Искане за отвод на наблюдаващия прокурор Иван Кучиев се превърна в основния спор, който Софийският градски съд (СГС) трябваше да реши в началото на процеса срещу Кристиан Николов, който е подсъдим за смъртта на журналиста Милен Цветков.

Защитникът му Любомир Таков поиска от СГС да отведе Кучиев, ако той сам не го стори, защото срещу него се водела проверка в Специализираната прокуратура, а освен това имало публикации, според които е близък с адвокат Менко Менков, който пък представлява пострадалите по делото. Таков разказа, че на 14 януари Кристиан Николов сам е подал сигнал в Софийската районна прокуратура срещу Кучиев и едно от вещите лица, защото по делото не спирало некоректното и едностранно изтичане на информация. Справка пък показала, че по сигнала е образувана проверка, като преписката била изпратена на Специализираната прокуратура заради данни за извършено престъпление по служба от магистрат и за разгласяване на информация от друго лице.

„Не е обективен в работата по делото, не действа в рамките на своите правомощия да събира и оневинителни доказателства, не е взел всички мерки за разкриване на обективната истина, не взема решенията си на основа на вътрешното си убеждение“, обобщи адвокат Таков по отношение на прокурора.

„Разбирам го за първи път тук, това е ново за мен, нямам представа за какво е заведена преписката. Очевидно е каква е целта, а именно да послужи за основание за моето отвеждане“, отвърна прокурор Кучиев от градската прокуратура.

Адвокат Таков мотивира искането си за отвод и с публикации, според които Кучиев е бил гост на празненство на адвокат Менков в ловно стопанство „Борино“. Двамата обаче отрекоха не само да са присъствали на такова събиране, а и изобщо да поддържат приятелски контакти.

Последният аргумент на защитата за отвод на прокурора беше случайното разпределение на делото. Според Таков прокурор по него първоначално е била Събина Христова и тогава подсъдимият Николов е бил обвинен, че е причинил по непредпазливост смъртта на Милен Цветков, а след смяната ѝ – вече за умишлено престъпление.

„Последната година и половина българският съд беше подложен на остри нападки и манипулативни внушения, че има коронавирус в съдебната система“, припомни защитникът думите на главния прокурор Иван Гешев относно системата за случайното разпределение на делата в съдилищата. Според адвоката обаче прокурорите много по-лесно можели да бъдат сменени, независимо от случайното разпределение и точно това се е случило с Христова. След това обвинението на Кристиан Николов било изменено в по-тежко, а прокурорката не участвала повече по делото.

От държавното обвинение обаче обясниха, че прокурор Христова е била само дежурна в почивните дни след престъплението и заявиха готовност да покажат протокол от случайното разпределение на делото.

„Очевидно адвокат Таков не е запознат с цялата процедура в СГП. Системата е такава, че делото се разпределя в първия работен ден“, отвърна прокурор Кучиев.

В крайна сметка съдия Веселина Ставрева прие, че няма основания за отвеждане на обвинителя.

„Прокуратурата е единна и централизирана, а всеки един прокурор е взаимно заменяем. Възможно е да се яви и главният прокурор“, мотивира се съдът и допълни, че към момента няма никакви основания да се приеме, че прокурор Кучиев е пристрастен. Относно информацията за образувана проверка срещу него, съдия Ставрева посочи, че липсва информация той да е обвиняем. По отношение на медийните публикации, съдията само напомни, че има и такива, според които подсъдимият Николов пък е осъждан или изключван от училище.

„Медийните публикации са разнородни и съдът няма как да преценява тяхната достоверност. Така че настоящият съдебен състав, при липса на обективни доказателства, които да установяват близки отношения на прокурор Кучиев с адвокат Менков, не би могъл да изложи позиция, че е налице необективност, предубеденост или заинтересованост от прокурора“, мотивира се съдия Ставрева, като добави, че правната квалификация на обвинението също не може да е основание за отвода му.

Тя обаче отведе майката на подсъдимия Кристиан Николов като негов адвокат, тъй като в хода на разследването е била обвиняема, макар че делото срещу нея е прекратено. Преди това съдът отказа да отведе пък адвокат Константин Симеонов, който освен защитник на подсъдимия, е защитавал и майка му.

Накрая на заседанието Николов отново поиска да бъде освободен от ареста, като се обърна и към близките на Милен Цветков.

„Тъй като досега не съм имал възможност да се срещна с близките на пострадалия, искам да използвам този момент и да изкажа моите най-искрени съболезнования за загубата. Знам, че това нещо не би могло да ви утеши, до искам да знаете, че искрено съжалявам за случилото се“, каза подсъдимият, но съдът отново го остави в ареста.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Сенека :)
Сенека :)
22 януари 2021 11:31
Гост

леле леле леле, и това ми било коментари на професионалисти… Нима забравихте, че всеки има право делото му да бъде разгледано и в него да бъде защитаван от професионален защитник? Нима отричате правото и задължението на защитника да направи всичко!!! в полза на своя подзащитен? Ще ви споделя една история: Един ден преди 15 – 20 години комшийката, разплакана и запъхтяна дойде в нас. Изрече „Докторе, бързо, майка е зле…“. Баща ми хукна. След като се върна го питах: тате, какво стана с леля „Х“. Той ми отговори, че когато е пристигнал – вече е била умряла. Попитах го „А… Покажи целия коментар »

инфо
инфо
22 януари 2021 6:40
Гост

В Румъния прокурорите ходят на работа със сакче с лични вещи-не се знае дали до края на деня няма да бъдат арестувани.

Жокера
Жокера
21 януари 2021 21:01
Гост

Поредната юридическа палячовщина… Не знам какво цели защитата с тези евтини трикове, за които е сигурно, че няма да минат.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2021 10:51
Гост

Не съм сигурен какво цели дебелият ти господар, като пуска слузестите си слуги да наричат наказателния процес „юридическа палячовщина“ в сайт за юристи…

Анонимен
Анонимен
21 януари 2021 17:49
Гост

От това момче ми се повдига!

Анонимен
Анонимен
21 януари 2021 17:48
Гост

Да не се оплаква, а да си затваря мръсната уста, дето с нея пуши трева!

Анонимен
Анонимен
23 януари 2021 4:40
Гост

абе ей мишок, да се стЕгаш ходи да лющиш ракии

Bobi M
Bobi M
21 януари 2021 17:48
Гост

Щом само на 20 години е осъден убиец на майка с дете, то не мисля, че тоя с връзките ще лежи повече от 4 години и ще му приспаднат тия досега в ареста и ще каже, че иска да учи, та ептен няма да лежи в затвора.

Цецо К
Цецо К
21 януари 2021 17:47
Гост

Аз все си мисля, че когато си блъснал и убил човек и има десетки свидетели, че ти си го направил, не виждам какво може да те оправдае. А и се вижда, че си бил друсан. Глупости

Stratiev
Stratiev
21 януари 2021 17:46
Гост

За мен трябва да не си смучат от пръстите защитата

Demireva
Demireva
21 януари 2021 17:46
Гост

За мен това момче е виновно. От там насетне всякакви бръщолевения на адвокатите са крайно безпочвени

Тръст
Тръст
21 януари 2021 17:45
Гост

Тоя попишковец ли е карал колата? Той я е карал! Бил ли е друсан? Бил е. За какви защити и какви пет лева говорим изобщо и кой с кого бил приятел бе.

Възмутен
Възмутен
21 януари 2021 17:44
Гост

Аман от тоя келеш Николов и адвокатите му, под вола теле търсят само и само да го изкарат почти невинен.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2021 17:45
Гост

По принцип това е работата на адвокатите, а другото зависи от съда.

Равиоленска
Равиоленска
21 януари 2021 17:44
Гост

Абе този не го ли пратиха в затвора за дълго? Какво изясняват тепърва?

Demireva
Demireva
21 януари 2021 17:45
Гост

Ами и аз се чудя, обаче ако говорим така ще кажат, че сме животни и искаме граждански процес и да го бием с каманъ на улицата. И трябва да се ДОКАЖЕ, че е виновен. Не знам какво доказателство се чака, честно

Mavri
Mavri
21 януари 2021 17:43
Гост

Ох глупости. Да го съдят тоя паразит и да се приключва!

тъпчо
тъпчо
22 януари 2021 12:21
Гост

и като го осъдят какво…на следващият ден на външен обект…а Милен Цветков няма да се върне…