Емил Дечев от Софийския градски съд (СГС), станал причина лишен от свобода да бъде освободен от затвора с 6 дни закъснение, е накърнил конституционното право на неприкосновеност на личността. Той е знаел и е могъл да предвиди последиците от своите действия. Това казва тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) в решението си, с което потвърждава наложеното наказание „забележка“ на Емил Дечев.

Нарушението на съдията е било установено след сигнал на адвокат Камен Димитров.

Неговият клиент Стоил Стоилов е бил осъден на 6 години и 10 месеца затвор за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. В началото на 2017 г., след 5 години и 1 месец зад решетките, той подал молба до Софийския градски съд за предсрочно освобождаване от затвора. Делото се паднало на Емил Дечев, който на 2 май м.г. уважил искането. Това станало, след като и прокуратурата, и управата на затворническото общежитие в Казичене не възразили Стоилов да бъде условно предсрочно освободен. Имало достатъчно доказателства, че се е поправил, бил награждаван многократно, дори го били пуснали 5 дни в домашен отпуск за спазване на реда в общежитието. От прокуратурата поставили само едно условие, което било одобрено от съда, а именно – два пъти седмично Стоилов да посещава пробационен служител за времето, което му остава от присъдата, което към онзи момент било година и девет месеца.

Съдия Емил Дечев постановил определението да се изпълни незабавно след изтичане на 7-дневния срок за обжалване, освен ако е подаден частен протест, който не е в интерес на осъдения. Тъй като такъв не постъпил, на 10 май 2017 г. Стоил Стоилов трябвало да напусне затвора. Това обаче не се случило.

Защитникът на Стоилов адвокат Камен Димитров сезирал тогавашния шеф на СГС Калоян Топалов, че клиентът му е все още в затвора, въпреки че определението на Емил Дечев за условно предсрочно освобождаване е влязло в сила. Адвокатът помолил за спешни мерки, като уточнил, че протоколът от съдебното заседание, в което е постановено освобождаването на Стоилов, не е подписан от съдията-докладчик, заради което документите му не са придвижени до затвора.

По случая беше назначена проверка, която установила, че действително има забава заради Емил Дечев. Тя показала, че три часа след заседанието протоколът е бил на разположение на съдията за проверка и подпис, защото без тях определението не влиза в сила. Едва на 15 май 2017 г., т.е. 6 дни, след като условното предсрочно освобождаване на Стоилов би трябвало да е влязло в сила, съдия Дечев подписал протокола и документите на осъдения били изпратени в затвора, за да бъде освободен.

Емил Дечев обяснил, че се е забавил заради двудневно обучение в чужбина, почивни и няколко поредни заседателни дни.

Топалов обаче със своя заповед му наложи наказание „забележка“, което бе потвърдено от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на 26 юли 2017 г.

Дечев се обърна към Върховния административен съд. В жалбата си, наред с възражения за липса на мотиви към решението, той твърди, че практиката била съдебният секретар да изготвя, подпечатва и изпраща писмо до затвора, като въпросното писмо има вид на препис – извлечение от определението, което е подписано вече от съдията. Емил Дечев излага и други доводи в жалбата си, които не били обсъдени при налагане на наказанието – привеждането в изпълнение на съдебните актове е възложено на съдебната администрация, а той самият не бил информиран от съдебния секретар за изготвения протокол.

Тричленният състав на ВАС обаче изтъква, че нито една от посочените причини не е достатъчно основателна, за да оправдае допуснатото нарушение. И приема, че Емил Дечев правилно е наказан.

Неподписването на протокола е станало причина Стоилов да не бъде освободен незабавно предсрочно след влизане в сила на определението на 10.05.2017 г. и да остане на мястото за лишаване от свобода шест дни без основание, което е довело до накърняване на престижа на съдебната власт пред страните по делото и до създаване на предпоставки за отслабване на общественото доверие в СГС“, се казва в решението на върховните съдии Милка Панчева (председател), Любомир Гайдов (докладчик) и Димана Йосифова.

Те цитират разпоредба от Правилника за администрацията на съдилищата, според която съдебният секретар съставя протоколи за откритите съдебни заседания под диктовката на председателя на състава, а те са на разположение на страните в тридневен срок от съдебното заседание, както и текст от НПК, който гласи, че протоколът за съдебното заседание се подписва от председателя и от съдебния секретар.

И после заключават, че двете разпоредби не са спазени, което съответно води до извода, че съдия Дечев е извършил нарушение под формата на бездействие – не е подписал протоколно определение в предвидените срок и ред.

От това са настъпили вреди – затворник, който е предсрочно освободен, е задържан без правно основание с 6 дни повече, се обяснява още в решението на ВАС.

Установява се безспорно и причинно-следствената връзка от бездействието на съдията с настъпилия вредоносен резултат, както и субективния елемент – виновно поведение на магистрата. Същият е познавал нормативната уредба на процедурите по предсрочно условно освобождаване и изискванията за спазване на реда и сроковете за провеждането й… Съдия Дечев е знаел и е могъл да предвиди, че неподписването в срок на протокола от съдебно заседание води до неоправдано забавяне на производството, уронва престижа на съдебната власт и накърнява конституционно прогласеното право на неприкосновеност на личността. С поведението си съдия Емил Дечев е нарушил пряко служебните си задължения“, се казва още в решението. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 април 2018 13:10
Гост

Емо Дечев е добър съдия. Предполагам, че периодът е бил тежък. Това се е случило в разгара на кампанията за членове на ВСС, а той беше кандидат. Но да, не е извинение и не е редно да забрави човек в затвора.

Anonimen
Anonimen
20 април 2018 12:39
Гост

Всеки може да извърши нарушение под формата на бездействие. Но тук вече става въпрос за човешка съдба.

Стоилчо
Стоилчо
20 април 2018 12:37
Гост

Ако съдията е в отпуск или на почивка в чужбина и не е разписан протокола от съдебното заседание, в което е постановено освобождаването, осъденият ще си отвиси в затвора.

Анонимен
Анонимен
20 април 2018 12:38
Гост

Пълна бюрокрация

Пешо
Пешо
20 април 2018 12:32
Гост

Уникална държава.

сак
сак
20 април 2018 12:22
Гост

Забележка?! Човекът е надлежал и наказанието е забележка?! Това най-малкото не е сериозно, да не говорим за справедливо