Известният кулинар Андре Токев излиза предсрочно от затвора. Това реши окончателно Софийският апелативен съд (САС), след като потвърди определението на първата инстанция. Така готвачът излиза на свобода два месеца преди да изтърпи наказанието си.

До произнасяне и на САС се стигна, след като затворническата администрация обжалва акта на градския съд, с който преди седмица Токев беше освободен от изтърпяване на остатъка от наказанието си.

В началото на годината той се споразумя с прокуратурата за ефективна присъда от 7 месеца затвор за шофиране след употреба на алкохол, като беше отнета и книжката му за година и половина. Към това обаче беше добавена и предишната условна присъда на готвача от 3 месеца затвор, която също трябваше да бъде изтърпяна ефективно. Така общото му наказание стана 10 месеца, но Токев беше два месеца под домашен арест, които се приспадат и на практика реалното време за изтърпяване на присъдата стана 9 месеца. Отделно той съкрати срока на наказанието с работа в затворническото общежитие „Казичене“.

Съдебният състав мотивира решението си с това, че осъденият е признал и осъзнал вината си, има добро отношение и няма данни за нарушения в затвора. Съдът разреши на Токев отново да шофира, но му наложи пробация с регистрация по постоянен адрес. От прокуратурата посочиха, че няма да протестират предсрочното му пускане на свобода.

От администрацията на затвора обаче обжалваха определението с мотив, че Токев още не се е поправил. Апелативните съдии не се съгласиха с този извод. Според тях с поведението си затворникът е дал доказателства за коригиране.

От определението на съда е видно, че кулинарът е постъпил в затвора на 10 февруари, като към момента е имал да изтърпява още два месеца и седем дни от наказанието си.

Според апелативните съдии Стефан Илиев (председател на състава), Иванка Шкодрова и Калинка Георгиева (докладчик) данните на затворническата администрация за това, че Токев още не е коригирал напълно поведението си, са вътрешно противоречиви.

Според доклада на администрацията готвачът не приемал отговорността за деянието и не разбирал мотивите за криминалното си поведение; приемал фиктивно присъдата за справедлива; не признавал зависимостта си от алкохол, въпреки че всичките му правонарушения са свързани с употребата му; не разпознавал напълно проблемите си и не осъзнавал последствията от действията си. В същото време в доклада било отбелязано, че Токев е започнал работа по свое желание и въпреки здравословните му проблеми, показал изключителна отговорност и дисциплинираност към трудовите си задължения и се отнасял с необходимото уважение към затворническата администрация.

„Данните от затворническата администрация са вътрешно противоречиви и без конкретно обосноваване…Представени са изключително добри характеристични данни за осъдения и за ролята му за обществото, които оборват общо заявеното и без конкретно обосноваване становище на затворническата администрация, че осъденият представлява висок риск за обществото… В заключение въззивният състав намира, че е обоснована с данните по делото преценката на първоинстанционния съд, че към настоящия момент осъденият с поведението си в затвора е дал доказателства за поправянето си, както и че са събрани доказателства за неговата полезност за обществото“, пише в заключение САС.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Андреев
Андреев
20 юли 2022 12:35
Гост

Абсолютен цирк! Всеки затворник и адвокат знае, че това е прецедент, ако затвора не ти подкрепи молбата за предсрочно освобождаване, нямаш абсолютно никакъв шанс… Освен ако не ти остава 1 седмица, но и тогава пак може да не те пуснат.

БМФ
БМФ
20 юли 2022 15:24
Гост

Може да не искат да се лишат от добър готвач.

Андреев
Андреев
20 юли 2022 12:30
Гост

Цирк голям!!! Ако беше някой непознат, който не си е платил няма абсолютно никакъв шанс, ако затвора не го предложи и е против. Всеки затворник и адвокат ще ви го каже, това е прецедент.

Рики
Рики
20 юли 2022 12:46
Гост

И какво от това? Човекът си го заслужи с примерно поведение и труд.

