Софийският градски съд (СГС) определи „домашен арест“ за футболния съдия Борислав Колев – единственият до момента обвиняем за пране на над 53 млн. лева от парите за строежа на магистрала „Хемус“, случай, заради който с месеци прехвърчаха искри между МВР и прокуратурата.

На заседанието днес съдът посочи, че все още може да се предполага, че Колев е съпричастен към престъплението, за което е обвинен. Освен това, според СГС, футболният съдия има отношение и към регистрирането на част от фирмите, от чиито сметки са теглени пари, както и има данни, че сумите са носени в бюро за обмен на валута, където били предавани на друг човек на име Иван.

Съдът отбеляза още, че няма опасност Борислав Колев да се укрие, но може да извърши друго престъпление.

Футболният съдия е в ареста от над два месеца. Защитата му поиска по-лека мярка с мотив, че вече няколко месеца прокуратурата не работи активно по случая. Освен това децата му имали проблеми в училище, свързани с ареста на баща им.

От прокуратурата на свой ред посочиха, че ако е на свобода, Колев може да се укрие или да извърши друго престъпление. При все това, според държавното обвинение, адекватна мярка би била и парична гаранция от поне 50 000 лева.

Самият Колев заяви пред съда, че иска истината да излезе наяве. И добави, че на 21 декември м.г. в присъствието на главния прокурор Иван Гешев, е бил разпитван над два часа и имената, които е споделил тогава, са се появили в медиите. В тази връзка той изрази притеснения за сигурността на семейството си. „Ако почувствам закрила, ще съдействам на разследването“, посочи Колев.

Разследващите твърдят, че мъжът е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал хора да станат техни фиктивни управители. След това по сметките на тези дружества били превеждани милионите за „Хемус“. Накрая Колев лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парите и му ги предавали. От 18 юни 2020 г. до 8 септември 2021 г. били направени 52 тегления, като Колев е получил общо 53 060 861,00 лева (виж повече за схемата тук).

В края на миналата година случаят „Хемус“ стана повод за конфликт между МВР и прокуратурата.

През декември м.г. от прокуратурата оповестиха, че директорът на ГДБОП Калин Стоянов е искал от наблюдаващите прокурори да променят в по-леко обвинението на Колев, за да се съгласи той да издаде хората, които са над него в схемата за източване на милионите от „Хемус“. Наблюдаващата прокурорка е отишла в ГДБОП, защото била уведомена, че Колев ще дава обяснения. Той обаче казал, че не знае защо е там, а адвокатът му Христо Ботев обяснил, че има уверение от прокуратурата за облекчаване на положението на клиента му срещу обяснения. Прокурорката отговорила, че това няма как да стане и в резултат на реакцията ѝ шефът на ГДБОП ѝ казал, че така слага край на разследването (още по темата тук и тук).

Затова прокуратурата започна разследване за оказан натиск над прокурори, докато в МВР беше образувана преписка за отказ от изпълнение на служебни задължения. В отговор шефът на икономическите разследвания в ГДБОП Александър Анастасов каза, че с колегите му ставали лични шофьори на прокурорите, а някои от обвинителите дори не знаели къде е ГДБОП.

На 21 декември, по време на заседанието на Софийския апелативен съд по мярката му за неотклонение, Борислав Колев поиска и получи възможност да даде обяснения както пред главния прокурор Иван Гешев, така и да говори с вътрешния министър Бойко Рашков, както и да бъде разпитан пред съдия. Колев не се признал за виновен и е поискал делото срещу него да бъде прекратено. При все това съдът го прати в ареста.

Два дни по-късно прокуратурата обвини шефа на ГДБОП Калин Стоянов за натиск над прокурорка (виж повече тук).

Междувременно държавното обвинение призова на разпит вътрешния министър Бойко Рашков по повод негово интервю в медия, в което казва, че за него не е тайна къде са отишли милионите за строежа на лот 5 на магистрала „Хемус“. На излизане от прокуратурата Рашков заяви, че около 30-40% от авансово платените средства за строежа на магистралата са се връщали в ГЕРБ (виж тук).

