Софийският градски съд (СГС) оправда бившия министър на отбраната Николай Ненчев по делото за ремонта на руските изтребители. Ненчев е обвинен в престъпление по служба, защото не e изпълнил договорите за ремонт на двигателите с руския им производител, а вместо това сключил друг договор с Полша.

Съдия Петър Стоицев обяви днес, че министърът не само не е извършил престъпление по този начин, а е „избрал по-малкото зло“, като е сключил значително по-изгоден договор. Прокуратурата твърди, че вместо да изпълнява договорите с фирмата производител „РСК МИГ“, Ненчев казал на заместничката си Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и от неизпълнението им са настъпили вреди за 48,5 млн. лева, а освен това е застрашил летателната годност на авиацията.

Според съда обаче, договорът с Полша е бил по-изгоден, защото е предвиждал ремонт на 6 двигателя за малко над 1 млн. евро и с 2-годишна гаранция, като освен това България трябвало да получи два оборотни двигателя, които да ползва, докато траят ремонтите.

За сравнение, руският производител е предлагал да ремонтира два двигателя за над 4 млн. евро и с 1 година гаранция. Според съда е очевидно, че предложението на Полша е преференциално и става дума за политическо решение към съюзник.

Съдия Стоицев се позова и на Конституцията, като каза, че Министерският съвет осъществява външната политика на страната и е негово решението с кои държави какви отношения ще поддържа. Негово е решението да намали военното сътрудничество с Русия и да го засили със съюзниците от НАТО.

„Това не подлежи на съдебен контрол“, подчерта съдията и добави, че съдът следи за законосъобразността на решенията, а не за тяхната целесъобразност. В противен случай би се стигнало до намеса в работата на другите власти, каза още Стоицев.

Според държавното обвинение в случая е причинена вреда на руската компания „РСК МИГ“, но съдът обясни, че тя е съставомерна, когато е реално настъпила, а в случая става дума за пропуснати ползи.

„Защитил съм българския интерес, а това, че съм нарушил интересите, на която и да е чужда компания, не ме интересува“, каза Ненчев, след като чу присъдата и припомни отново заявката си, че дори и да е била осъдителна, той нямало да я обжалва.

Това е второ дело срещу бившия министър, който преди два месеца беше окончателно оправдан за договора за изработка на армейските униформи.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Положително
Положително
03 юли 2019 12:58
Гост

Браво на състава, срамота за прокуратурата. Поредното пишман обвинение, в защита на нечий чужд, а не на България и нейните граждани, интерес. А и Ненчев не го нзам какъв министър беше, но евала, че е сключил договора с Полша, а не е изпълнил сляпо този с братушките.

Бивш русофил
Бивш русофил
02 юли 2019 22:53
Гост

Напълно разбирам и подкрепям действията на Николай Ненчев. А братушките защо не ни предложиха оборотни двигатели. Естествено, че човекът ще избере по-изгодната оферта.

123
123
02 юли 2019 21:30
Гост

Така – изводът от това дело е следният: български министър и съдът защитават интересите на Република България, българският съд защитава правото, Прокуратурата на Република България защитава икономическите интереси на друга държава, чрез защитата на интереси на руско дружество, което неколкократно – на „гърба на българите“, иска да се обогати; пък и при това гаранционният срок е наполовина по-малък… Браво, съдия Стоицев, защитихте правото и честа на българския съд. Кога обаче ще се носи отговорност за поръчковите обвинения – ЗОДОВ не е достатъчно превантивно средство.

Интереса клати феса
Интереса клати феса
02 юли 2019 22:48
Гост

Родната ни прокуратура в момента е като барометър за вятъра на промяната. Но вместо да се опълчи, тя се пуска по течението.

Charli1232
Charli1232
02 юли 2019 19:49
Гост

I think this is an informative post and knowledgeable. I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article

Куку
Куку
02 юли 2019 17:54
Гост

Тъпотията на Цацаратурата и нейният шеф също не подлежи на контрол. А само нескопосаните обвинения, които винаги падат в съда (с изключение на Специализирания съд, разбира се, където уважават поне исканията за задържане под стража, дори още преди да са внесени).