Андреев
Андреев
20 юли 2022 14:38
Гост

Примерно поведение и труд е много добре и подкрепям с 2 ръце, не се съмнявам че господин Токев се е поправил, исках да кажа че понеже познавам системата отвътре.. нормалния непознат никому затворник е абсурд да излезе предсрочно, ако затвора не го предложи, ако ще да е примерен, да е работил, да има десетки награди и т.н. просто практиката е такава, че ако шефа на затвора не те предложи – съда ще остави без уважение молбата за предсрочно.

Асен
Асен
20 юли 2022 12:16
Гост

Браво! Много се радвам за него.

Диобизел
Диобизел
20 юли 2022 11:36
Гост

С Бахаров , какво стана?

Анонимен
Анонимен
20 юли 2022 14:11
Гост

Оказа се май, че по първото му е била настъпила реабилитация и се спаси пак с условна. Чакаме трето включване.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2022 11:22
Гост

Време е на негово място да влязат истинските престъпници от ОПГ „Каскет и Тиква“

Вася
Вася
20 юли 2022 10:41
Гост

Не толерирам направеното от него, но профилът му подсказва, че наистина се е поправил. Има много др,ги непоправили се по улиците, които трябва да бъдат зад решетките

Огнян
Огнян
20 юли 2022 10:39
Гост

Токев преживя такова публично унижение и хейт, че ако отново посегне към чашката преди да седне зад волана, значи има сериозен проблем и с алкохола, и със себе си

Анонимен
Анонимен
20 юли 2022 12:02
Гост

Като не са го съдили ВАС и не е следователката е получил несправедливо наказание и процес.

Anonimen
Anonimen
20 юли 2022 12:17
Гост

Един от многото…Просто него хванаха.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2022 13:39
Гост

Два пъти доказано го е правил /недоказано сигурно десетки/ , иначе въобще не ме интерсува алкохолния проблем на Токев стига да си го практикува по домашно му и без да застрашава други хора.

Гастроном
Гастроном
20 юли 2022 10:38
Гост

Иначе готви вкусно момчето. Евала!

Lex specialis derogat generali
Lex specialis derogat generali
20 юли 2022 10:38
Гост

Ох, явно хич си нямат работа от тази администрация. Излишни нерви и разправии…много шум за нищо 🙂

Валери
Валери
20 юли 2022 10:37
Гост

Хубаво е, че е работил в затвора, ама е истинско чудо, че някой не е пострадал при това пиянско каране

Дичо
Дичо
20 юли 2022 12:18
Гост

Като гледах записа… Направо хвърчаха искри от джантите.

Тодор Тодоров
Тодор Тодоров
20 юли 2022 10:36
Гост

Кой е в състава на САС

Brum
Brum
20 юли 2022 10:35
Гост

Да седи и да търка наровете зад решетките

Райна
Райна
20 юли 2022 12:19
Гост

А Борисов и Пеевски да си веят байряка навън.

Калин
Калин
20 юли 2022 10:35
Гост

Андре ми е много симпатичен, но предивд зачестилите напоследък прояви на пияни шофьори, които отнемат човешки животи, и аз съм против да излезе.

Маринела
Маринела
20 юли 2022 10:33
Гост

Факт е, че Токев е извършил деянието в изпитателния срок на друго такова, но все си мисля, че след като публично се изложи с карането по джанти му е дошъл акълът в главата… или поне така се надявам

Анонимен
Анонимен
20 юли 2022 13:45
Гост

Абе на думи и интервюта го докарва на съжаление, но да следи сроковете за реабилитация и после пак да беснее с тоя булдозер.

Пешо Петров
Пешо Петров
20 юли 2022 10:32
Гост

А какви са аргументите на затворническата администрация, за да твърди това

Димитър
Димитър
20 юли 2022 10:31
Гост

За първи път чувам затворническата администрация да се поинтересува от някой затворник