Софийският градски съд отказа да освободи предсрочно от затвора Янко Попов, който е член на престъпната група „Килърите“. Според съда няма достатъчно доказателства Попов да се е поправил зад решетките.

На 1 декември миналата година Върховният касационен съд (ВКС) окончателно се произнесе по делото „Килърите“. Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов бяха осъдени на доживотен затвор без замяна за организиране на убийствата на великотърновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Янко Попов получи 10 години затвор за съучастието му като помагач в убийството на Рачев. Групата беше задържана през август 2010 година.

Попов е изтърпял повече от половината от тази присъда като по-голямата част от нея е приспадната от предварителния арест. Остават му да излежи още 3 години и 11 месеца.

Пред съда защитникът му Галя Гълъбова заяви, че има положително становище за Попов от началника на затворническото общежитие в Кремиковци. Освен това му позволявали да работи. Адвокат Гълъбова отбеляза и влошеното здравословно състояние на Попов.

От Софийската градска прокуратура на свой ред пък призоваха съда да не уважава искането за условно предсрочно освобождаване, защото превъзпитателният процес все още не е приключил.

Съдът това и стори. В мотивите към отказа съдия Николай Николов заяви, че все още има дефицит в съзнанието и поведението на Янко Попов и това личало от събраните документи. За пример той посочи, че Попов не признава вина за престъплението, за което е осъден, а освен това преди ареста си е поддържал контакти с хора от криминалните среди.

Съдия Николов подчерта и друг факт. През повечето време от излежаните до момента 5 години и 11 месеца, Янко Попов е бил в предварителния арест и с него не е работено за превъзпитанието му.

Съдът изрази недоумение от думите на адвокат Галя Гълъбова – от една страна клиентът ѝ бил с влошено здравословно състояние, но от друга – работел. После съдия Николов отбеляза, че законът не предвижда условно предсрочно освобождаване от затвора заради проблеми със здравето.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Яна
Яна
22 август 2018 17:15
Гост

Самият факт, че не признава вина за извършеното от него престъпление е достатъчно красноречив.

Анонимен
Анонимен
22 август 2018 17:12
Гост

СГП си свършиха добре работата.

Васил
Васил
22 август 2018 16:19
Гост

За такова престъпление е редно да си излежи присъдата до край.

Колега
Колега
22 август 2018 16:05
Гост

Длъжен е да се пробва. Повече ме притеснява като излезе скоро, колко ще е превъзпитан.

Петров
Петров
22 август 2018 17:00
Гост

По всяка вероятност няма да се е превъзпитал особено.

Мрънко
Мрънко
22 август 2018 16:03
Гост

Браво за решението! Какво ми се жалва този и без това е в общежитие, а не в затвора.