Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди Русия за скандалния процес срещу момичетата от групата Pussy Riot. Преди шест години Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич влязоха в олтара на православната катедрала „Христос Спасител“, където изпълниха „пънк молитва“ с призив към Богородица да „прогони“ президента Владимир Путин.

Демонстрацията им срещу Путин, продължила по-малко от две минути, докато бъдат задържани, беше квалифицирана от властите като хулиганство, мотивирано от религиозна омраза. Момичетата от пънк групата бяха държани в ареста до края на процеса срещу тях, който продължи две години. Толоконникова и Альохина бяха осъдени на по година и 11 месеца затвор, докато Самуцевич получи условна присъда. Само три месеца преди да изтекат наказанията им, двете жени бяха амнистирани от Владимир Путин в навечерието на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г.

Делото в Страсбург беше заведено през 2013 г. и пет години по-късно съдът констатира, че Русия е извършила пет нарушения на Европейската конвенция за правата на човека, съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК).

Основното нарушение е на правото на изразяване, като съдът приема, че реакцията на властите към представлението е оправдана, но строгите наказания са пресилени. Според ЕСПЧ руските съдилища не са изследвали адекватно контекста на представлението и дали провокативното поведение на осъдените може да бъде изтълкувано като подбуждащо към насилие, омраза или нетолерантност – единствените основания, които могат да оправдаят наказателна репресия според международното право. ЕСПЧ отбелязва, че представлението не е прекъснало религиозна служба, не е довело до нараняване на никой от присъстващите в храма или до повреждане на църковно имущество.

В хода на разследването властите в Русия бяха назначили три експертизи на видеоматериала от протестната акция, качен в Интернет, за да установят дали той подбужда към религиозна омраза. Първите две експертизи оневиняваха задържаните, но третата заключи, че видеоматериалът представлява подбуждане на омраза към православните вярващи.

Процесът се проведе при засилени мерки за сигурност, като младите жените бяха изолирани дори в съдебната зала в обособено стъклено помещение с допълнителна полицейска охрана, като особено опасни престъпници. Това затрудняваше и комуникацията с техните адвокати. След като бяха осъдени, в отделно производство Замоскворецкият районен съд блокира достъпа до сайта, на който са поместени не само песента, която е пята в храма Христос Спасител, но и няколко други антиправителствени песни на Pussy Riot.

За това ограничение ЕСПЧ също установява нарушение на правото на изразяване, като казва, че руският съд се е доверил сляпо и безкритично на експертното заключение и не е определил точно кои части от видеата са проблематични и противоречащи на закона.

В процеса срещу трите жени, съдът в Страсбург вижда нарушения и на забраната за нечовешко и унизително отнасяне поради условията на транспортиране им в автобуси с десетки задържани, както и заради условията в съдебната зала. Останалите нарушения на конвенцията са заради прекомерното задържане и ограничената комуникация с адвокатите.

Съдът в Страсбург в присъдил по 16 000 евро обезщетения за неимуществени вреди на Надежда Толоконникова и Мария Альохина, а на осъдената условно Екатерина Самуцевич – 5000 евро. Отделно, правителството на Русия е осъдено да плати и 11 760 евро разноски. Русия може да отнесе делото пред голямата камара на ЕСПЧ.

Случаят с трите момичета от Pussy Riot в руската църква не отказа групата от активни протестни действия. На финала на световното първенство по футбол в Москва преди два дни други четирима членове на групата нахлуха на терена и прекъснаха за кратко мача между Франция и Хърватия. Веднага след финала групата пусна съобщение в социалните мрежи, като поясни, че нахлуването на терена е протестна акция и поискаха освобождаване на всички политически затворници, прекратяване на арестите при мирни демонстрации и да се позволи реален партиен плурилизъм в страната. Днес съдът в Москва осъди осъди Вероника Никулшина, Олга Курачева, Олга Пахтусова и Пьотър Верзилов на 15 дни затвор и им забрани да посещават спортни събития за три години.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петя
Петя
18 юли 2018 14:20
Гост

Познайте какво щеше да им се случи, ако бяха отишли да хулиганстват в джамия.

ня#кой си
ня#кой си
17 юли 2018 16:41
Гост

Макаренеко, четете по-внимателно….
Според статията реакцията на властите е оправдана (т.е. правилно са ги задържали, правилно са ги осъдили), но не е трябвало на толкова сурови наказания и не е трябвало да ги третират по такъв начин, като тежки криминални престъпници

Макаренко
Макаренко
17 юли 2018 19:46
Гост

Уважеми/ма,
зная как да чета. Още веднъж: силно съм разочарован от това решение по няколко причини. Глобата е неуместна, защото вместо трите девойки да си вземат бележка, те продължават да хулиганстват. Освен това какво очакват: да ги закарат с кабриолет до ареста ли? Вие как си представяте някой да се гаври така у нас с Бойко Борисов например? Дали ще го амнистират?

Макаренко
Макаренко
17 юли 2018 16:30
Гост

Голямо разочарование от това решение на ЕСПЧ. Действията на момичетата са хулигански, още повече не е редно да извършват агитациите си в християнски храм.

Минувач
Минувач
17 юли 2018 16:13
Гост

Много благородна постъпка на Путин.

Anonimen
Anonimen
17 юли 2018 15:26
Гост

Admiracii za reshenieto

Христо
Христо
17 юли 2018 16:15
Гост

Глупости. Тези момичета нямат елементарно възпитание да не говорим за морал. Малко са им дали.

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
17 юли 2018 17:16
Гост

Ти в 18 век ли живееш, че искаш затвор за хора, които „нямат морал“?