Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста сириеца Омар Аднан, който е обвинен в умишлено причиняване на смъртта на полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев, след като блъсна патрулния им автомобил с автобус, пълен с мигранти. Според съда има достатъчно събрани данни за съпричастността на Аднан към престъплението, което е и с висока обществена опасност. По време на заседанието сириецът каза, че се признава за виновен, но обясни трагедията с отказали спирачки.

„Това престъпление не го направих умишлено. Когато слязох след моста, натиснах спирачка, но не стана нищо. Нямах спирачки. Признавам се за виновен, но съм непълнолетен и моля за по-лека мярка“, каза сириецът пред съда, цитиран от „Нова телевизия“. Дали обаче е опитал да спре ще се изяснява и с назначените експертизи, които трябва да установят има ли някакъв спирачен път. От разпространените кадри от катастрофата стана ясно, че патрулният автомобил, в който са били загиналите полицаи, е опитал да препречи пътя на автобуса с мигрантите, но той е минал с висока скорост през него.

Служебният адвокат Пламен Кунев, който защитава сириеца разказа, че младежът споделил, че организаторът на схемата за трафик на мигранти е в Турция. Той се свързал лично с каналджиите, а човек от Турция давал инструкциите за това накъде да бъдат превозени мигрантите. В случая трябвало да минат през Бургас и да отидат до една от границите.

В хода на заседанието се оказа, че възрастта на обвиняемия не е изяснена. Първоначално беше съобщено, че той е 15-годишен, а поради това, че е непълнолетен и наказанието, което може да получи ще бъде редуцирано до 10 години затвор. С помощта на преводач Омар Аднан каза пред съда, че е роден на 21 март 2007 г., неграмотен е, тъй като никога не е учил, а семейството му е в Турция. Прокурорът Димитър Узунов обаче посочи, че в справка на Държавната агенция за бежанците са посочени две рождени дати на Омар, като според едната той е по-голям и това предстои да се изясни.

„Омар е проявил завидна, престъпна упоритост. Той няма никакви задръжки да отнеме човешки живот, включително на полицейски служители. Начинът на извършване на престъплението е фрапантен удар срещу държавността“, заяви прокурор Узунов.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат със сак
Адвокат със сак
30 август 2022 6:45
Гост

Предвид почти средновековното ниво на инквизиция – ще съшият обвинението изгодно, нито ще направят експертиза на автобуса, а то се видя на камерите, че полицаите се набутват най-глупашки с колата си пред движещ се снаряд 50 тона. Че са за затвор – да, но този процес е показателен за нивото на правосъдие. В крайна сметка ги съдят за това, че не са спрели автобус за 1 секунда и за 12 метра – полицаите излизат точно тогава. Съдят и 2-ма други – които не са шофирали, те сигурно е трябвало да държат краката на 15-годишният. Истерията на българските гласове – съдът… Покажи целия коментар »

Fernando
Fernando
29 август 2022 18:44
Гост

Здравейте, аз съм френско лице в сътрудничество с няколко банки, които отпускат кредити и международно финансиране при пълна сигурност, ние представяме нашите надеждни и сигурни услуги, като отпускаме до 1 550 000 евро при процент от 5%. Симулирайте кредитите и сумата, благоприятна за вашата ситуация, не се колебайте да се свържете с нас на имейл: raimondhervey@gmail. com

Анонимен
Анонимен
28 август 2022 21:15
Гост

15 годишен, колко удобно, няма документи няма нищо, направо да беше казал че е на 13 за да е малолетен и да го пускат да се прибира при мама за вечеря.

Голямо копаене, голям смях!
Голямо копаене, голям смях!
28 август 2022 1:22
Гост

Чудя се прокурора по това дело и той ли е непълнолетен, толкова си „може“ или такива са указанията от Центъра на каскетурата! Явно за каскетите е самата истина 15г. по негови твърдения неграмотен чужденец с вид на поне 20г.талибан да кара автобус пълен с „екскурзианти“ в чужда държава все едно знае маршрута на стадото овце което е пасъл нейде в Азия!
Шофьорите на таксита и автобуси в Дамаск явно са от района на Бургас защото са най-добрите познавачи на сирийската пътна мрежа и местните мурафети!

реалист
реалист
27 август 2022 21:47
Гост

Отделен въпрос е как се отнасят българските власти от 8г. с тези хора. На украинските бежанци държавата им стана трафикант, внасяха ги с автобуси на БА и ги настаниха в хотели 5*(!), а на тези им пращат полиция да ги гони с бой (без даже да имат намерение да остават в България и да са проблем за някого) а които успеят да се доберат и бъдат заловени са третирани по-зле от престъпници, да спят по земята.
Нее, тук няма расизъм, всичко е в реда на нещата.

