Софийският районен съд (СРС) оправда шефката на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова за всяване на тревога в пандемията от коронавирус.

На 7 април миналата година Сербезова даде интервюта за БНР и БНТ, в които коментира проблемите при снабдяването с лекарства заради масовото презапасяване. След това прокуратурата я обвини по чл. 326 от Наказателния кодекс, който предвижда до 2 години затвор за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Делото беше внесено в съда с предложение Сербезова да бъде освободена от наказателна отговорност и да ѝ бъде наложена глоба, но СРС го върна на прокуратурата. След повторното внасяне в съда и след само едно заседание, Сербезова беше оправдана днес.

Още в обясненията си в предишното заседание тя подчерта, че всичко, което е казала в онези интервюта е публична и налична информация, оповестена ден по-рано в прессъобщение на Европейската агенция по лекарствата. В него се казвало, че има проблеми в осигуряването на лекарства и се очаква недостиг, а в някои държави-членки вече имало такъв. Обяснението било с пандемията и затварянето на заводи поради карантина, логистичните проблеми заради затворените граници и въведените извънредни положения.

Днес Сербезова напомни това, както и че предупрежденията ѝ са били потвърдени също от Европейската комисия и европарламента, а след това НЗОК и здравното министерство са взели мерки.

Според нея позицията ѝ на председател на съсловната организация на българските фармацевти и експерти в областта, не само ѝ дава право да изрази мнението си, но е и „професионален и морален дълг към обществото“ да го информира за световни тенденции в лекарствоснабдяването, които следва да се имат предвид, за да се осигури адекватна реакция и употреба на лекарства, именно за да се предотврати евентуален недостиг.

„Дори подобна констатация за вероятност на недостиг да звучи критично и тревожно за определени адресати, считам, че това е оправдано, с цел проактивни действия за предпазване на българските граждани от такива ситуации и в никакъв случай не считам това за престъпление. И в тази връзка считам, че моето експертно мнение е имало позитивен за обществото краен ефект“, заяви днес пред съда Сербезова.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 март 2021 9:33
Гост

И както винаги, ние ще платим обезщетението по ЗОДОВ-чето, което неминуемо ще последва…много скъпа взе да ни излиза пиар дейността на главния прокурор…

Въпрос
Въпрос
22 март 2021 20:56
Гост

Не знам главния каскет и каскетите по места, като тези от СРП в случая, изпитват ли поне малко срам от това което вършат и причиняват на очевидно невинни хора с нелепите си обвинения? Вие хора ли сте и съвест имате ли? Чували ли сте, че в нормалните държави след подобно прокурорско фиаско се подават оставки?! Жалко, че имунитета ви пази, а за професионалната ви простотия плащат данъкоплатците!

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 20:32
Гост

То остана и да я бяха осъдили.

адвокат
адвокат
22 март 2021 20:12
Гост

Някой да знае откъде хората с подагра, Бехчет и пр., могат да си закупят колхицин? Само питам.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
23 март 2021 22:10
Гост

Мога ти пратя кутия безплатно, ако е на зор положението?

адвокат
адвокат
24 март 2021 11:55
Гост

Благодаря, за сега намерих случайно някакви (може би турски, не знам), макар не точно същите таблетки.

Адвокат
Адвокат
22 март 2021 18:32
Гост

А за тиквата и генералчето обвинения кога бе, каскет пробит? Заради приказките за чувалите с трупове?

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
22 март 2021 18:08
Гост

Когато комплексираното генералче от НОЩ каже, че „Много хора ще измрат!!!“ – за ПРИКРИВАтурата всяване на паника няма. Когато обаче един съвествен професионалист, който не играе по свирката на управляващата мафия, изнесе неподлежащи на коментар факти и то без грам емоция и лично мнение – ПОРЪЧКОратурата взема бухалката и рязко се активизира! Ако има капчица морал и достойнство, другата комплексирана гологлава тиква (онази с дипломата по право от милиционерския ВУЗ) ще излезе да се извини на професорката – но както всички знаем, той друго освен комплекси и злоба срещу всички инакомислещи няма.

юрист
юрист
22 март 2021 17:17
Гост

Разбира се!
Това беше грозно, нелепо и определено със „свръхвъзпитателен“ характер, което изигра лоша шега на обществото. Експерти, автори на статии и др. се презастраховаха от евентуално подобно широко тълкуване. Страдаме всички…

Lalov
Lalov
22 март 2021 16:53
Гост

Права е жената!

Чук
Чук
22 март 2021 16:51
Гост

Определено много нелепо е това да съдят жената.

Gerova
Gerova
22 март 2021 16:50
Гост

И какво бе? Съдят те за това, че казваш истината ли?

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 16:50
Гост

Излагация. Жената е права. Нещастници!

Десислава
Десислава
22 март 2021 16:50
Гост

Даже мнго хубаво, че го каза. Защото почнаха да се изчерпват лекарствата. А имаше нуждаещи се от тях. И не е никаква паника, защото Борисов и да ми приказва, че лекарства има, то такива нямаше. За леля ми нямаше и чудехме от Турция как да и вкараме.

Велизар
Велизар
22 март 2021 16:49
Гост

За мен тя беше права!

AnimalMan
AnimalMan
22 март 2021 16:48
Гост

Мръсници мръсни. Никаква паника не е всявала жената. Факт е, че простия българин тръгна да се презапасява с хапчета и не останаха такива за нуждаещите се от тях!

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 20:34
Гост

А тръгна българина да се презапасява, заради изцепките на Тиква и къмпани за хипер мега опасна пандемия.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 16:48
Гост

Когато го каза това нещо жената, аз го слушах. После го коментирах с роднини. Факт е, че се изкупиха маса хапчета, които не лекуват Ковид, но лекуват други неща и хората имащи нужда от тях останаха без лекарства! Каква паника да всява.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 16:47
Гост

Ама тя не е излъгала