Ивайло Борисов-Ториното и още трима обвинени за помагачи в отвличането на Адриан Златков, остават за постоянно в ареста. Това определи днес съдия Даниела Талева от Софийския градски съд (СГС), като подчерта, че доказателствата срещу четиримата са само косвени, но достатъчно за първоначалния етап на разследването.

От прокуратурата обявиха преди 3 дни, че са арестували Ивайло Борисов, който беше подсъдим по дело за наркотрафик със Златомир Иванов-Баретата, шофьора му Мартин Марков, Георги Джамбазов и Здравка Стефанова. Според разследващите те са участвали като помагачи на неизвестните похитители на Адриан Златков. 25-годишният мъж е син на бизнесмена Тони Златков и беше отвлечен в края на август м.г. Златков пътувал с колата си в района на Герман, където живее и нападателите инсценирали полицейска проверка, за да го накарат да спре, след което го похитили. По-късно баща му сам призна за платен откуп и добави, че похитителите са се държали добре със сина му. Още тогава стана ясно, че похитителите са ползвали „Опел“ и „Шкода“ със затъмнени стъкла и син буркан, носели маски и заблудили Златков, че са полицаи.

Според прокуратурата няколко дни преди отвличането, Ивайло Борисов и Мартин Марков закарали същия автомобил „Шкода“ в сервиз, за да му бъдат затъмнени стъклата и там били заснети. Съдът прие днес, че несъмнено става дума за същия автомобил, а защитата твърди, че това не е вярно, защото колите били с различни регистрационни табели. Джамбазов и Стефанова пък пътували до Сърбия, където набавили сим-карти, които са ползвани за водене на преговори с бащата на похитения млад мъж. При предаването на откупа пък обвиняемите били засечени в същия район, където са дадени парите. От прокуратурата съобщиха, че до ареста на четиримата се е стигнало след значителна помощ от сръбската полиция и прокуратура.

„Макар и само косвени, доказателствата на този етап са достатъчно, за да обосноват подозрение, че обвиняемите са извършили престъплението, в което са обвинени. Прекалено много са съвпаденията, за да бъдат приети единствено като плод на случайността и едва ли са случайни“, каза днес съдия Талева.

След това тя подчерта, че доказателствата са достатъчни само за настоящия първоначален етап от разследването и в никакъв случай няма да обосноват бъдеща осъдителна присъда.

„Ако останат такива, крайният съдебен акт с много голяма доза вероятност ще е оправдателна присъда“, предупреди Талева и добави, че обвиненията не са докрай юридически издържани. Според нея обаче има вероятност обвиняемите да повлияят на свидетели и да унищожат доказателства, ако не бъдат задържани. Опасността от укриване също е налице според СГС, тъй като четиримата често напускали страната, макар да имат постоянни адреси в България.

Определението на съда не е окончателно и защитата ще обжалва арестите пред Софийския апелативен съд следващата седмица.

„Не се изненадвам от определението на съда. На първо място, от отлагането на произнасянето по мярката, тъй като всички бяхме до 12 през нощта тук и чакахме съда да се произнесе, а той отказа и го отложи за днес. За толкова години като адвокат, такова отлагане по произнасяне по мярка ми се случва за първи път и затова изобщо не се изненадвам от определението на съда“, коментира след заседанието адвокат Марияна Тодорова, която защитава Борисов. Той пък каза, че главният секретар на МВР Младен Маринов и наблюдаващите прокурори по делото са предлагали на останалите трима обвиняеми да дадат показания срещу него и да станат защитени свидетели, като бъдат изведени в Австрия и Швейцария.

Коментирайте

avatar