Варненските лекари Мима Великова, Ваня Петкова, Петко Ников и Юлиян Крумов нямат никаква връзка с аферата за издаване на фалшиви ТЕЛК решения, която Специализираната прокуратура обяви за разкрита миналата седмица.

Днес Апелативният специализиран наказателен съд окончателно постанови, че срещу задържаните четирима лекари няма нито едно доказателство, от което да може да се направи обосновано предположение, че са участвали в такава схема. Затова четиримата бяха освободени, без да им бъде налагана каквато и да е мярка за неотклонение. Същите бяха изводите и на Виктор Чаушев от Специализирания съд, който на първа инстанция също определи, че няма доказателства срещу лекарите.

Братята от Сирия Уафик Шахуд и Райан Шахуд обаче ще останат под „домашен арест“, тъй като за тях има данни, че са събирали пари от хора, на които са обещавали издаване на решения от ТЕЛК. Днес двамата сирийци не се явиха на заседанието, на което стана ясно, че според свидетелски показания хората оставали често разочаровани, след като са си платили. Вместо да получат бързо решение или заключение за по-висока степен на инвалидност, процентът неработоспособност често бил намаляван или пък бил съкращаван периодът ѝ. Затова хората си искали парите обратно от сириеца Райан Шахуд, който твърдял пред тях, че трябвало да плаща за бързото организиране на медицинските прегледи и издаване на решенията на ТЕЛК.

Според разследващите пък за 4 месеца имало издадени над 200 фалшиви решения за ТЕЛК. Лекарите разбирали, че трябва да издадат решение за инвалидност, ако чуят специална парола, която зам.-главният прокурор Иван Гешев цитира като: „Много поздрави от еди кой си или от Р.“.

Съдът обаче не откри такива доказателства, а Ваня Петкова коментира намерените в дома ѝ 20 000 лева, като обясни, че били спестявания и пари от продажба на кола и имот. Мина Великова пък каза, че ще търси правата си в Страсбург, защото е разстроена, че като лекар с 30-годишен стаж е стояла 72 часа в ареста заради записани разговори със СРС, в които полицаи обсъждали медицински термини.

Преди две седмици нейната колежка от Мездра Румелия Миткова осъди прокуратурата да ѝ плати обезщетение от 15 000 лева за причинени неимуществени вреди от обвинение, че с още две лекарки е участвала в схема за фалшиви решения на ТЕЛК.

В началото на годината прокуратурата започна масови проверки за издаване на решения от ТЕЛК. Тогава от държавното обвинение обявиха, че стотици милиони от държавния бюджет отиват в хора, които нямат заболявания, но с подправени документи получават инвалидни пенсии. Зам.-главният прокурор Иван Гешев каза тогава, че в Силистренска област близо 1/3 от пенсиите са инвалидни. Днес той и главният секретар на МВР Ивайло Иванов бяха на посещение в Силистра, на което са обсъждали съвместни действия на МВР и прокуратурата.

„Това са престъпления, за които трябва да се свърши много работа и те не са много лесни за доказване“, каза днес Гешев и обеща скоро да има повдигнати обвинения.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Шах
Шах
28 февруари 2019 14:31
Гост

И какво излиза в крайна сметка? Че стотици милиони от държавния бюджет отиват в джоба на сирийците!

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2019 14:28
Гост

Прокуратурата май се престарава.

Каменаров
Каменаров
28 февруари 2019 14:25
Гост

Изключителна наглост от страна на сирийците. На всичкото от горе и не са вършили качествено работата си, а са прибирали пари.

Пич
Пич
01 март 2019 10:48
Гост

Най-зле са хората, които хем са си платили на сирийците, хем не са получили обещаното, хем трябва да признаят, че са платили подкуп.