Съдия e поискал извинение от член на Висшия съдебен съвет заради изказвания при обсъждане на оценка от атестирането. Това стана ясно на днешното заседание на Съдийската колегия.

От развилия се дебат стана известно, че в кадровия орган е получена молба от Милен Василев от Софийския апелативен съд, в която той настоява да получи документите, които станаха повод за дебат преди две седмици във връзка с възражението му по определената му оценка от атестирането. Тогава членовете на съвета отложиха произнасянето си по възражението заради „противоречиво“ становище на етичната комисия по САС, която от една страна казва, че съдия Василев използва груб език, а от друга заключава, че той притежава необходимите нравствени качества. Затова колегията реши да върне становището на етичната комисия, която да „изчисти“ становището си.

Но по време на дискусията бяха направени изказвания за поведението на Милен Василев. Затова наред с документите, той поиска и отвод на кадровика Драгомир Кояджиков, и извинение от него.

Молбата на магистрата от САС беше поставена на вниманието на Съдийската колегия от Комисията за атестиране и конкурсите (КАК), защото, по думите на зам.-председателя ѝ Красимир Шекерджиев, не е редно комисията самостоятелно да вземе решение.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков поясни, че молбата е адресирана към Драгомир Кояджиков и той трябва да направи декларация. Шекерджиев обаче направи уточнението, че се искат и документи.

Атанаска Дишева, която е член на КАК, добави, че документите, които се искат, не се държат от комисията за атестиране. Затова СК на ВСС трябва да се произнесе дали ще ги предостави на съдията, за да се запознае той с тях и да види какво е обсъждано, защото не са му известни, както се сочи в молбата. Иначе без съмнение, отводът е личен акт, заключи Дишева.

Той как знае какво му е връчено и какво не, попита на свой ред Даниела Марчева, на което Атанаска Дишева ѝ отговори, че е слушал дебатът.

Шефът на ВАС попита не може ли КАК да изпрати всички документи, събрани в цялото атестационно производство, а Олга Керелска обясни, че няма как комисията да стори това, когато писмото е адресирано до Съдийската колегия.

След като този въпрос беше изчистен, думата взе Драгомир Кояджиков, който в детайли обясни откъде и как  е формирал мнението си за оценката от атестацията на Милен Василев.

Той обясни, че изказването му отпреди две седмици е базирано на искания и становища на съдията, становище на съдии от Наказателното отделение на САС, протоколи и препис извлечения от проведени общи събрания в САС. „Ако това е достатъчно, поемам ангажимент утре да ги предоставя на г-жа Топузова, която да ги изпрати на Милен Василев“, каза Кояджиков.

След това представи и хронология от изказвания на съдията, като повечето цитираше дословно от документи.

Колегата Василев е отправил становище от 28 декември 2016 г., последвало е и предложение от 30 януари 2017 г., в което той обвинява Елена Каракашева, зам.-председател на САС, в уронване престижа на съда, манипулиране на системата за случайно разпределение на делата, което се изразява в отчитане на 28 дела с коефициент 17.3, които представляват престъпления против мира и човечеството, геноцида, апъртейда и така се увеличава натовареността на наказателното отделение“, посочи Драгомир Кояджиков.

Добави, че по повод тези два документа, съдии от САС излизат със становище, в което се казва, че цялостната стилистика поставя под съмнение дължимото колегиално и етично поведение, създава предпоставки за конфронтация и застрашава добрия микроклимат в САС. В него се посочва още, че не бива да се толерира такова поведение и това е в противоречие на колегиалната етика.

Кояджиков отбеляза, че е имало и общо събрание на САС, проведено на 16 март 2017 г., на което е била изслушана Елена Каракашева по повод процедурата за назначаването ѝ за зам.-шеф на съда. Там тя не се съгласява с упрека, че уронва престижа на САС с поведението си, продължи членът на ВСС. Поясни, че тя е отправила и упрек към Милен Василев за недопустимия му тон в изявленията му, отбелязала е, че съдиите трябва да бъдат възпитани и толерантни, а поведението му не било такова. Пояснила е, че вече почти никой от съдиите не подкрепял Василев, а поведението му било срамно.

На същото общо събрание по повод изслушването на Иво Дачев за зам.-председател на съда и ръководител на Търговското отделение, Милев Василев казва, че Търговското отделение в СГС се напълни буквално с некадърници“, цитира и друго изказване Драгомир Кояджиков.

Той обясни, че са последвали множество други изявления, като „тази стилистика, този тон и поведение продължават“, докато не се е стигнало до заявлението от 6 октомври 2017 г., което станало медийно известно и в което е използван груб език спрямо председателя на САС.

По този повод е имало и общо събрание на съда, поясни Кояджиков, на което Камен Иванов е отправил забележка към Милен Василев по повод думите му „ти луда ли си“ по адрес на негова колежка. Иванов му казал да се държи като съдия, а Василев отвърнал с въпрос дали колежката му се държала като такава.

