Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) ще разгледа приоритетно жалба на една от предполагаемите жертви на незаконно отнет бизнес, описани в казуса „Осемте джуджета“.

Проверките по разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) още продължават, но Явор Златанов, който е един от основните замесени, вече е подал жалба срещу България за допуснати от властите нарушения на Европейската конвенция за защита правата на човека и съдът в Страсбург го е уведомил, че тя ще бъде разгледана с приоритет.

В поредица интервюта в разследването бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор заявяваха, че са станали жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров в схема за завземане на бизнеса и имуществото им. Първоначално Илия Златанов потърсил съдействие от Петров, защото бил в конфликт със сина си Явор и искал да си върне активи, които той му присвоил. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров със съдействието на представители на МВР, прокуратурата и охранителна фирма присвоили имуществото и бизнеса им в групата „Изамет“, за което бащата и синът спорели.

След като говорил с Петров, на 3 юли 2019 г.  Златанов подал сигнал за изнудване в прокуратурата и веднага бил разпитан. На 19 юли шестима души били задържани и обвинени за организирана престъпна група за изнудване, присвояване, неизгодни сделки и пране на пари. Сред обвинените са синът му Явор, дъщеря му Пролетина и бившата му съпруга Юлия, а от техни трезори били иззети 565 хиляди евро и 35 килограма злато на стойност над 4 милиона лева.

По думите на Илия Златанов, ден преди изземването в офиса на препоръчани от Петров адвокати, е подписал запис на заповед за близо 3 млн. лева. Парите се дължали на съпругата на Петров – Любена Петрова. На основание на записа на заповед били запорирани и останалите му активи –  фирмени дялове, недвижими имоти, автомобили и банкови сметки. По документи иззетото злато за над 4 млн.  лева било върнато на Златанов, но той твърди, че е изчезнало в багажника на колата на Любена Петрова на паркинга на Специализирана прокуратура.

След първите арести, година по-късно, през март 2020 г. Явор Златанов отново беше в ареста. Тогава поискал спешно да го закарат на хемодиализа. Пред „Антикорупционен фонд“ Явор Златанов разказва, че полицаите му заявили, че трябва да получат разрешение от прокурор Кирил Пейчинов от Специализираната прокуратура. Междувременно от адвоката си Георги Стефанов, Златанов разбрал, че трябва да занесе 350 000 евро на Петьо Петров.

На 20 март 2020 г. Явор Златанов бил откаран на хемодиализа в болница „Лозенец“, където бил държан часове след края на процедурата, а в коридора били охранители от ГДИН, адвокати и нотариус Весела Ивчева. Там на Златанов дали да подпише документи за прехвърляне на дяловете на „Изамет“ на непознатия за него Кристиян Христов.

За събитията от този ден пък Илия Златанов разказва, че бил извикан в ресторанта „Осемте джуджета“, където Петьо Петров му казал, че ако и той не подпише документите за прехвърляне на бизнеса, синът му няма да бъде лекуван и ще умре, а той ще влезе в затвора. Тогава Златанов подписал всичко и напуснал страната.

В жалбата си до съда в Страсбург Явор Златанов претендира, че изземването на пари и вещи като веществени доказателства в хода на разследването срещу него е допуснато чрез използване на привидно легитимни процесуални средства, при формално спазване на правилата на НПК, но с цел да бъдат присвоени чрез приближени на водещите разследването прокурори от Специализираната прокуратура (СП). Златанов претендира и че е осъществено „заграбване на бизнеса му чрез брутална процесуална принуда“ – задържане при опасно за живота състояние и липса на адекватно лечение.

В жалбата си той пише, че властите отказват да извършат проверка по изнесените данни и подчертава безконтролността на прокуратурата. Миналата година държавното обвинение съобщи, че започва проверка, но не са известни резултатите от нея. Златанов претендира още, че в България няма ефикасни правни средства за защита, тъй като съдът не може да контролира законността на действията на прокуратурата, с които иззетите ценности са върнати на други лица в нарушение на НПК и задължителната практика на Върховния касационен съд, нито може да контролира ефективно процесуалните действия по време на досъдебната фаза на процеса, която е под пълното ръководство на прокуратурата.

Миналата седмица премиерът Кирил Петков спомена разследването „Осемте джуджета“ и бившия следовател Петьо Петров, наречен от него „г-н Петьо Еврото“, когато оповести списъка на имена, които според него прокуратурата трябва да разследва. След това той иносказателно заяви, че в списъка му с 20 имена е и главният прокурор Иван Гешев.

