС се възползва Главинков, който чрез управляваната от него „Солари Елов дол“ – ответник по второто дело за конфискация в СОС, поиска и то да бъде прекратено.

Пред окръжния съд фирмата е мотивирала позицията си за недопустимост на производството, като се е позовала именно на цитираната от съдия Дончева директива. Така и съдия Генева от СОС е възприела позицията на апелативния съд, за да прекрати повторно делото. Според нея преодоляното от парламента тълкувателно решение на ВКС остава актуално, защото извлича аргументи именно от Директива 2014/42 ЕС, за да постанови, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка пред това за конфискация.

„Настоящият състав споделя това становище, защото намира, че е съобразено с принципната позиция и трайната тенденция при тълкуването на законите за т.н. “гражданска конфискация“ от ВКС…Въпреки че тълкувателното решение касае отменена правна норма от националното право, то илюстрира дълбокото и обосновано убеждение на съда, тълкуващ закона и унифициращ съдебната практика. По изложените съображения съдът намира, че делото следва да бъде прекратено“, се казва в определението на съдия Генева, което антикорупционната комисия може да обжалва пред апелативния съд.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ваня Вълчева
Ваня Вълчева
27 септември 2019 18:35
Гост

Явно добре е платил. ПСИЛА герб.

Портретист
Портретист
27 септември 2019 15:53
Гост

Ето това е лицето на един честен човек! Обикновен морален гражданин, спазващ законите.

Юрист
Юрист
27 септември 2019 15:54
Гост

Дали е честен или не всички се досещаме. Въпросът е, че в една правова държава съдът може само да приложи правото. В случая съставът го е направил безупречно.

Колега
Колега
27 септември 2019 15:54
Гост

Наистина. Ако има някой който не си е свършил работата, това, както винаги, е прокуратурата.

Въпрос
Въпрос
27 септември 2019 15:56
Гост

А защо ли по отва дело не избълваха публично някакви доказателства, както правят напоследък? Може би са си знаели отрано, че няма да го бъде и не са си дали много зор.

Данъкоплатец
Данъкоплатец
27 септември 2019 15:58
Гост

Лошото е, че сега Бисеров като нищо може да заведе едно дело в Страсбург, ако не го е направил вече. Щото нали се сещате, че беше и депутат, и член на ДПС… обществен личност с високи позиции в обществото, демек…

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 15:34
Гост

Законът на омертата – сгази лука, но след тона не си отваряше устата и затова се размина само с предупреждение – умишлено минирано от прокуратурата дело, което никога нямаше да „излезе“ (т.е. да бъде постановена осъдителна присъда). Но ако си беше отворил устата… на Иванчева условията в ареста щяха да са хотелски сравнение с неговите, пък и можеше слуайно да го самоубият в ареста.

KrasioTheBlack
KrasioTheBlack
27 септември 2019 14:01
Гост

Сега ще има ли ново тълкувателно, че ми се струва, че ще се получи пак разнородна практика – едни ще прилагат директно директивата, другите – закона.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 13:38
Гост

Бисеров вече не е на мушката на своите и няма да обжалват, само ще му се плащат обезщетения.

Йо-Йо
Йо-Йо
27 септември 2019 14:13
Гост

Значи кафявите сега няма да скочат срещу съдията, спестил имотите на Бисеров

Славея
Славея
27 септември 2019 13:27
Гост

Тук трябва да си припомним мнението на проф. Атанас Семов, че Някои съдии, като прилагат правото на ЕС, мерят кръвното в градуси.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 13:24
Гост

Поздравления за мнението на съдия Красимир Машев.

Георги
Георги
27 септември 2019 12:53
Гост

Ей, този мошеник пак отърва кожата.

Сергей
Сергей
27 септември 2019 13:07
Гост

Искрено се надявам, че антикорупционната комисия ще обжалва пред САС.

Ваня Вълчева
Ваня Вълчева
27 септември 2019 18:38
Гост

Ц

SOS СОС
SOS СОС
27 септември 2019 15:13
Гост

Мошеник, мошеник, ама е доказано невинен! А никъде го няма това – хем да не си извършил престъпление, хем да ти вземат имотите, защото са ти били от незаконна дейност. Каква, бе, аланколлу? Докажи я, пък тогава завеждай искове

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 12:52
Гост

Какво излиза сега? Че депутатите гласуват промени, които противоречат на правото на Европейския съюз. Кой ще плаща после глобите?

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 13:39
Гост

Ние?

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 13:47
Гост

Анджък де!