Софийският районен съд (СРС) прекрати и върна на прокуратурата делото срещу шефката на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Стоименова, която е обвинена за всяване на тревога за коронавируса след интервюта.

През април прокуратурата я обвини след две нейни участия в БНТ и БНР, в които коментира проблемите при снабдяването с лекарства покрай COVID-19 и масовото презапасяване в началото на пандемията.

През юли прокуратурата внесе делото в съда с предложение Стоименова да бъде освободена от наказателна отговорност и да ѝ бъде наложена глоба.

Днес обаче съдът констатира, че обвинението е неясно и ограничава правото на защита на обвиняемата, въпреки че тя и адвокатът ѝ искаха да му бъде даден ход. Според СРС не става ясно дали прокуратурата твърди да са извършени две отделни деяния с изказванията на Стоименова пред двете медии, или те са в реална съвкупност.

„Освен това не е налице индивидуализация в необходимата степен на всяко едно от деянията, тъй като не става ясно всеки от инкриминираните изрази в рамките на кое предаване се твърди да е употребен или същите представляват изявления, идентични за всяко от деянията“, посочи съдия Христина Николова и върна делото на прокуратурата.

Още след повдигането на обвинението Асена Стоименова разпространи становище, в което обясни, че само е информирала обществото за проблема с презапасяването с лекарства. Тогава тя напомни също, че още преди обявяването на извънредното положение, фармацевтите са били подложени на масирани проверки от 5-6 институции едновременно, което затруднило не само работата им, но и обслужването на гражданите.

Безспорно, някои структури в тази държава могат да приложат възпиращи методи. Никога не съм подлагала това на съмнение. Напротив, като директор на Изпълнителната агенция по лекарствата в периода 2014-2018 г. имах възможност да “опитам”на свой собствен гръб похватите им, част от които бяха отразени в медиите. Въпреки заплахите, ръководството на Българския фармацевтичен съюз продължи да информира обществото по актуалните теми и да подкрепя българските фармацевти, които са сред медицинските специалисти на първа линия в борбата с COVID-19. И ще продължи да го прави“, каза тогава проф. Стоименова.

Случаят предизвика сериозен отзвук, а в защита на професионалното ѝ мнение се обявиха Фармацевтичната група на Европейския съюз, Международната федерация на фармацевтите, Българската асоциация на търговците на едро в България, Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, Асоциацията на европейските журналисти, Управителният съвет на Българския фармацевтичен съюз, както и почти всички Регионални фармацевтични колегии и други професионални и неправителствени организации.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Affordable Nursing Writing Services
Affordable Nursing Writing Services
15 септември 2020 8:36
Гост

Legitimate custom nursing writing services are not hard to come across for those in need of Affordable Nursing Writing Services and nursing research writing services.

Коко Джамбо
Коко Джамбо
14 септември 2020 19:49
Гост

Тиквата може да ръси простотии по телевизията за ковчези, ама кооператора си чеше каскета?

Мафия!!!
Мафия!!!
14 септември 2020 17:36
Гост

А на оня гологлав клоун във военна униформа, който вся паника, че „много хора ще измрат“ кога ще му подвигнете обвинение, скъпи мафиоти от Каскетното ведомство???????????? Или за едни ПОРЪЧКОратура, за други ПРИКРИВАтура?????????? МАФИЯ! ПОЗОР! ОСТАВКА! ЗАТВОР!

Anonimen
Anonimen
14 септември 2020 15:58
Гост

Голяма сага с това дело.

Anonimen
Anonimen
14 септември 2020 15:57
Гост

Обвинението за кой ли път е неясно?

Anonimen
Anonimen
14 септември 2020 15:57
Гост

При Гешев всичко е така.

Anonimen
Anonimen
14 септември 2020 15:51
Гост

Поредната издънка на родната ПРИКРИВАТУРА.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2020 15:01
Гост

Оставка!

Съвет
Съвет
14 септември 2020 15:00
Гост

Като са ви върнали делото, по-добре го прекратете, че да не се излагате повече. Ако сте пичове, се извинете на жената по някакъв начин, за който не е нужно да се разбира.

Anonimen
Anonimen
14 септември 2020 15:59
Гост

А, те много трудно се извиняват. Нищо че не са в правото си.

Нели
Нели
14 септември 2020 14:59
Гост

И накрая ще отчетат убийствена активност, буквално убийствена, но куха.

Порчо
Порчо
14 септември 2020 14:56
Гост

Дори не могли да си формулират обвинението и съдът не може да разбере какво е престъплението… Смешници!

Анонимен
Анонимен
14 септември 2020 14:54
Гост

Това им е силата на прокурорите – да предследват свободата на словото и да тормозят всеки, който изкаже неудобно мнение. За нищо друго не ги бива.

Пич
Пич
14 септември 2020 14:55
Гост

А, бива ги да натискат богати или влиятелни хора чрез подчинените им какъвто е този случай.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2020 14:53
Гост

поредната тъпотия на прокуратурата, пълна излагация.

Доктор
Доктор
14 септември 2020 14:53
Гост

А Мангъров кога ще го обвините за престъпление срещу общественото здраве?

123
123
14 септември 2020 14:56
Гост

Защо? Той само успокоява хората, не всява паника.

YoDa
YoDa
14 септември 2020 14:52
Гост

Да бяха обвинили някой, който звъни за бомби в съдебната палата, но явно тук обвинението е като размахване на пръст.

Наблюдател
Наблюдател
14 септември 2020 14:53
Гост

Aaa, не, така е прецнил наблюдаващият прокурор.