Днес пък в Държавен вестник беше обнародвано решението на Конституционния съд, според което министърът на правосъдието може да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор. То ще влезе в сила след три дни. Така от другата седмица отпада последната правна пречка министърът на правосъдието Надежда Йорданова да осъществи заявеното от нея многократно намерение да внесе във Висшия съдебен съвет ново предложение за освобождаването на обвинител №1 Иван Гешев. Дали в него ще има и данни, свързани с „Осемте джуджета“, не е известно, тъй като Йорданова засега се въздържа да огласява информация за съдържанието на предложението.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
прокуратурата да премине на самоиздръжка
прокуратурата да премине на самоиздръжка
16 февруари 2022 6:36
Гост

Случаят осемте джуджета показва, как има срастване между прокуратура и престъпност. Описани са плеяда от престъпления, направо примерите могат да влязат в учебниците да учат студентите какво е множество престъпления, какво е опеге, какво е пасивен подкуп чрез изнудване, какво представляват престъпления срещу правосъдието, извършени от инсталирани в системата, какво е закана, заплаха, изнудване(ситуацията когато се искат пари, при закана,че иначе няма да има хемодиалииза за сина-описано в статията) и тн. Отдавна ви казвам,че в прокуратурата заплати не трябва да има-чудесно могат законно да се самоиздържат-и първоначалния подкуп-явно напълно законен, и секвестирания бизнес, и иззетото злато-това са огромни суми, с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2022 13:09
Гост

Очакваме включване от платените тролове с каскети, които да ни обяснят как всички, които виждаме престъпления в действията на Каскетното ведомство, не сме правоспособни юристи, а протестъри-престъпници, платени от Божков, и как българската конституция, законодателство и вътрешното убеждение на Каскета са по-важни от списъка „Магнитски“ и решенията на някакви чужди съдилища, които само развалят рахата на Доган сарай.

Аман от тролове
Аман от тролове
16 февруари 2022 0:02
Гост

Хаха, троле,за теб списъка МагниЦки 😆 е повече от Конституцията…гоУем си,ахахахах!

Хари
Хари
15 февруари 2022 12:25
Гост

А Пепи Еврото кога? Той е корумпиран отвсякъде.

ОПГ ПРБ
ОПГ ПРБ
15 февруари 2022 12:24
Гост

Поредния срам за бухалката на ГЕРБ и ДПС. Престъпен срам и то.

Заки
Заки
15 февруари 2022 12:24
Гост

Сега остава и Явор Златанов да ни осъди.

Темелко
Темелко
15 февруари 2022 12:16
Гост

Някой ако се чуди защо министърът на правосъдието ще иска оставката на Гешев и ще е скандално да не бъде гласувано „за“ от ВСС, то да отбележим, че Гешев се дуеше как ще затвори Божков, а Божков не само не е затворен, но аз имам сериозни подозрения, че набралата скорост от няколко месеца в България платформа за залози „8888“ си е точно на Божков. И да не забравяме, че в логото на платформата има феникс. Божков обича символиката и вероятно с това казва, че като феникс пак ще се върне и ще прави пари у нас, въпреки държавата, която му… Покажи целия коментар »

Фики
Фики
15 февруари 2022 12:29
Гост

Гешев е по приказките. А реални резултати естествено няма.

Лош
Лош
15 февруари 2022 12:14
Гост

Сега да видим ВСС ще иска ли да махне Гешев или не.

Тити
Тити
15 февруари 2022 12:30
Гост

В сегашния си нелеп състав- надали.

Бошев
Бошев
15 февруари 2022 12:14
Гост

Да им имам проблемите. Но трябва да се спре с рекетирането от страна на държавата.

Костов
Костов
15 февруари 2022 12:13
Гост

И тия са сгазили лука нещо пред власт имащите.

Шони
Шони
15 февруари 2022 12:32
Гост

Не се знае. Може би просто са ги нарочили да ги рекетират.

Hisev
Hisev
15 февруари 2022 12:12
Гост

Прокоратурата ни е в тия филми от години. От много години, откакто управлява ГЕРБ.

Ананиева
Ананиева
15 февруари 2022 12:12
Гост

Че Гришата не се ли оплакваше от същото? Опити да им бъде присвоен бизнеса и ако не го дадат или поне някаква част от него държавата започва да ги ректира и да им прави спънки, че и обвинения намира за какво да повдигне.

Кирева
Кирева
15 февруари 2022 12:11
Гост

Това трябва да се докаже, че прокоратурата е искала да им присвои бизнес.

Иво
Иво
15 февруари 2022 12:33
Гост

Доказателства много, само дето Гешев ги тълкува както Дявола тълкува Евангелието

Чочо
Чочо
15 февруари 2022 12:34
Гост

Би било добре. Но е малко вероятно.

КУРева
КУРева
16 февруари 2022 0:06
Гост

Требва да са докажи,чи ти си нивминяем и ни можиш да пишиш правилну.
Спри да пишиш под десет различни имена,смиешна си.

Радева
Радева
15 февруари 2022 12:11
Гост

Е, поне след присвояването на бизнеса на Изамет баща и син вероятно са се сдобрили…

Сапунджиев
Сапунджиев
15 февруари 2022 12:10
Гост

Проверките по разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) още продължават, но Явор Златанов, който е един от основните замесени, вече е подал жалба срещу България за допуснати от властите нарушения на Европейската конвенция за защита правата на човека и съдът в Страсбург го е уведомил, че тя ще бъде разгледана с приоритет.

Ох, те самите не спазват никакви права на човека, като работодатели примерно, но когато им засегнат бизнеса са най-оневинените, най-ощетените.

Акамуско
Акамуско
15 февруари 2022 12:13
Гост

Е има си хас. Реално адвокатите им казват, че могат да се жалят в Европа и как правата на човека са били потъпкани тук и започват едни жаления. А иначе в какви условия работят примерно хората им, какви заплати получават и дали не се водят на 8 часа, а реално да работят на 12 часа е друга тема.