Районният съд в Балчик ще гледа отново делото срещу 43-годишния рецидивист Янко Костов, подсъдим за закана с убийство на съдия и за хулиганство.

Това реши на втора инстанция Окръжният съд в Добрич, който върна делото за ново разглеждане, след като съдът в Балчик вече осъди Костов на две години затвор по двете обвинения. Съдът в Добрич е отменил присъдата заради допуснати процесуални нарушения, а делото е стигнало до втора инстанция след протест на прокуратурата, която настоява за по-тежко наказание.

Заканата с убийство е била отправена от Костов в съдебна зала на Окръжния съд във Варна на 10 ноември 2016 г. Тогава съдът го е осъдил на 7 години затвор за наркоразпространение, след като бил задържан с 5,03 г марихуана и 1,96 г кокаин. За Янко Костов, известен във Варна като „Лудия“, престъплението било извършено в условията на опасен рецидив и в срока на условното му предсрочно освобождаване от затвора, където е изтърпявал ефективно наказание също за разпространение на наркотици.

След като чул присъдата, той започнал да вика, да ругае, отправял обиди и заплахи към съдията и прокурора по делото. В момента, в който служител на съдебната охрана му поставил белезници, Костов се заканил на председателя на съдебния състав, че ще го намери и убие. Докато охраната го извеждала от съдебната зала, той продължил да отправя обиди както към съдията, така и към прокурора, посочват от съда.

След като всички съдии от Районния съд във Варна си направили отвод от последвалото ново дело срещу Костов за заканите към съдията и прокурора, то било разпределено на съда в Балчик. За извършените деяния Костов бил осъден на 2 години затвор при „строг” затворнически режим. Последвало е групиране на наказанията с предходното му осъждане и в крайна сметка е бил осъден на 7 години при първоначален строг режим, като се зачита вече изтърпяната част от тази присъда.

Към това наказание са били присъединени и две глоби – от 30 000 лв. и 5 000 лв., наложени от Окръжния съд във Варна.

Заради многобройните осъждания на Костов и високата обществена опасност както на личността му, така и на извършените деяния, прокуратурата настоява за по-тежко наказание.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Pesho
Pesho
04 май 2018 20:09
Гост

Паричните санкции не са решение. За такива трябва ефективна присъда.

Гошка
Гошка
04 май 2018 20:07
Гост

Страшен наглец! Да отправи заплаха в съдебна зала.

Anonimen
Anonimen
04 май 2018 19:56
Гост

Какви са тия процесуални нарушения? Все пак е заплашил магистрат.

Янев
Янев
05 май 2018 15:23
Гост

И то двама.

Анонимен
Анонимен
05 май 2018 22:56
Гост

Дано не си магистрат…

Янев
Янев
04 май 2018 17:50
Гост

Много малко са му дали. Явно заплахата е хванала декиш..

Miro
Miro
04 май 2018 19:58
Гост

To si e stra6no.Kato zapla6at blizkite ti kyde 6te hodish.

Янев
Янев
05 май 2018 15:22
Гост

На майната си. Отговарям на реторичния ти въпрос.
Ако не можеш да си вършиш работата поради малодушие, следва да подадеш оставка. Има достатъчно млади юристи които не могат да намерят реализация по специалността и които могат да свършат много по-добра работа. Тези нещастници в Добрич дават ли си сметка какъв опасен прецедент създават за цялата система? То това трябва да се квалифицира като тероризъм.. И да получи не две, а 20 години