Министърът в оставка Нено Димов остава в ареста, реши специализираният съд.

Съдия Цветан Колев прие, че има преки доказателства, че той е извършил престъплението, в което е обвинен – умишлена безстопанственост довела до водната криза в Перник, а освен това министърът в оставка може да влияе на свидетелите, ако бъде пуснат от ареста.

Освен това съдия Колев заяви, че положението в Перник „задължава държавата да осигури всички възможности за установяването на истината и вината“. Решението му не е окончателно и за свободата на Нено Димов на 16 януари ще се произнесе Апелативният специализиран наказателен съд.

Според адвоката му Ина Лулчева решението издавало безпомощност. Защитничката му изтъкна, че след като премиерът Бойко Борисов е приел оставката на клиента ѝ, а тя още следващата седмица ще бъде гласувана от Народното събрание, аргументът на прокуратурата, че той може да влияе на свидетели, които са му подчинени като министър, е несъстоятелен.

„Ето – и съдът прие, че задържането под стража ще помогне за установяването на истината“, заяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. И добави, че разследването продължава и може да бъдат подведени под отговорност и други длъжности лица.

„Изпълнявал съм съвестно задълженията си“, беше единственото, което Димов каза пред съда.

Според прокуратурата, въпреки че всеки месец той е бил уведомяван, че водите на яз. „Студена“ намаляват, е издавал разрешителни за ползване на около 280 хил. кубични метра вода от „Стомана Индъстри“ и 80 хил. кубични метра от „Топлофикация-Перник“. Това довело до намаляване на нивото на водата в язовира със 7 млн. кубични метра. Димов е бил длъжен в определени периоди въобще да не издава разрешителни.

Пред съда прокурор Кънев каза, че през септември и октомври 2019 г. от ВиК дружеството са го уведомили, че нивото на водата в яз. „Студена“ пада, но той пак е издал разрешителни. Едва през ноември количеството вода за двете дружества било намалено, а е преустановено, едва ден след въвеждането на водния режим.

Според Кънев, макар и в оставка, е възможно Димов да извърши друго престъпление, тъй като има достъп до информационни носители и служители на министерството.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ел.техник
ел.техник
12 януари 2020 9:50
Гост

Поредният бушон в безкрайното табло с бушони, в което главния бушон няма да изгори. И нормално е прост народ като цяло да бъде управляван простак.

Теди
Теди
11 януари 2020 19:53
Гост

Спецсъдът не е съд,а съдебна прокуратура. Читавите адвокати са се обезверили и се чудят какво да обясняват на клиентите си

Някой
Някой
11 януари 2020 18:07
Гост

Да ви кажа, вярвам на обвиненията срещу Димов, той е страшен гьонсурат и поведението му спрямо Перник е напълно логично.

Стратег
Стратег
11 януари 2020 18:05
Гост

Сега, ако съм на мястото на Борисов, ще назнача за министър на екологията някой от най-буйните еколози. То повече щети не могат да бъдат нанесени, но ще е хитро да бъдат сложени на пангара.

Анонимен
Анонимен
11 януари 2020 18:01
Гост

Димов или е пълен идиот, или е бил мотивиран, или е бил натиснат отгоре, за да си затвори очите пред проблема.

Пич
Пич
11 януари 2020 18:02
Гост

И трите, брато.

да видим на 16-и
да видим на 16-и
11 януари 2020 18:00
Гост

Ако оставката бъде гласувана на 15 януари, то на 16 довъдът за влиянието на свидетели става неадекватен. Този трябва да понесе отговорност, но за такъв тип престъпление да е задържан е…

съпоставка
съпоставка
11 януари 2020 18:01
Гост

А бе в градския съд оня ден изнасилвач посочен от жертвата, в чийто апартамент са намерили нейната кръв, пуснаха под домашен, този сега да стои в пандиза?!?

Анонимен
Анонимен
11 януари 2020 18:02
Гост

Нали затова прокуратурата си направи специализиран съд – да не й ги пускат 😉

Анонимен
Анонимен
11 януари 2020 17:59
Гост

Иванчева -2.

чиста политика
чиста политика
11 януари 2020 18:08
Гост

Не бих казал, че е Иванчева – 2. Нито са го държали часове на улицата, нито в килия като нейната. А и това момче е за панделата отвсякъде. Друг е въпросът, че цялата работа става, само за да се отърве Борисов от него, че не може сам да го махне нали е на ВМРО. Политика, братко, никво право.

Анонимен
Анонимен
11 януари 2020 17:59
Гост

След показния арест съдът нямаше друг изход.