Три глоби от по 1200 лв. наложи Окръжният съд в Добрич на „Евроманган“ ЕАД, срещу което е заведено дело за несъстоятелност. Дружеството е концесионер на мина „Оброчище“ и фалитът му беше поискан от Инспекцията по труда заради неизплатени заплати на работниците.

Съдът реши да глоби „Евроманган“, тъй като вече месеци наред фирмата не изпълнява разпореждането му да предостави, документите, необходими за изготвяне на съдебно-счетоводна експертиза и това е причинило неоснователно отлагане на делото.

Именно тази експертиза трябва да установи размера на задълженията на „Евроманган“ към работниците му, колко дължи на всеки един от тях и какъв процент са те спрямо общия брой на наетите в предприятието. Тя ще даде отговор и на главния въпрос в производството по несъстоятелност – има ли дружеството финансови затруднения, какъв характер имат те – временен, траен или необратим и в състояние ли е да покрива краткосрочните си задължения. При назначаването на експертизата съдът задължи „Евроманган“ да представи заверен препис от финансовите си отчети за предходните 4 години, баланс, опис и оценка на активите и пасивите към датата на подаване на молбата, както и списък на кредиторите, като посочи вида, размера на вземанията им и обезпеченията.

Фирмата обаче не е предоставила тези документи и сега делото за фалита е отложено за септември.

Молба за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ подаде и „Енерго Про Продажби“АД но заради непогасени задължения за ток. Така тя се разглежда съвместно с тази на Главната инспекция по труда. От инспекцията твърдят, че дружеството не е изплатило заплатите на най-малко една трета от работниците си за повече от два месеца. На това основание ГИТ иска да бъде установена неплатежоспособността на „Евроманган“ и да се открие производство по несъстоятелност.

„Енерго Про” твърди, че към момента на подаване на молбата му „Евроманган“ е имала непогасени задължения за 64 986.38 лева и настоява, че длъжникът му е неплатежоспособен и свръхзадължен.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Палиатив
Палиатив
01 август 2019 15:43
Гост

Тези не са за глоба, а за затвор. Много им дреме, че ще им се натрупа още едно задължение, на фона на всички останали. Нищо не може да ги стресне щом са стигнали дотук.

Анонимен
Анонимен
01 август 2019 12:40
Гост

Няма голяма полза от подобни глоби. Ако ответникът действително е неплатежоспособен и се открие производство по несъстоятелност, държавата ще се нареди на опашката на кредиторите, за да си събере глобите. Сиреч – глобите никога няма да бъдат събрани. Плашим гаргите само…

Анонимен
Анонимен
01 август 2019 12:44
Гост

Принципно си прав. Това, че някой е бил глобен нищо не значи ако глобата никога няма да се плати реално

Анонимен
Анонимен
01 август 2019 12:07
Гост

Ей, каква наглост! Хората си чакат парите, имат и други задължения и не си мърдат пръста за да предоставят документите.

Анонимен
Анонимен
01 август 2019 12:03
Гост

Малко им е глобата даже. Заради такива като тях се проточват делата.

Анонимен
Анонимен
01 август 2019 12:04
Гост

Трябва да им налагат по-солени глоби, за да не си и помислят, че може да си позволят лукса да не съдействат на съда.