Окръжният съд във Варна отказа да екстрадира в Турция политическия бежанец Мехмед Явуз, който беше задържан в началото на септември на летището в града.

44-годишният Явуз беше дошъл в България от Дюселдорф за почивка със съпругата си на Златни пясъци. От 2001 г. мъжът живее в Германия и има двойно гражданство, като работи за благотворителната организация „Каритас“ и се грижи за малолетни бежанци.

Той обаче е издирван от 9 г. от Интерпол по искане на Турция за дейности като член на ПКК, която според турските власти е терористична организация. Явуз е бил осъден на 6 години и 3 месеца затвор, като имал да изтърпи още близо 3 години и 8 месеца от присъдата преди да избяга в Германия, където получил и статут на бежанец. Германските власти са отказали екстрадиция в Турция на мъжа, тъй като преследването му е политическо. Явуз също отрича да е извършил престъпленията, за които е бил осъден и казва, че като студент, преследванията срещу него били заради това, че е ползвал майчиния си кюрдски език и заедно с други свои колеги от университета бил обявен за част от терористична организация.

Днес Варненската окръжна прокуратура е била против предаването на Явуз на Турция. Според държавното обвинение има основания за отказ за екстрадиция, тъй като мъжът е със статут на бежанец и гражданин на Германия. Явуз е бил свален и от всички бази данни на Интерпол, тъй като издирването му е било по политически причини, което е нарушение на конституцията на Интерпол.

Окръжният съд е преценил, че и молбата за екстрадиция не отговаря на законовите изисквания. Не била предоставена пълна информация за престъплението, за което се иска екстрадицията, както и за давността. Не е приложен и първият съдебен акт на закрития Съд за държавна сигурност в Адана, който е осъдил Явуз.

„Категоричното основание за отказ от екстрадиция е безспорно установеното, че Мехмед Явуз е признат за виновен и осъден на лишаване от свобода от извънреден съд, какъвто безспорно е бил и закритият съд, постановил първата присъда“, съобщиха от съда. Съдебният състав обаче не е споделил доводите на прокуратурата, че Явуз е преследван и осъден заради политическите си убеждения, възможното нечовешко отношение и липсата на справедлив процес в Турция.

До момента Мехмед Явуз беше под „домашен арест“, но съдът измени и мярката му за неотклонение в „подписка” до приключване на производството. Днешното решение обаче най-вероятно ще влезе в сила, тъй като и прокуратурата, и защитата нямат причини да го атакуват пред Апелативния съд във Варна.

Случаят с Явуз в първият, в който България не предава на Турция, издирван от режима на Реджеп Ердоган. Преди две години българските власти екстрадираха в Турция Абдуллах Бююк, който беше издирван заради това, че бил последовател на Фетхуллах Гюлен. Тогава Бююк беше предаден на Турция, въпреки че българските съдилища окончателно бяха отказали екстрадирането му, защото приеха, че той е издирван заради политическите му убеждения и може да бъде подложен на репресии. След това няколко бегълци, които поискаха политическо убежище в България, също бяха предадени на властите в Турция.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Магистрат
Магистрат
10 октомври 2018 21:28
Гост

Поздравления за смелото решение на колегите от ОС-Варна. Все пак трябва да има някакъв баланс, за да пазим добри междъсъседски отношения.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2018 21:25
Гост

Човекът е бежанец и гражданин на Германия. Не могат да го пипнат. Жалкото е, че не може да се върне в родината си.

Мехмед
Мехмед
10 октомври 2018 17:26
Гост

Ох, пак разсърдихме Ердоган. Добре, че е зает със сриващата се икономика и може и да не забележи.

Минувач
Минувач
10 октомври 2018 17:25
Гост

Брей, съдиите във Варна големи топки имат. Браво!

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2018 18:05
Гост

Спаси кожата. Че иначе в турски затвор… И да се оплаква от условията няма кой да го чуе.