При положение че един кандидат вече веднъж е бил отхвърлен като кандидат за административен ръководител, то няма пречка, въпреки неговото повторно явяване, да бъде назначен магистрат от по-ниско ниво. Това става ясно от решението на тричленен състав на Върховния административен съд, с което е отхвърлена жалбата на Албена Вутова срещу избора на Радослав Димов за шеф на Софийската апелативна прокуратура.

Миналата година Прокурорската колегия обяви процедура за избор на шеф на САП. Яви се само доскорошният ръководител Албена Вутова, но кадровиците отхвърлиха кандидатурата й. Стартира втора процедура. Вутова отново подаде документи, но този път имаше конкуренция в лицето на районния прокурор на София Радослав Димов.

На 11 септември Прокурорската колегия предпочете Димов пред Вутова. Тя обжалва пред Върховния административен съд. Докато се чакаше окончателният изход по делото, кадровиците поискаха, а ВАС определи предварително изпълнение на решението за избора на Димов и така той встъпи в новата си длъжност.

Днес тричленен състав на ВАС – Георги Георгиев (председател и докладчик), Тодор Тодоров и Стела Динчева, отхвърли жалбата на Вутова.

Съставът основно коментира аргумента на бившата шефка на САП, че според чл. 169, ал. 1 от ЗСВ само по изключение за ръководител може да бъде избран магистрат от по-ниско ниво.

Разпоредбата не съдържа алгоритъм за практическо приложение на изключението, поради което преценката на кандидатите в конкурса следва да се извършва за всички, като следва да има мотиви защо се налага и се прилага изключението. В настоящият случай обаче е налице хипотеза, равнозначна на фактическия състав, при който кандидатите от същото ниво не са одобрени с решение по предходен конкурс, а настоящият се явява като приложение на изключението по чл. 169 ЗСВ“, посочва ВАС. И напомня, че на 23 януари 2019 г. Вутова не е избрана за шеф на САП, въпреки че е била единствен кандидат. Веднага след това е обявен настоящият конкурс, в който тя отново е кандидат наред с избрания Радослав Димов, добавя съдът и посочва, че след първата процедура ПК на ВСС е преценила професионалните и нравствени качества на Албена Вутова и е изложила мотиви при отхвърлянето на кандидатурата й.

В настоящия конкурс е представена същата или сходна концепция от Албена Вутова, която вече е била преценена и неодобрена. По отношение на професионалните й качества кадровият орган вече е бил изложил мотивите си, и предвид краткия период от предишната преценка е налице правно положение в хипотезата на изключението по чл. 169 ЗСВ да бъде назначен кандидат от по-ниско ниво. Това положение е обективно съществуващо и дори да няма мотиви на ПК на ВСС, че се намира в тази ситуация, на практика няма одобрен кандидат от ПК на ВСС от същото ниво и следва да се избере кандидат от по-ниско ниво. По отношение професионалните му качества в субективната преценка на членовете на ПК на ВСС е да прецени тези предпоставки с оглед на доказателствата и концепцията, каквато е една от основните функции на административния орган. При вземане на решението са изложени подробни мотиви от членовете на ПК на ВСС относно концепцията и качествата на избрания кандидат, поради което няма нарушения в обосновката на избора от такъв аспект“, заключава ВАС.

Решението е окончателно.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван адвокат
Иван адвокат
27 декември 2019 17:59
Гост

Страхотен професионалист, заедно бяхме във факултета. Съвестно учеше, скромен, не е глезено синче на някой, човек, който сам се бори, мъж, сега не знам дали не казвам нещо сексистко – но сам се справя, прокуратурата е една Голгота, както и всичко на този свят, но професионалист – именно това е Радослав, не сме от един приятелски кръг, но влизаше и в библиотеката и чете много и има и разнообразни интереси явно.

За безпристрастно отношение – с две ръце се подписвам.

Това трябва да е лицето на прокуратурата.

Анономен
Анономен
24 декември 2019 17:00
Гост

Честните и принципните ръководители не са на мода в съдебната система.Толерират се слагачите,изпълнителите на поръчки и тези,които веднага изпълняват всичко,без да се замислят.Важното е да угодят на когото трябва,за да бъдат възнаградени,когато му дойде времето.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2019 13:38
Гост

Знаех си, че Албена Вутова няма да се класира за втори мандат. И по-добре между другото.

колега
колега
23 декември 2019 12:43
Гост

Радо Димов е страхотен шеф. Завиждам им в АП-София. Да му мислим ние в районната прокуратура

Тодоров
Тодоров
23 декември 2019 13:37
Гост

Именно за това се радвам за кариерното му израстване.

Georgi
Georgi
23 декември 2019 12:41
Гост

Поздравления! За мен Радослав Димов е правилният избор. А и жалбата на Албена Вутова беше неправомерна.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2019 12:42
Гост

Защо? Тя си е в правото. Защо ПК не излязоха с по-ясни мотиви.

Дидо
Дидо
23 декември 2019 12:43
Гост

Те по принцип не за първи път проявяват субективизъм.

Теди
Теди
23 декември 2019 13:13
Гост

Можеха по-ясно да артикулират защо Вутова не става. Спестиха причините, а доколко знам има такива

анонимен
анонимен
23 декември 2019 12:38
Гост

Само какъв коледен подарък и за двамата…

Женя
Женя
23 декември 2019 12:40
Гост

Какъв да е. То е пределно ясно, че няма как всички страни да са доволни от съдебното решение. Все има някой ощетен и някой доволен.

хаха
хаха
23 декември 2019 12:27
Гост

Решението дали ще резонира върху избора на председател на ОС-Пловдив. Калибацев, който е на районно ниво, се яви за ръководител на окръжния съд. Не го избраха. Сега отново подаде документи с почти същата концепция, но си има опонент от самия съд. Ако ВСС уважава решенията на съда, трябва да го отхвърли. Отново.

Дани
Дани
23 декември 2019 12:29
Гост

Самият Калибацев е много дразнещ. С такова огромно его е, а и толкова нагличко нападна предишния шеф на ОС-Пловдив. Не бих го избрал.

анонимен
анонимен
23 декември 2019 12:24
Гост

Интересен прочит на чл. 169 ЗСВ. Т.е. отсега да е ясно – ако веднъж те отхвърлят, не бъди нагъл пак да участваш.