Съдия Кристина Пунтева от Окръжния съд в Пазарджик отведе прокурор Недялка Попова от делото срещу Ахмед Муса и 13-те имами, обвинени в разпространяване на идеите на т.нар. Ислямска държава, съобщи БНР. Съдът прие, че прокурор Попова е предубедена към мюсюлманската общност в България заради нейно изказване от миналата година, в което тя коментира делото и видя заплаха за държавата.

„В момента по статистика мюсюлманите са 10 -12 % в България. И нямаме основание да мислим, че те ще станат по-малко. Точно обратното. И с пристигането в България на мюсюлмани от чужбина, и със завръщането на част от изселилите се в Турция, с поощряването на раждаемостта процентът ще се увеличава. Когато стане 30%, държавата ни вече е застрашена. Те са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура“, каза тогава Попова пред „Фокус“ и сайта „TrafficNews“. Думите ѝ предизвикаха възмущение и главният прокурор Сотир Цацаров съобщи тогава, че Инспекторатът към ВКП ще извърши проверка. Остра реакция имаше и от Висшия мюсюлмански съвет. В специална декларация от там заявиха, че думите на Недялка Попова съдържат „всички възможни престъпления по Наказателния кодекс и Закона за защита от дискриминация като проповядване и подбуда към омраза срещу мюсюлманите и турците, дискриминация на религиозна и етническа основа, ксенофобия, ислямофобия, реч на омразата и други“.

Днес съдия Кристина Пунтева прецени, че изказването на Попова не е манипулирано и от него могат да се изведат данни за предубеденост, което е основание да бъде отведена.

Искането за отвод беше направено още вчера, но прокурор Попова отказа сама да се отведе, като заяви, че не е предубедена, а цитираното интервю е предадено некоректно – в него били написани думи, които не е казала, а други били преиначени в търсене на сензационно звучене. По думите ѝ, било нормално Ахмед Муса да я мрази, след като по предишното дело срещу него за радикален ислям, по което отново тя беше наблюдаващ прокурор, той получи ефективна присъда.

Адвокатите на Муса и останалите 13 подсъдими поискаха делото да бъде прекратено и съдът да върне обвинителния акт на прокуратурата.

„Не може обвинителният акт да бъде писан от предубедено лице. Държавата се набутва с хиляди левове“, каза адвокат Алтай Куцев.

Съдът обаче отхвърли това искане и делото продължава, като обвинението пое окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

В момента Ахмед Муса изтърпява наказание от 4 години затвор. Преди два месеца Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата му от една година затвор за разпространение на радикален ислям, но той имаше и една условна присъда от 3 години затвор, която също ще изтърпи. След края на това дело главният прокурор Сотир Цацаров награди Недялка Попова за образцово изпълнение на служебните ѝ задължения.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Браво
Браво
24 юни 2019 14:03
Гост

Едно смислено и съвременно решение на съдията. Добре е, че имам мислещи обективно и разумни магистрати. Лошото е, че новини като тази остават само в специализираните медии като Лекс, а не стават достояние на широките народни маси.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2019 9:04
Гост

Дори прокурорът като всеки жив човек има право на лично мнение. Това не значи, че е пристастен.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2019 8:57
Гост

Думите й за мюсюлманите са напълно точни. Няма какво да се възмущават от тях. А редно ли е предизборно да аагитираш на турски.

А сега
А сега
20 юни 2019 18:01
Гост

Какво стана с проверката???

Алабала
Алабала
20 юни 2019 18:00
Гост

Аз не разбирам само какъв е проблемът да е предубедена в съдебната фаза – тя си защитава обвинението, съдът нека е обективен и да решава. Ами, ако защитата като другата страна в процеса, някой каже, че е предубедена?

по принцип
по принцип
20 юни 2019 23:02
Гост

Заради принцхипа за разкриване на обективната истина, който е водещ в континенталното право. В англо-саксонските и в Русия водещ е принципа на състезателността. Прокурорът е блюстител на закона и трябва да направи всичко възможно да бъде разкрита истината, дори ако това значи да се откаже от поддържане на собственото си обвинение.