реалист
реалист
27 август 2022 21:05
Гост

Много странно как се е придвижил от Бургас до Първомай. С автобус ли, от коя от двете автогари. На това кръстовище има камери, може да се провери някой пресича ли платното в някакъв момент, кой е минавал по пасарелките отгоре в часовете след удара. Стига да има кой да гледа записите.
Не е ли бил ранен, като е начело на автобуса? Кога и къде се е учил да кара автобус въобще? Ще се проведе ли следствен експеримент може ли наистина? Малко фантантастичен сценарий.
Май-май го използваt за бушон да поеме вината.

МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
27 август 2022 20:02
Регистриран

САМО ВНИМАВАИТЕ ТУК КОМЕНТИРАЩИТЕ ДА НЕ СЕ УСТАНОВИ ПОЛОЖЕНИЕ СИРИЕЦА ДА Е ПРОЯВИЛ ГЕРОИЗЪМ ,ТЪЙ КАТО ВЪПРЕКИ ТЕЖКАТА ТРАНСПОРТНА ОБСТАНОВКА Е УСПЯЛ ДА ЗАПАЗИ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА 47 ЧОВЕКА .НЕ МИ СЕ ВИДЖА АДЕКВАТНО ПАТРУЛКАТА ДА НАВЛИЗА РЯЗКО В АВТОБУСА КАТО МУ ПРЕПРЕЧВА ПЪТЯ И ТАКА ДА ЗАСТРАШАВА ЖИВОТА НА 47 ЧОВЕК.ТРЯБВАЛО Е ВЪОБЩЕ ДА НЕ ПРЕПРЕЧВАТ ДВИЖИЕНИЕТО НА АВТОБУСА , А ДА ГО СЛЕДВАТ КАТО МВР ОРГАНИЗИРА ПО БЕЗОПАСНО ПРЕПРЕЧВАНЕ НА АВТОБУСА. ПРЕДСТАВЕТЕ СИ В РЕЗУЛТАТ НА НАВЛИЗАНЕТО РЯЗКО ПОВРЕМЕ НА ДВИЖЕНИЕ НА АВТОБУСА СЪЩИЯ СЕ БЕШЕ ОБЪРНАЛ И БЯХА ЗАГИНАЛИ ДЕЦА ТОГАВА КАКВО ЩЕШЕ ДА СЕ ПРИЕМЕ?.… Покажи целия коментар »

реалист
реалист
27 август 2022 21:14
Гост

Чак героизъм не бих казал, т.к. е следвало да спре доста по-рано но като шофьор след като гледах записите мога да кажа, че действително катастрофата е предизвикана от полицаите, които пристигат в последния момент и шофиращия патрулката вместо да спре веднага (белким ги видят по отдалеч) прави маневра да обърне (за да бъде колегата му от страната на удара!) Ако вместо това бяха поели пред него (със скоростта с която се е движил и която може да се предположи, след като се касае за преследване, явно няма как да се отклони в друга посока – може единствено да продължи направо)… Покажи целия коментар »

Z.Z
Z.Z
27 август 2022 17:25
Гост

Съболезнования за загиналите полицаи, ама техни колеги носят сериозна вина за трагедията. Не знам дали организаторът на канала е в Турция, обаче изпълнителите са тук, а част от тях са униформени.

Анонимен
Анонимен
27 август 2022 17:53
Гост

E, то, ако не са в далаверите, няма да има кандидати за работа.

222
222
27 август 2022 17:23
Гост

Без документи влиза и излиза от центъра в Харманли, когато пожелае…Ами престъпна небрежност май има и там.

Анонимен
Анонимен
27 август 2022 17:10
Гост

Съмнително мъжка брада за 15-годишно хлапе има.

333
333
27 август 2022 17:54
Гост

Дали е на 15 или на 17, все едно. Не случайно и прокурорът не загатва за това, че е пълнолетен, а само, че може да по-голям от 15.

Петър
Петър
27 август 2022 20:07
Гост

Не е все едно дали е на 15 или 17… наказанието е заканоустановено, но ще изиграе роля за индивидуализацията му.

Кисел прокурор
Кисел прокурор
29 август 2022 12:06
Гост

Не, има разлика в наказанията за непълнолетни, навършили 16 годишна възраст и тези под 16- чл. 63 от НК. А това, че е по възрастен, следва да се докаже, а не да се предполага от действията му.

Анонимен
Анонимен
29 август 2022 18:29
Гост

Как може да се докаже без документи дали един човек е на 15 или 17 години?

Анонимен
Анонимен
27 август 2022 17:05
Гост

Неграмотен, ама се качил автобус да кара. Да седи в ареста до края на делото, то това ще му е и наказанието.

123
123
27 август 2022 17:04
Гост

И като не издържи по-тежкото обвинение, какво правим?

Анонимен
Анонимен
27 август 2022 17:53
Гост

И в местата за задържане стават злополуки….

Анонимен
Анонимен
27 август 2022 17:01
Гост

А съдът защо е гледал мярка без преюдициално запитване поне? Няма значение за какво. Луковит щяха да помогнат с писането.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
27 август 2022 17:04
Гост

Ма много сте остроумни в прокуратурата, бе