Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов може да подава и оттегля оставката си колкото пъти иска, защото краят на мандата му е обвързан единствено от свикването на конгрес.

Това става ясно от решението на Софийския градски съд (СГС), с което е отменен отказът на Агенцията по вписванията (АВ) да впише отново Михайлов като президент на БФС. Той подаде оставка през есента на 2019 г. след расисткия скандал по време на мача България-Англия, след който и правителството на ГЕРБ обяви, че прекратява отношенията си с БФС. Последваха и акции на МВР и прокуратурата във футболната централа, но резултати не бяха обявени.

След повече от година и половина обаче Михайлов изненадващо обяви, че се връща, докато в БФС умуваха кога да се проведе извънреден конгрес за избор на президент и решиха да е на 25 юни 2021 г. През това време той беше заместван от Михаил Касабов.

„Аз тогава се оттеглих, за да може БФС да работи спокойно. По различни причини моите колеги не можаха да свикат конгрес. Минаха всички проверки. Те продължиха повече от година. Не беше открито нито едно нарушение от БФС. Гордо мога да дойда пред вас, починах си. Беше ви скучно без мен“, каза Михайлов на 28 април и Изпълнителният комитет отмени насрочения конгрес, за който вече като кандидат за поста се обяви Димитър Бербатов.

Няколко дни по-късно обаче Агенцията по вписванията отказа да впише Михайлов отново като президент, след като прие, че уставът на БФС не допуска процедура за оттегляне на оставка.

„Подобно действие, би създало правна несигурност у всички трети лица относно това кое е лицето, овластено да представлява сдружението и да изпълнява останалите функции на президент, вменени с устава. Допускането, че една оставка може да бъде оттеглена означава, наред с действията по промяна на първоначалното определените първи вицепрезидент и вицепрезиденти, избрани в изпълнение на нормата на чл. 48, ал. 3 от устава, води до извода, че на практика ИК може по всяко време на подменя волята на конгреса относно това кое е лицето, избрано за президент, като многократно определя различни лица да изпълняват посочените функции“, се казваше в решението на агенцията.

Днес съдия Владимир Вълков от СГС го отмени, след като прецени, че макар в устава на БФС да не е предвидено оттегляне на оставка, той не предвижда и прекратяване на мандата на президента. В него се казвало само, че при подадена оставка правомощията се изпълняват от вицепрезидент или някой друг, но няма пречки президентът да възстанови функциите си. Според устава само конгресът може да избира и освобождава президента.

„Както изявлението за оставка, така и за оттеглянето ѝ е едностранен акт. За да въздейства върху чужда правна сфера, в случая върху сдружението, наложително е наличието на изрично предвидена възможност било с устройствения акт, било в закон. Уставът не предписва прекратяване на функциите на председател с депозирането на оставка… Краят на мандата се свързва с провеждане на конгрес“, се казва в решението на съда, в което съдия Вълков посочва още, че при подадена оставка на президента, заместникът не е задължително титуляр на поста до следващ конгрес.

„Това препятства и възможността на фигурата на заместника на президента да бъде придаден признатият от длъжностното лице по регистрацията траен статут, осуетяващ оттеглянето на подадена оставка“, мотивира се още СГС.

Съдия Вълков разяснява, че решението на изпълнителния комитет на БФС, когато е избран и заместник на Михайлов след оставката му, има само констативен, а не конститутивен характер, като не пораждало представителни функции за заместника.

„Макар и уставът да не предвижда възможност за оттегляне на оставката, тя следва от естеството на правното действие. Като едностранен акт без признат прекратителен ефект досежно организационно обусловеното правоотношение до приемането ѝ от легитимирания според устава орган, той е оттегляем. Оттеглянето на оставката води до отпадане на основанието за заместване на избрания от Конгреса представителен орган“, пише още Вълков.

Решението на СГС обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
анонимен
анонимен
02 юни 2021 18:30
Гост

Типични Владивълковщини, т.е. глупости! И искам да задам следния въпрос. защо този неграмотен съдия стои в търг. отделение, при положение, че не избран в такъв конкурс, а в конкурс за ГО ?

МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
02 юни 2021 11:25
Гост

ПОДАВАНЕТО НА ОСТАВКА Е ПРАВОПРЕКРАТИТЕЛЕН ЮРИДИЧЕСКИ АКТ. ДА СЕ ПРИЕМЕ ОБРАТНОТО ОЗНАЧАВА ДА НЯМА ПРЕДВИДИМОСТ И ПРАВНА СИГУРНОСТ.СЪОБРАЖЕНИЯТА НА ГРАДСКИЯ СЪДИЯ СА НЕСЪСТОЯТЕЛНИ ,ТЪЙ КАТО МАНДАТА СЕ ПРЕКРАТЯВА С ПОДАВАНЕТО НА ОСТАВКА И В ТОВА ОТНОШЕНИЕ НЕ Е НАЛИЦЕ РЕШЕНИЕ НА КОНГРЕСА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОСТАВКАТА.ПОДАВАНЕТО НА ОСТАВКА ПОРАЖДА ПРАВНИ ПОСЛЕДИЦИ В ПРАВОПРЕКРАТИТЕЛЕН СМИСЪЛ , А ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПОДАДЕНАТА ОСТАВКА НЕ ЗАЛИЧАВА ВЕЧЕ ВЪЗНИКНАЛИ ПРАВНИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ ПОДАДЕНАТА ОСТАВКА.РЕШЕНИЕТО НА ГРАДСКИЯ СЪД Е НЕПРАВИЛНО И СЛЕДВА ДА СЕ ОТМЕНИ И ВМЕСТО НЕГО АПЕЛАТИВИНЯ СЪД СЛЕДВА ДА ПОСТАНОВИ НОВО,С КОЕТО ДА ПОТВЪРДИ ОТКАЗА НА АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА ПО ПОДАДЕНОТО ОТ МИХАЙЛОВ… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 юни 2021 10:36
Гост

Съдията по същество твърди, че като счупиш едно яйце в тигана (Свежият Косъм подал оставка и бил затрит от регистъра), след това, по хрумка на някой си можеш да прибереш жълтъка и белтъка обратно в черупката, която пак да е цяла. Е, другарю съдия – такваз фикция не бех виждАл досега!

Анонимен
Анонимен
02 юни 2021 8:28
Гост

Ишиаса ме стегна от сливовицата! Пускай Преслава и наздраве!

Герасим
Герасим
01 юни 2021 16:59
Гост

Ама и Михайлов- наред, назад. Не знае съвсем какво иска.

Lalov
Lalov
01 юни 2021 16:50
Гост

Против подобни изроди съм. Явно обаче съда не вижда причина да ги махне. Той съда не вижда причина и Златен век да е незаконен. Аз не знам, явно има така направени закони, че всеки да си прави каквото си иска.

Симеон
Симеон
01 юни 2021 17:41
Гост

Той съдът си страда от периодично късогледство.

Нешев
Нешев
01 юни 2021 16:49
Гост

В България беззаконието е законно!

Гери
Гери
01 юни 2021 17:42
Гост

Борбата с мафията е безмилостно жестока. Хората за това изгубиха вяра в правосъдието.

Филипа
Филипа
01 юни 2021 16:49
Гост

Според мен положението е такова, че трябва масов протест за да се махнат с наглия Лечков и простия Костадинов от там!

Anonimen
Anonimen
01 юни 2021 17:43
Гост

Подкрепям!

Обретенов
Обретенов
01 юни 2021 16:48
Гост

Няма да е лесно да се извадят тези кътили от БФС. Той затова и Венци е толкова нахилен, защото знае, че нищо не може да им се направи и се разиграват коня както им дойде. Щяха да увеличат А група, ако Славия беше тръгнал да изпада. И да кажат лицемерно, че е за доброто на футбола, а не защото Славия изпада. Какво да говорим. Къде е шерифа дето трябва да ги разкара тия от града?

Серафим
Серафим
01 юни 2021 16:46
Гост

А честито… и сега? И ако на Конгреса пак го преизберат тоя?

Григи
Григи
01 юни 2021 17:01
Гост

Нищо чудно. Вече свикнах с нелепи решения.

Nenov
Nenov
01 юни 2021 16:46
Гост

Ходенето по мъките за родния футбол продължава.

Чочо
Чочо
01 юни 2021 17:45
Гост

То пък един футбол и футболисти. Да откършиш от тях.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2021 16:45
Гост

Проблема е, че те са си някаква своя си организация и са си написали някакви правила и са си нагласили така нещата, че могат да управляват Лечков, Костадинов, Михайлов и другите гниди още 20 години. И няма как да ги махнеш законово. Защото вземат ядене на клубните президенти и те гласуват за тях. Тия дето са по Б и В група. Ама футбола се срива. Но съда не може да направи нищо. Казва ти – еми законово той си е президент. Край. Честито ни.

Pele
Pele
01 юни 2021 17:46
Гост

Нямаме вече читави футболисти. Факт!

Саливерстров
Саливерстров
01 юни 2021 16:44
Гост

Ами явно по законов начин сега няма как да се махне. Трябва по законен начин да се случат нещата на конгреса другата година.

Гергана Т
Гергана Т
01 юни 2021 16:44
Гост

Няма отърване от тия гнусари.. НЯМА

Asparuhov
Asparuhov
01 юни 2021 16:47
Гост

Ще им писне накрая на хората и ще ги махнат след протести и заплахи да ги бият. Защото не може тия да си седят там и да не дават пет пари за футбола ни.

Мики
Мики
01 юни 2021 17:47
Гост

Въобще не ги е грижа.