Специализираният наказателен съд определи постоянен арест за собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков, сина на кмета на Карнобат Иван Димитров и Белун Хазърбасанов. Те, заедно с още петима души, сред които и синът на Стайков – Стайко, са обвинени в участие в организирана престъпна група с цел извършването на данъчни престъпления, пране на пари и нелегално производство на цигари.

Разследването е започнало преди около два месеца, когато е била разкрита нелегална фабрика за производство на цигари в бивша мандра в града. Собственик на сградата е Иван Димитров. Прокуратурата поиска постоянен арест само за него, Миню Стайков и Белун Хазърбасанов.

Според съда има обосновано предположение за участието им в престъпната група. Освен това имало и доказателства, че Миню Стайков е създал условия и организация за извършването на данъчни престъпления, чрез регистриране на голям брой търговски дружества на свързани с него лица, които той реално контролира, съобщи БТА.

Съдът изтъкна още, че може да се направи обосновано предположение за съпричастност към престъпната група и на Хазърбасанов. Той също контролирал търговски дружества, регистрирани на негово име и други лица, като се предполага, че фирмите са създадени с цел извършване на данъчни престъпления.

Що се отнася до Иван Димитров, то магистратите заявиха, че нямало данни той да е извършвал данъчни престъпления. Но от материалите по делото може да се изведе обосновано предположение за участието му в организирането на дейността по производството на цигари без бандерол.

За нито един от обвиняемите нямало опасност да се укрие, но има такава за извършване на други престъпления. Заради това и на тримата бе определена мярка за неотклонение „задържане под стража“. Определението на спецсъда може да се обжалва пред въззивната инстанция.

По време на заседанието прокурорът Ангел Кънев заяви, че има данни Миню Стайков и синът му да имат общо с друга нелегална фабрика за цигари, този път в Ихтиман. Обвинителят не даде повече подробности за този случай, наблегна на случая с фабриката за цигари в Карнобат.

Лъчезар Таков, адвокат на алкохолния производител, заяви, че клиентът му е пришит към обвинението за организирана престъпна група, защото е от Карнобат и е най-известният индустриалец в района. Защитникът каза още, че Миню Стайков е работодател на над 3000 души.

По отношение на подозренията на прокуратурата, че Стайков е замесен в случая с фабриката за цигари в Ихтиман, адвокат Таков заяви, че Специализираният наказателен съд е отказал да разреши подсушване на клиента му.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петьо
Петьо
10 септември 2018 11:40
Гост

Как така пък точно Миню Стайков го пришиха?

Анонимен
Анонимен
10 септември 2018 11:33
Гост

А на какво основание не са разрешили подслушване?

Анонимен
Анонимен
10 септември 2018 11:32
Гост

Добре са направили. Иначе после щяха да ги издирват.

Тапак ТАПЧАКУРОФФ
Тапак ТАПЧАКУРОФФ
09 септември 2018 1:02
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица