Законът за МВР дискриминира служителите на министерството, които имат право на обезщетение, след като са пострадали на работното си място, защото предвижда „таван“ на парите, с които могат да бъдат компенсирани.

Това става ясно от съдебното развитие на няколко дела за вреди, по които МВР претендира, че исковете са неоснователни, тъй като по ЗМВР на пострадалите се изплащат еднократни обезщетения с фиксиран размер. Според чл.238 от ЗМВР на служителите се изплащат по 10 заплати, ако са получили тежка телесна повреда при изпълнение на служебните си задължения и 6 заплати при средна телесна повреда. Прочитът на министерството е, че след като бъдат изплатени тези заплати, служителите му нямат право да претендират по-високи обезщетения за вреди от трудови злополуки.

През последната година обаче вече няколко съдебни състава отхвърлят това тълкуване като дискриминационно и присъждат допълнителни обезщетения на пострадалите служители на МВР.

Последният случай е с командос от отдел „Специални операции“ при Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Инцидентът с него е станал преди 5 години, докато вървял вечерта от столовата към общежитието на СОБТ. По наклонения път мъжът се подхлъзнал, стъпил накриво и счупил глезенна става на десния си крак.

МВР го обезщетило с 8700 лева, но командосът е завел иск за неимуществени вреди в градския съд, които е оценил на 40 000 лева.

По делото била изготвена съдебно-медицинска експертиза, която показала, че след операцията за поставяне на винтове, униформеният е бил на домашно лечение, но след това отново влязъл в болница за раздвижване. Бил изписан с по-малък оток и болки. Година по-късно за трети път бил в болница, като му била направена втора операция за отстраняване на винтовете.

Командосът не бил на работа над 4 месеца, като вещото лице установява, че няма трайни последици от счупването, но при натоварване и промени във времето може да се оплаква от болки. Негов приятел разказал, че го видял с патерици след инцидента и бил притеснен, че няма да може да обръща достатъчно внимание на малкото си дете и да спортува. По-късно опитал да играе отново футбол, но се отказал заради болките.

Друг свидетел разказва, че командосът изпълнявал различни задачи, но физическото натоварване е основно за всички. За около три месеца пропуснал няколко тренировъчни лагера, а като се върнал на работа, възникнала специална водолазна задача, в която не успял да се включи и това го травмирало.

Съдия Петя Алексиева от СГС пише, че чл. 238 от ЗМВР не се явява специален по отношение на общата уредба на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) и не дерогира основния принцип на пълното обезщетяване на вредите.

В решението си тя казва, че в чл. 78 от Закона за държавния служител (ЗДСл) няма ограничения в обема на отговорността на съответната администрация за вреди, причинени на държавни служители. Затова и ако се приеме, че със ЗМВР е въведен такъв лимит, то униформените ще са в по-неблагоприятно положение от останалите държавни служители.

„Такова ограничение не съдържа и нормата на чл.200 от КТ, т.е служителите по ЗМВР са поставени в по-неблагоприятно положение включително и в сравнение със служителите на трудови договори. Тази разлика не би била обоснована, т.е. не би могла да преследва правомерна цел и да е налице пропорционалност между преследваната цел и използваните средства, включително предвид изискванията на чл. 14 от ЕКЗПЧОС (забрана за дискриминация)“, се казва в решението на градския съд.

В него съдия Алексиева цитира и определение на Върховния касационен съд (ВКС) по сходен казус. С него върховните съдии не допускат касационно обжалване на решение на апелативния съд във Велико Търново за обезщетяване с общо 190 000 лева на съпругата и двете деца на загиналия преди 4 години в Бяла пожарникар Николай Николаев. И в този случай всички инстанции са били единодушни, че ЗМВР недопустимо въвежда дискриминационни лимити на обезщетенията, включително и при смърт на служителя, когато на близките се изплаща и обезщетение от до 20 заплати. Съдиите са категорични, че разпоредбите в ЗМВР, в които са въведени ограниченията за обезщетенията, всъщност не уреждат отговорността на администрацията за репариране на действително претърпените неимуществени вреди от причинено по служба увреждане. Затова приемат, че обезщетението по ЗМВР не изключва търсенето на такова и по чл. 78 от ЗДСл и осъждат МВР да плати допълнителна компенсация.

Проверка на „Лекс“ показа, че по аналогичен начин е протекло и дело на полицай от Пловдив, на когото МВР изплатило по-малко от 5000 лева след инцидент, при който бил в болничен в  продължение на 7 месеца. По това дело съдилищата също подчертават, че „таванът“ в ЗМВР е дискриминационен и осъждат министерството да плати още 10 000 лева на полицая, като ВКС не допуска обжалване.

Така и съдия Алексиева стига до извод, че служителите на МВР са третирани различно от всички останали държавни служители, без да има разумно обяснение за това и приема, че с прилагането на ЗМВР за определяне на обезщетението на командоса, ще наруши забраната за дискриминация в Европейската конвенция за защита правата на човека.

Според нея справедливото обезщетение за причинените вреди на мъжа е 30 000 лева, но от него трябва да се приспаднат вече получените 8700 лева, поради което МВР е осъдено да му плати още 21 300 лева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат със сак
Адвокат със сак
25 декември 2021 14:32
Гост

Това е ужасно да счупиш кост.

Като дете имах такава травма и внимавам, понякога пак се случва, един глупак с велосипед на алеята за велоалея без да даде дори звуков сигнал, да звънне със звънче, да свирне – да извика, така ме блъсна, че си нарязах ръцете на стъклената бутилка, която носех, даже не се извини, отвратително поведение, Фандъкова направила велоалеи..

държавата плати 60 лева -за изгорелите войници
държавата плати 60 лева -за изгорелите войници
25 декември 2021 7:38
Гост

Аз се изумявам на тези претенции. През 1995г, когато изгоряха 14 наборни войници обезщетението платено на родителите им е 60 днешни лева. 50 000 лв недоминирани , стари лева, при деноминацията стават около 60 лв(50 000 стари лева плюс някакви лихви за забавеното плащане са 60 нови , сега ползвани левове).

Наборния войник струваше 60 лева на държавата, ако загине в мирно време. Това са фактите.

jurist
jurist
24 декември 2021 17:51
Гост

Абе да вземат да го закриват тоя излишен отряд, никаква нужда няма от него, колко пари ще спестят. Те главна дирекция го направиха, да им.. Гражданите плащаме данъци на поразия, а никой не ни пита за какво искаме да се харчат. Уж за електронно управление и ел. правителство се говори от 15г., тъй не направиха електронни референдуми.

държавен служител в МВР
държавен служител в МВР
24 декември 2021 14:41
Гост

Може да направите и проверка, как МВР обезщетява при злополука служителите си, които са със статут по ЗДСл. Те дори не получават и тези 6 или десет заплати при трудова злополука! Мотивът на работодателя (МВР) е, че не са служители по ЗМВР!?! Независимо от написаното в ЗДСл на тях им се отказва обезщетение, освен сумата по застраховката. Необходимо е и колегите, служители на МВР със статут по ЗДСл, водят дела, за да получат въобще някакво обезщетение!

въпрос
въпрос
25 декември 2021 7:26
Гост

Че в частния сектор къде при злополука се дават 10 или 6 заплати, че еи доброволно?

Анонимен
Анонимен
27 декември 2021 19:16
Гост

Не дават, докато не си осъдиш частния работодател, после идват доста над 6 заплати.

отново привилегии за МВР-20 000 са им малко
отново привилегии за МВР-20 000 са им малко
24 декември 2021 12:15
Гост

Хората от другите професии са дискриминирани, спрямо работещите в МВР. Другите професии нямат никакво право на обезщетение, в никакъв на брой заплати,ако пострадат на работното си място. А работещите в МВР имат гарантирани до 20 000 лв обезщетение, и се оплакват,че сумата не е повече. А какво да кажат другите професии-за тях има мидъл фингър обезщетение, в размер на НУЛА лв.

20 000 лв обезщетение3 на пострадали от МВР са им малко, а на другите хора обезщетението е нула лева! Има дискриминтация-и тя е към другите работещи, и поредна привилегия за инсталираните в МВР.

Прочетете
Прочетете
26 декември 2021 12:57
Гост

Бих Ви посъветвал да прочетете чл. 200 от Кодекса на труда. който пострада на работното си място, има право на пълна обезвреда, ако сам не е виновен за това.

адвокат от САК
адвокат от САК
24 декември 2021 11:32
Гост

“….Съдия Петя Алексиева от СГС пише, че чл. 238 от ЗМВР не се явява специален по отношение на общата уредба на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) и не дерогира основния принцип на пълното обезщетяване на вредите….“ Браво- точно така.Нямали сме нормални съдии, а… Къде са сега всички кирилпетковски тролове пак да вият като гладни вълци срещу съда…Да – и сред съдиите има “черни овце“, но в случая г-жа съдията е абсолютно права и им го е казала “Право куме, та в Очи“- точно така и трябва.

Анонимен
Анонимен
24 декември 2021 10:33
Гост

Рашков, чети бре. Може да научиш нещо

Wtf
Wtf
24 декември 2021 9:56
Гост

Този командос що не си е гледал в краката. Да беше внимавал

Анонимен
Анонимен
24 декември 2021 9:58
Гост

На всеки може да се случи. Не бъди злобар.

Анонимен
Анонимен
24 декември 2021 10:30
Гост

Въпросът е и като се случи, дали ще получиш справедливо обезщетение

Съдия
Съдия
24 декември 2021 9:54
Гост

Петя да не си мисли, че е конституционен съдия, та да не прилага закона?!

Анонимен
Анонимен
24 декември 2021 10:03
Гост

Като чета, не е само Петя, което значи, че има проблем със закона, но пък има и ЕКПЧ

Анонимен
Анонимен
24 декември 2021 9:50
Гост

За мен също е дискриминация и законът трябва да се промени. Може би трябва да се въведе и диференциация на сумите при злополуките, защото и те са различни

4567
4567
24 декември 2021 9:55
Гост

Трудовата злополука си е трудова злополука и всеки трябва да получи справедливо обезщетение

Анонимен
Анонимен
24 декември 2021 9:40
Гост

Хайде сега Рашков, съобразно съдебната практика, да предложи промени в закона, за да не се стига до тук

Анонимен
Анонимен
24 декември 2021 10:31
Гост

Новите управляващи не бързат със законодателните предложения. Така че не знам дали и кога може да се случи