Софийският градски съд отказа да освободи предсрочно от затвора Будимир Куйович, чието име нашумя преди десетина години заради трафик на наркотици.

Черногорецът беше арестуван на 31 декември 2007 г. и беше обвинен като организатор на престъпна група, която се занимава с трафик на дрога от Турция, през България към ЕС. Ден по-рано на ГКПП Капитан Андреево бяха задържани 60 кг наркотици на стойност около 10 млн. лева, транспортирани от един от хората на Куйович. Пред журналисти по онова време той заяви, че докато имал бизнес в България, плащал на тогавашния вътрешен министър Румен Петков и на главния секретар на МВР Валентин Петров, за да си осигури спокойствие. Прокуратурата извърши проверка, но тези твърдения така и не бяха доказани.

Появи се обаче друга информация – че с разрешение на МВР на Куйович е бил издаден фалшив паспорт. Скандалът около черногореца се разрасна и в крайна сметка доведе до освобождаването на Румен Петков като вътрешен министър. В коментар за съмненията, че е имало политически чадър над наркотрафиканта, Петков произнесе фразата: „Куйович, Муйович, Уйович… всеки който завършва на тази сакрална сричка, да излезе и да каже – моите отношения с Иван, Стоян, Петров и Драган са такива„.

На 1 февруари 2010 г. Върховният касационен съд окончателно наложи 16 години затвор на Куйович за трафик на наркотици. Междувременно той беше осъден и за незаконно притежание на оръжие, документно престъпление и хулиганство. Съдът му определи общо наказание от 16 години затвор.

До момента Куйович е излежал 8 години, 8 месеца и 11 дни. От присъдата му се приспадат 3 години и 4 дни заради това, че е работил в затвора. Така на практика му остават да излежи още 4 години, 3 месеца и 15 дни.

Именно този голям остатък от присъдата беше един от доводите на съдия Доротея Кехайова да откаже да уважи молбата на Куйович да излезе условно предсрочно от затвора.

Куйович заяви, че е осъзнал грешките и съжалява. Адвокатите му Георги Иванов и Мариела Ачева поясниха, че от  пет години той не е наказван в затвора, от 2012 г. режимът на изтърпяване на наказанието му е бил сменен от строг на общ, а от миналата година клиентът им е настанен в затворническото общежитие в Казичене.

Адвокатите казаха още, че оценката на риска от рецидив му е намалена от 51 точки на 33, мотивиран е да спре да извършва нарушения, има добро поведение в затвора, спазва правилата, не участва в конфликти, бил е награждаван с пет дни домашен отпуск и не се е отклонил след това, работи по поддръжка на тревни площи и в стола.

Маринела Ачева добави, че родителите му починали докато излежава присъдата, а навън го чакат двете му деца.

Прокурорът по делото Андрей Янкулов отбеляза, че за условно предсрочно освобождаване са необходими две предпоставки – осъденият да е излежал не по-малко от две трети от наложеното наказание в случаите на опасен рецидив и представяне на доказателства за поправянето. Първата хипотеза била налице, но не и втората, беше мнението на прокурор Янкулов.

Безспорно има положително развитие на личността, отбеляза Янкулов, но все още не е изпълнен индивидуалният план за постигане на целите на изтърпяване на наказанието. Куйович се е проявил с висока степен на обществена опасност – има няколко присъди и се нуждае от по-продължителен период за доказване на поправянето, посочи още прокурорът. Той отбеляза, че размерът на неизтърпяната част от наказанието е значителен и следва да се вземе предвид.

Представителят на администрацията на Софийския затвор инспектор Маринела Георгиева се присъедини към казаното от прокурора. Тя добави, че доказателствата за поправяне не са налични в пълен обем, необходимо е изследване на цялото поведение и регулярна работа с Куйович.

Съдът отхвърли молбата на черногореца. Отбеляза, че действително две трети от наказанието са изтърпени, но не бива да се подминава фактът, че молбата му за условно предсрочно освобождаване идва само 8 месеца след този срок. Макар да има положителни резултати, те не се отличават със стабилност, устойчивост за постигане на целите и в индивидуалния план, каза съдия Кехайова. Тя добави, че не може да се пренебрегне и значителният остатък от присъдата. Поясни, че не е съгласна с тезата на защитата, че трябва да се отчете като положителен фактът, че Куйович се е върнал в общежитието след домашния отпуск. Ако не беше сторил това, тогава щеше да бъде ангажирана наказателна отговорност, отбеляза съдия Доротея Кехайова. С тези мотиви тя отхвърли молбата на Будимир Куйович.

Определението ѝ подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Сотир
Сотир
07 август 2018 14:01
Гост

При престъпленията, които е извършил е редно да си излежи присъдата до край. Разбирам, че си е поправил поведението, но разкаянието не компенсира грешките му.

За един приятел питам
За един приятел питам
07 август 2018 13:53
Гост

Румен Петков се срещаше и с Галевите. Срещу него имаше и преписка, заради която бе призован в СДВР. Дали наистина е невинен?

Лимонадения Джо
Лимонадения Джо
07 август 2018 13:58
Гост

A Валентин Петров? С неговите имоти и луксозни коли за маса пари. От къде такива доходи.

Човек
Човек
07 август 2018 13:52
Гост

Дано якият Куйович се окаже и в добро психично здраве и да не посегне на себе си от мъка, че не го пускат.

Интригант
Интригант
07 август 2018 13:51
Гост

Ще го държат още, за да не се разсмърди случайно още нещо. Особено на фона на последния скандал с Очите и общинския съветник от БСП.

Анонимен
Анонимен
07 август 2018 13:44
Гост

Абсолютно подкрепям решението на СГС.