Банковият обирджия от Сливен Стефан Стефанов няма да излезе от затвора предсрочно, реши Софийският градски съд (СГС).

Стефанов беше осъден на 15 години затвор и след като изтърпя повече от половината наказание, поиска предсрочно освобождаване, за да живее с приятелката си. Мъжът, който се защитава сам в съда, каза, че се е поправил, осъзнал е грешката си и иска да излезе на свобода, за да заживее с жената, която го чакала.

Съдът обаче се съобрази със становището на администрацията на затвора, според която поправителният процес при Стефанов не е завършен. Според служителите в затвора рискът от рецидив при осъдения е нисък, но той само частично признавал вината си. Администрацията посочи още, че наистина Стефанов два пъти е бил награждаван, но има и две наказания в затвора, макар и за леки провинения.

Той пък отвърна, че не знае какво още трябва да направи, за да покаже, че се е поправил. Стефанов не помни и да е бил наказван, като поясни, че това вероятно е станало в началото на изтърпяването на наказанието.

В крайна сметка съдът прецени, че е изпълнено само формалното изискване да е изтърпял половината от наложеното му наказание, но няма данни за пълно поправяне. Друг мотив за отказа от предсрочно освобождаване е и това, че му остава да изтърпи повече от 5 години от присъдата.

Стефанов беше окончателно осъден на 15 години затвор през 2014 г. От наказанието му обаче се приспада времето, през което е бил задържан, а с работата си в затвора той допълнително съкращава срока на наказанието. До момента Стефанов е изтърпял над 9 години от наложеното му наказание, като му остават още 5 години, 9 месеца и 24 дни.

На 23 март 2011 г. той направи опит да обере банковия клон в центъра на Сливен, като простреля охранителя Станчо Станев и взе шестима служители в банката за заложници. Последваха повече от 18 часа преговори с психолози от МВР, след които той освободи заложниците и се предаде. След това Стефанов призна, че планирал обира 6 месеца, но нещата се объркали. Той каза, че имал и съучастници, които да му помогнат при бягството, но отказа да ги назове. За охранителя пък обясни, че не спазил заповедта му да легне на земята и затова искал да го рани само в ръката, но го уцелил в рамото.

Днешното решение на СГС не е окончателно и Стефанов може да го обжалва пред Софийския апелативен съд.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Има надежда
Има надежда
15 май 2019 11:52
Гост

Добре, едно оправдано решение на съда. Че наказателният ни съд нещо почна много да гали истинските престъпници напоследък и да тормози разни районни кметове.

Пешо
Пешо
10 май 2019 14:54
Гост

Те всички съжаляват и се разкайват след някоя и друга година, ама то се мисли преди това.

Анонимен
Анонимен
10 май 2019 14:53
Гост

Жалко, дали сега приятелката му ще го дочака. И той намерил един довод за предсрочно освобождаване.

Анонимен
Анонимен
10 май 2019 14:52
Гост

Я, по-добре да си стои там, че явно не може да стреля точно. Да не стане някоя беля.

Народният театър
Народният театър
10 май 2019 14:51
Гост

Интересно Стефанов как не помни, че е наказван два пъти. Толкова ли разнообразен живот водят в затвора, или му е къса паметта?