Бившата съдийка от Софийския градски съд (СГС) Мария Иванова трябва да се върне в ареста заради обвинението в пране на 1,4 млн. евро. Това определи Софийският апелативен съд (САС), след като миналата седмица Стефан Милев от СГС пусна Иванова срещу „подписка“.

Тя беше арестувана преди 10 дни и обвинена, че с приятеля си Владимир Бронфенбренер, от март 2017 г., до задържането им, са прали пари, получени чрез извършени измами във Франция. Схемата, по която са действали, е включвала регистрация на „кухи“ фирми на нискообразовани граждани, по чиито сметки идвали парите от Франция, а след това сумите били прехвърляни или теглени на каса и предавани на Иванова.

СГС прецени, че доказателствата на прокуратурата срещу бившата съдийка са оскъдни и в „пределно ниска степен“ обосновават предположението, че е извършила престъплението. Отделно, за измамите във Франция, от които обвинението твърди, че са идвали парите, по делото нямало никакви доказателства.

Днес обаче апелативните съдии заявиха, че споделят напълно аргументите на прокуратурата, че при първоначалното задържане, водещ мотив е обществената опасност на деянието. Според САС тази опасност е налице, защото схемата е действала продължително, била е усложнена, а Иванова участвала упорито и последователно, използвайки професионалните си умения на юрист.

Разпитаните по делото свидетели, на чиито имена са регистрирани фирмите, са разказали, че Иванова ги е мотивирала. Тя ги съветвала да си открият сметки, банкови карти и интернет банкиране, след което вземала всички документи, за да може лично да следи постъпленията. Заради тези показания апелативните съдии казаха, че не могат да споделят извода на СГС за липса на конкретика в доказателствата срещу Иванова.

Относно измамата във Франция, която се явява и предикатно престъпление за обвинението в пране на пари, съдът посочи, че доказателствата са достатъчни, за да се направи извод, че Иванова май-малко е подозирала, че постъпващите по сметките пари са от престъпна дейност. Във Франция се води разследване за измама за тези случаи, но повече информация за какво точно става дума, по делото няма. Затова градският съд беше приел, че при липса на информация за извършени измами, нямало как да се твърди, че Иванова е знаела за престъпния произход на парите. Според САС обаче, бившата съдийка е с многогодишен опит и не може, ако не е била сигурна, то поне да не е подозирала произхода на парите по сметките на кухите фирми.

Затова апелативният съд прецени, че към настоящия момент доказателствата срещу Иванова са достатъчно, за да обосноват подозрение, че наистина е участвала в прането на пари. Съдът изтъкна, че има опасност бившата съдийка и да се укрие, ако е на свобода. По делото има данни, че свидетел е теглил крупни суми от сметките на една от фирмите, които след това предал на Иванова. Затова САС прие, че тя може да използва парите, за да се укрие.

На свобода без мярка за неотклонение остава приятелят на Иванова. Според обвинението, израелският гражданин Владимир Бронфенбренер помагал на бившата съдийка, но и двете съдебни инстанции не видяха достатъчно доказателства за това.

Мария Иванова беше окончателно уволнена от СГС през март, но съдебната сага се проточи 7 години. До уволнението ѝ се стигна след проверка на Инспектората към ВСС, който констатира множество нарушения в работата ѝ.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonymous
Anonymous
12 юли 2018 15:05
Гост

Как израелски гражданин няма опасност да се укрие, при условие, че няма постоянно местожителство в България?

Човек
Човек
12 юли 2018 14:30
Гост

Какви са тези глупости?! По делото има факти, показания, разследване в чужбина, конкретни действия и на съдийката, и на т.нар. й приятел и накрая нито един от двамата не знаел нищо, не подозирал, прехвърляли и получавали пари ей така между другото, все едно на сън са вършили всичко като сомнамбули.

Гражданин
Гражданин
12 юли 2018 14:28
Гост

Въй, не била знаела за престъпния произход на парите, пък съветвала свидетели за банкови операции. Тази съдийка да не би да е работила на второ място като кредитен консултант, защото не й стига заплатата? Много странен случай.

Anonimen
Anonimen
12 юли 2018 14:27
Гост

При тези оскъдни доказателства, въпреки размера на присвоеното, делото ще се проточи много.

Петков
Петков
12 юли 2018 14:10
Гост

Тази мярка е малко пресилена в случая. Съмнява ме Мария Иванова да злоупотребява отново при тези сериозни обвинения срещу нея.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2018 14:15
Гост

Не е така. При тази крупна сума тя може да използва парите, за да се укрие.