Кметът на Божурище Георги Димов, който беше арестуван преди 3 месеца и обвинен в длъжностно престъпление, няма да бъде отстранен от длъжност.

Това е решил окончателно Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС), след като е приел, че няма опасност той да попречи на разследването, по което, според съда, прокуратурата бездействала.

35-годишният Димов е кмет на Божурище, излъчен от ГЕРБ и беше задържан на 28 май, а обвинението му е свързано с продажбата на 4 общински имота на занижени цени. В началото на месеца апелативният спецсъд отмени задържането му с „домашен арест“. След наложената по-лека мярка за неотклонение, спецсъдът уважи искането на прокуратурата за отстраняването на Димов от длъжност. Мнозинството на втората инстанция обаче отмени определението, на особено мнение е била председателката на състава Веселина Вълева.

Според състава по делото няма достатъчно основания да се приеме, че Димов може да попречи на разследването, ако остане на работа. Мнозинството от състава пише, че единствено от обвинението, свързано със заеманата длъжност, не може да се изведе заключение, че кметът ще злоупотреби със служебното си положение и ще възпрепятства разследването.

„Под употребения термин „достатъчно данни“ законодателят е имал предвид такъв обем от доказателства, които с необходимата достатъчност да обосноват реален, а не хипотетичен риск от негативно повлияване чрез служебно положение, в противен случай би регламентирал „exlege“ отстраняването на лицето още със самия факт на привличането му като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер, свързано със службата му“, се казва в определението на съда. Прокуратурата също не е посочила такива доказателства, а от наличните по делото ставало ясно, че кметът на Божурище предоставил всички документи за четирите сделки в оригинал, наред с писмени обяснения. Отделно, обвинението е ограничено само в тези сделки и нямало данни за предстоящо включване на други престъпни деяния, които да налагат събирането на други доказателства.

Според съда няма риск Димов да повлияе и на свидетели или вещи лица, тъй като тези, които подкрепят тезата на обвинението не са зависими от него. Апелативните съдии са констатирали и бездействие на прокуратурата в месеците след задържането на кмета, заради което той е бил и освободен от ареста.

„На следващо място мнозинството на съдебния състав взе предвид, че искането на прокуратурата за отстраняване на Димов от длъжност е направено близо три месеца след привличането му като обвиняем, след изменение на прилаганата спрямо него мярка за неотклонение от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“ с определение на АСНС от 01.08.2019 г., поради констатирано бездействие от органите на досъдебното производство, което не е преодоляно и към настоящия момент“, се казва в определението на съда. Последните разпити на свидетели пък били проведени в началото на юли и то по инициатива на защитата.

„Въпреки твърденията на представителя на прокуратурата за предстоящи разпити на служители на Община Божурище, активност в тази насока не се наблюдава вече втори месец. Единственият разпитан общински служител, и то в съвсем началния етап от разследването, е секретарят на Община Божурище, даващ показания, подкрепящи тезата на обвиняемия“, подчертават от съда.

При задържането на Димов през май, зам.-главният прокурор Иван Гешев разказа, че става дума за сделки с 80 дка частна общинска собственост, които са били предоставени от държавата. След това земята е била продадена с манипулирани търгове за около 160 000 лева. Според прокуратурата цената е в пъти занижена, защото реалната била около 8 млн. лева, а продажбата е станала на цена от 2.16 лева на кв/м.

Сред купувачите били три фирми, една от които свързана с бащата на Димов. Четвъртият купувач пък била следователката от Националната следствена служба Ваня Дойчева.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Така е, така е
Така е, така е
03 септември 2019 12:28
Гост

Прав е съдът. Той ако иска да унищожи някой документ може да го направи и като звънне по телефона на секретарката. Тъй че няма проблем да си иде и лично в офиса на работа…

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 22:12
Гост

„При задържането на Димов през май, зам.-главният прокурор Иван Гешев разказа, че става дума за сделки с 80 дка частна общинска собственост, които са били предоставени от държавата. След това земята е била продадена с манипулирани търгове за около 160 000 лева. Според прокуратурата цената е в пъти занижена, защото реалната била около 8 млн. лева, а продажбата е станала на цена от 2.16 лева на кв/м.“ Значи елементарна математика за 3,4,5,6 клас 80 декара за 8 милиона това прави по 100 лв или 50 € на квадрат за нива. Нещо май си осмукват локумите от пръстите. Г-н Гешев на… Покажи целия коментар »

Кирил
Кирил
26 август 2019 11:40
Гост

Поредното дело, което ще остане в историята като борба с корупцията по високите етажи на властта.

За кой ли път
За кой ли път
26 август 2019 11:39
Гост

Бездействието от страна на органите на досъдебното производство отново доведоха до неприемлив обрат.

Анонимен
Анонимен
26 август 2019 11:35
Гост

Какво значи, че няма данни за предстоящо включване на други престъпни деяния. Той ако реши да върши престъпление сигурно ще им се обади да ги предупреди.