Има и много други документи. Изложил съм твърдения, които са неоспорими факти и представляват моята негативна оценка за поведението на този магистрат. Не разкривам нищо, с което да се направи извод, че не съм безпристрастен. Несъгласието на Милен Василев с оценката не е основание да ми се иска отвод. Преди искането за отвод той иска извинение, защото съм го омаскарил. В противен случай ще поиска съдебна защита на накърнените си права и да се видим с него в някоя от съдебните зали на бул. „Скобелев“. Нека всеки си упражнява правата, но тази демонстрация е натиск аз да не упражня законовите си правомощия. Няма основание да се отведа и това, което върши този колега, е недопустимо по моите критерии. Няма да се отведа“, заключи Драгомир Кояджиков.

Съдийската колегия реши да изпрати на Милен Василев всички документи, които са били на вниманието ѝ при обсъждане на възражението му за оценката, извън тези, с които вече се е запознал при своето атестиране.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Памятник нерукотворный
Памятник нерукотворный
24 април 2019 16:48
Гост

Трябва орден да му дадат на съдия Василев, че им е казал какво мисли за тях и професионалните им дейности. Извинение е твърде малко!

Анонимен
Анонимен
24 април 2019 10:18
Гост

Петното, лепнато на съдийската гилдия от тези, които критикува макар и с остър език, е много по-голямо. Така че адмирациите, че се бори срещу недъзите в системата, надделяват над забележките за острия начин, по който го прави.

Kandida
Kandida
24 април 2019 13:48
Гост

Доста съмнително е каузата му: този вой защо са му взели точно едно дело, а не целия състав, като си държи на състава, ааааа, ама то било за 100 млн /нищо, че съдиите не трябва да правят разлика в отношението си към делата с оглед материалния интерес/…. Толкова плач, вярно 100 милиона, доста пари са. Разбирам, че си е изпуснал нервите, но не разбирам как магистрат с неговия език и липса на самоуважение е на висока позиция. А се чува и че Панов отчаяно го искал при себе си във ВКС.

Вътрешно инфо
Вътрешно инфо
24 април 2019 14:04
Гост

Всъщност вярно е обратното – Панов отчаяно не го иска във ВКС, доказателство за което, че наскоро е командировал от САС други трима във ВКС – ТК, явно те са му по-близки. А воят никога не е бил само за едно дело, а точно за целия състав, в който „случайно“ се оказва и това дело.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
23 април 2019 20:17
Регистриран

Ако нападаш чрез слово един човек, той започва да се брани.Неговата т.н.лексика е винаги в по-висок децибел и ако е срещу друг,чиято служебна позиция е по-висока, той се оказва в мислите на околните вече в немилост.Знаем защо-властта дава право на властимеющият да бъде по-силният.Точно затова се изисква по-силният в служебната позиция да бъде по-моралният.Той трябва никога да не забравя, че е временно на поста, че е само пръв между равни и че с л у ж и на своите колеги.Длъжен е да се извини дори и да няма за какво-ТОЙ служи и потушава искрите, за да не избухне пожар.НИЕ, в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 април 2019 18:43
Гост

Поведението на Милен Василев е напълно неприемливо. Петно за съдийската гилдия.

Съдия от СГС
Съдия от СГС
23 април 2019 18:17
Гост

Интересното е, че Кояджиков обвинява Василев в обиден език, а сам той отдавна използва такъв. В СГС още помним изказването му от началото на мандата през 2017 г., когато в Съдийската колегия се разглеждаше въпроса за определяне на и.д. председател на СГС след оставката на Топалов. Тогава Кояджиков в прав текст рече, че зам. предс. в СГС дерибействали и мачкали съдийския колектив. Сега пък рече, че Василев използвал „просташки език“. Допустимо ли член на ВСС да използва такава селска лексика. Ако съм на мястото на тези колеги отдавна да съм завела дела за обида, но те си знаят. Да им… Покажи целия коментар »

Марина
Марина
23 април 2019 19:06
Гост

Нищо обидно няма в истината. Да, неприятно е, когато я кажат в очите. А що се отнася до Милен Василев- няма колега, който с ръка на сърцето да каже, че Василев е етичен човек. Лошото е, че това става все по-лошо. Ескалира.

Анонимен
Анонимен
23 април 2019 17:35
Гост

Няма безгрешни хора. Поздравления за постъпката на този човек, че имаше доблестта да се изправи и да признае своята грешка.

анонимен
анонимен
23 април 2019 18:01
Гост

Въпреки, че са малко крайни като изказ оценките на колегата Василев са обективни.

иванка
иванка
23 април 2019 19:07
Гост

Кое е обективно?

иванчо
иванчо
25 април 2019 0:07
Гост

че в САС са се събрали некадърници, всички по втория начин…