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 март 2022 10:12
Гост

На Рашков балонът се пукна. Нали ББ беше проста тиква. Нали всичко било ясно като бял ден. Станахме свидетели на един чист ПР който да даде възможност на Киро да се научи да управлява. Сега нещата ще утихнат и хората ще забравят, но нали „нашите“ се намърдаха във властта. С Гешев нещата буксуват -ВСС да се засрамело, членовете щели да носят отговорност пред обществото. Ко? И това го казва юрист ( на диплома).

Анонимен
Анонимен
07 март 2022 20:22
Гост

Пореден „успех“ за Тарашко Чашков.

Анонимен
Анонимен
07 март 2022 19:45
Гост

„На заседанието днес съдът посочи, че все още може да се предполага, че Колев е съпричастен към престъплението, за което е обвинен, както и, че няма опасност Борислав Колев да се укрие, но може да извърши друго престъпление.“ Е как тогава му изменихте мярката, уважаеми съдии. Нали има един чл.63 в НПК, който казва какво трябва да направи съдът, когато има обосновано предположение за съпричастност към обвинението и опасност да извърши престъпление. Или LEX.BG се е объркал, или съдът. Дано да е първото…

Анонимен
Анонимен
07 март 2022 19:02
Гост

„Напъна се планината и роди мишка“-най-точното определение за това дело!

А истината, кога?
А истината, кога?
07 март 2022 14:34
Гост

Сега един домашен ковид и готово, делото за прекратяване! Позицията на прокуратурата е меко казано прозрачна и сочи явно нежелание за пълно и обективно разследване!

Вечно пречещата съдебна власт
Вечно пречещата съдебна власт
07 март 2022 13:44
Гост

Специализираните съдилища не стават по думите на „новата“ власт. Затова ще ги закриват и ще ги насочват към Софийски градски съд. Да не се окаже сега, че и този съд е за закриване като не им играе по свирката? И така до създаването на „наш си “ съд.

Бананчо
Бананчо
07 март 2022 13:26
Гост

Потресаващо.

Кирил
Кирил
07 март 2022 13:26
Гост

Когато са измислили схемите за крадене на толкова милиони са измислили и как всичко при вземащите парите да е прозрачно и чисто. А ако нещо стане да го опере пешкира един, като тоя.

Темелко
Темелко
07 март 2022 13:25
Гост

Определено много жалко

Kote
Kote
07 март 2022 13:25
Гост

Някой изненадва ли се, че все още няма преки доказателства срещу министрите на ГЕРБ и Бориосв, че се стига до там въпреки тези измами и кражби да излизат ГЕРБаджийте и да наливат акъл на народа и на новите управляващи. Защото знаят, че са си възрали гащите.

Ребека
Ребека
07 март 2022 13:24
Гост

Справедливост всяка тука оставете

Милена
Милена
07 март 2022 13:24
Гост

Определено положението е мизерно. Няма как да е откр+а
д3н6ал един човек толкова мили
они, я стига бе, това и в игрите го няма

Владисав
Владисав
07 март 2022 13:23
Гост

Накрая пропагандата ще ни залива как ще Бориосв е чист, като росна сълза, а всички други са престъпници.

Арнаут
Арнаут
07 март 2022 13:23
Гост

То е ясно – доказателства срещу ГЕРБ и Борисов няма да се намерят.

Banev
Banev
07 март 2022 13:22
Гост

Ето, доказателство, че няма справедливост в България. Откраднати са милиони и няма да го отнесе реалният извършител, а някакво муле.

Михаил
Михаил
07 март 2022 13:22
Гост

Бойко Рашков ще излезне прав накрая.

Анонимен
Анонимен
07 март 2022 13:24
Гост

За всички е ясно кой прикрадваше пари от ремонтите на магистралите.

Marieta
Marieta
07 март 2022 13:22
Гост

Няма да намерят нищо накрая

Фики
Фики
07 март 2022 13:12
Гост

Защо ли не ме учудва фактът, че прокуратурата не работи активно по случая.

Цветан
Цветан
07 март 2022 13:10
Гост

И как прецениха, че няма опасност Борислав Колев да се укрие.

Симо
Симо
07 март 2022 13:06
Гост

Само един обвиняем? Това е абсурдно просто.

Чочо
Чочо
07 март 2022 13:08
Гост

Винаги има някой, който опира пешкира накрая.