Районният съд в Пловдив е прекратил делото за клевета и обида срещу Милен Василев от Софийския апелативен съд, образувано по тъжба на председателката на съда Даниела Дончева.

Основанието, на което производството е прекратено, е чл. 132 от Конституцията, според който „при осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер“.

Съдът е постановил Дончева да плати 1828 лева разноски. Тя може да обжалва прекратяването пред Пловдивския окръжен съд.

Миналата година председателката на САС заведе дело за обида и клевета срещу съдия Василев и поиска обезщетение от 80 000 лева за причинени неимуществени вреди.

В тъжбата си тя сочи, че на 6 октомври 2017 г. „със заявление, поставено на таблото на Софийския апелативен съд и входирано в регистратурата на Софийския апелативен съд, Милен Василев разгласил позорни обстоятелства и разпространил унизителни за честта и достойнството на тъжителката изрази в качеството ѝ на длъжностно лице – председател на Софийския апелативен съд“.

Става дума за случай от есента на 2017 година. Тогава съдия Милен Василев изготвил заявление, което окачил на табло в коридора на САС. По-късно то беше разпространено в социалните мрежи, но не от автора му.

Във въпросното заявление Василев разказва за търговско дело, свързано с КТБ, по което е бил избран за докладчик през май 2017 г. През септември със своя заповед Даниела Дончева, която е граждански съдия, е поела състава му с всички дела, включително и това за КТБ. В заявлението Василев си обяснява този факт с „нездравия интерес“, който председателката на САС е проявила към казуса с КТБ. Той отправи и обвинения в корупция.

След като случаят стигна до медиите, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) започна проверка. Самата Дончева поиска да бъде проверена и от прокуратурата. Заключението на инспектор Александър Мумджиев беше, че са извършени нарушения и предложи на пленарния състав на ИВСС да поиска образуване на дисциплинарно производство срещу шефката на САС. Но със 7 на 2 гласа то беше отхвърлено.

Прокуратурата на свой ред не откри данни за извършено от Дончева престъпление.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов внесе в Съдийската колегия предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Дончева. Кадровият орган обаче отказа като едно от основанията за това бе изтекла давност за част от сочените от Панов нарушения във връзка с издадени от шефката на САС заповеди за заместване и преместване на съдии в различни състави и отделения. Само по едно давността не бе изтекла, но мнозинството в СК на ВСС отхвърли предложението за образуване на дисциплинарка.

Панов обжалва решението пред Върховния административен съд, но неотдавна тричленен състав на ВАС заяви, че кадровият орган правилно е отказал да образува дисциплинарно производство срещу Дончева.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Прозрачност в системата
Прозрачност в системата
16 май 2019 13:04
Гост

Само се чудят как да заметат следите си за делата около КТБ. Затова прекратяват всеки опит за дисциплинарно производство срещу съдиите. Обаче тук може да се тълкува и по-различно лепенето на съобщения, а не като дейнсот, свързана с дейността.

Бай Иван
Бай Иван
10 май 2019 19:49
Гост

их,какви сте ми пишман-юристи: дали поставянето на разни лични коментари на таблата и пред входове е „служебна дейност“по чл.132 КРБ ? Я мислете малко ! – що се отнася до останалото,то са вече интриги – Прокуратурата и ВАС са с/у Л.Панов,затова са го отрязали

Анонимен
Анонимен
10 май 2019 16:42
Гост

Функционалния имунитет на магистратите се отнася до правораздавателната дейност пряко, но не и за администрирането на делата.

Недим Генджев
Недим Генджев
10 май 2019 16:32
Гост

Ами след като Борислав Сарафов може да обижда безнаказано със сила на пресъдено нещо не виждам защо останалите да не могат. Другото е двоен аршин дискриминация и несправедливост.

Анонимен
Анонимен
10 май 2019 12:47
Гост

Прекратяването е логично следствие от отдавна утвърдена съдебна практика по приложението на чл. 132 от Конституцията. Да припомним случаят „Борислав Сарафов“ през 2017 г. – и двете заведени среку него дела от обиден следовател /гражданско и наказателно/ бяха прекратени, а прекратяването бе потвърдено и от ВКС /вж. ч.гр.д. № 1508/2017 г. на ВКС, ІІІ г.о. и в.ч.н.д. № 183/2017 г. на ОС – Шумен/.

Анонимен
Анонимен
10 май 2019 12:53
Гост

И ти си прав, но не съвсем – имунитетът на шефовете е по-голем от имунитета на редовите магистрати, ако и да се уреждат от една и съща разпоредба. От шефовете не даваме и косъм да падне, а редовите – кучета ги яли. Поради това очакваме от ОС Пловдив да подгъне крака пред шефката на САС след съответни телефонни разговори, а за редовия – тежко и горко…

Анонимен
Анонимен
10 май 2019 11:32
Гост

Истината винаги е някъде по средата. Съдия Милен Василев за мен с право е обиден, че шефката му е иззела делата.

Анонимен
Анонимен
10 май 2019 12:04
Гост

Дори да е така, делата са с изтекла давност.

Анонимен
Анонимен
10 май 2019 11:22
Гост

Обвиненията му са тежки и очевидно безпочвени. Дано колегите от ОС бъдат по- обективни.

Анонимен
Анонимен
10 май 2019 10:43
Гост

Функционалният имунитет по чл. 132 КРБ обхваща работата на магистратите, свързана с възложените им дела и преписки, но не следва да се тълкува разширително, тъй като в случая става въпрос за публично разпространени обиди и клевети, нямащи нищо общо с работата. Според мен, прекратяването ще бъде отменено от горната инстанция, колегата от районния съд е искал просто да се отърве от това дело и да го гледа някой друг.

Анонимен
Анонимен
10 май 2019 13:03
Гост

Освен по възложените дела и преписки имунитета по чл. 132 обхваща и всички служебни действия, което е по-широка категория. По тази причина и адм действия на адм ръководители попадат под този имунитет – бая дела срещу Главния и най-различни шефове са прекратени по тази линия. Следователно – обхваща и всичко, което има служебен характер на всеки магистрат, а не е извънслужебно.