Съдът на Европейския съюз дава свободен достъп до съдебни и научни документи на сайта си, които са част от базата данни на Съдебната мрежа на ЕС. За това съобщиха днес от съда в Люксембург.

Решението е мотивирано с факта, че тази информация е от голямо значение за развитието и съгласуваността на правото на ЕС. А основната цел е да се осигури споделен и централизиран достъп до информация и документи, които биха могли да са от полза за прилагането, разпространението и изучаването на правото на Съюза, така както е тълкувано и прилагано не само от СЕС, но и от националните юрисдикции. Друга от целите му е да способства за взаимното познаване и разбиране на правото и системите на държавите членки от сравнително-правна гледна точка, което би позволило по-лесно да се вземат под внимание правните традиции на всяка страна, изтъкват от съда в Люксембург.

И предоставят следния достъп:

  • пряк до преюдициалните дела (чрез търсачка с предварително зададени критерии за търсене), и конкретно за справки с отправените след 1 юли 2018 г. преюдициални запитвания, на езика на производството, но и на всички други езици, на които са налични;
  • справки с постановени от националните юрисдикции съдебни актове, избрани от конституционните и върховните съдилища на държавите членки поради значението им за правото на Съюза;
  • справки с различни научни и образователни документи, резултат от изследователската и аналитичната работа на членуващите в Съдебната мрежа на ЕС съдилища, в това число бележки и анализи, тематични фишове за съдебната практика в областта на правото на съюза и различни правни коментари.

Съдебната мрежа на Европейския съюз бе създадена по инициатива на председателя на СЕС и ръководителите на конституционните и върховните съдилища на държавите членки на форум на магистратите, провел се март 2017 г. по случай 60-годишнината от подписването на Римските договори.

Последвалите обсъждания, вдъхновени от общия интерес от засилване на съдебното сътрудничество в Европа в служба на качественото правосъдие, доведоха още през януари 2018 г. до създаването на платформа за сигурно споделяне на информация между членуващите в Съдебната мрежа съдилища — първото конкретно проявление на това сътрудничество“, напомнят от съда в Люксембург.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 10:15
Гост

Хората направиха общ европейски портал. А нашите само си чешат езиците с предложения относно електронното ни правосъдие.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 10:21
Гост

И то само за две години. А тук ВСС се мотаят толкова само за да изберат изпълнител.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 10:13
Гост

Изключително полезно в този случай е, че ще се осъществи обмен на съдебните практики.

Европеец
Европеец
07 ноември 2019 9:50
Гост

СЕС отдново задава висок стандарт за националните юрисдикции. Подобно нещо трябваше отдавна да се случи, но все пак и късно е по-добре, отколкото никога. Така че приветствам идеята.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 18:42
Гост

Мисля, че тази база трябва да бъде изучавана в университетите, защото това е правото на ЕС, а не местно законотворчество на дребните сметки.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 18:43
Гост

Аз може и да не съм прав, но Съдът на ЕС е по-важен от съда в Страсбург.

До горния
До горния
07 ноември 2019 9:53
Гост

СЕС и Съдът по правата на човека имат различна компетентност и няма как да бъдат сравнявани. И двете съдилища постановяват дела с политическо, а даже и историческо значение, така че е абсурдно да се твърди, че единият е по-важен от другия.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 10:40
Гост

Далече сме. Много даже. Тук тепърва ще премахват задочното юридическо образование.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 18:38
Гост

Много важно и полезно е това, реален принос за правото. Но защо чак сега го правят, явно бюрокрацията е еднаква навсякъде.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 18:24
Гост

СЕС дава достъп, а тукашните не щат. Скриват търсачки и справки не може човек да си направи.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 18:26
Гост

Какво говориш, тук положението е трагично. До неотдавна съдилищата във Варна даваха достъп срещу такса. Безобразие.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 18:28
Гост

Ето какво било. ВСС да се сърди на Варна, заради тях Горанов залага по-големи приходи в бюджета.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 18:30
Гост

Такова ни е електронното правосъдие. Скрито, апокрифно

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 18:39
Гост

Защото това е и вид контрол на качеството на актовете.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2019 10:18
Гост

Тук по някога не можеш да направиш обикновена справка по решение, влязло в сила. Трябва да се разхождаш до деловодството и там киселите лелки да те гледат все едно си им отишъл на гости без предупреждение.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 18:22
Гост

Много полезно. Надявам се базата им с данни да е богата.

анонимен
анонимен
06 ноември 2019 17:54
Гост

Еее, това е друго. Тук поне има линкове.