Окръжният съдия от Варна Светлозар Георгиев осъди прокуратурата да му плати обезщетения от над 100 000 лева. Това реши Софийският апелативен съд (САС), като уважи изцяло иска на магистрата, който на първа инстанция получи 80 000 лева.

Съдия Георгиев заведе делото срещу прокуратурата, след като повече от година беше подсъдим за оказан натиск над прокурорка, но беше оправдан на три инстанции.

Разследването срещу него започна покрай делото срещу лидера на „Воля“ Веселин Марешки, което гледаше на първа инстанция във Варна (б.а. впоследствие делото беше поето от друг състав, който оправда бившия депутат, но след това апелативният съд го осъди на 4 години затвор и сега се чака окончателното решение на ВКС). Тогава Георгиев е бил следен със специални разузнавателни средства, а поводът е бил сигнал срещу него в ДАНС от окръжната прокурорка от Варна Виолета Радева, че е поел ангажимент да помогне на Марешки. Такива доказателства не бяха събрани, но покрай подслушването е бил дочут разговор на Георгиев с прокурор Здравка Задгорска, от който започна и делото срещу Георгиев за натиск над нея.

Според обвинението съдията се срещнал с прокурор Задгорска на 2 декември 2016 г. и опитал да я склони да прекрати делото срещу бившия полицай Николай Добрев, с когото съдията бил близък. Разследването било за забравена върху тавана на кола ловна пушка. Добрев паркирал автомобила пред дома си, извадил пушката, но я забравил там и се сетил след 7 часа, когато оръжието вече липсвало. На сутринта се обадил в полицията, но пушката вече била предадена от случайно минаващ мъж, който я видял върху колата.

„Мисля, че от човешка гледна точка си е за помагане, член девет отвсякъде. Ти ще си прецениш вече“, казал Георгиев, а Задгорска отговорила, че ще погледне делото и повече не се срещали. В крайна сметка тя го внесла в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност, а Районният съд във Варна приложил чл. 78а от НК и наложил на Добрев глоба от 1000 лева, с което процесът приключил окончателно.

Според чл. 9, ал 2 от Наказателния кодекс не е престъпно деянието, което макар формално да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна.

Този текст се оказа ключов за делото срещу магистрата, тъй като от една страна, Георгиев беше подсъдим, защото опитал да склони прокурорката да го приложи за негов близък, а от друга – мнозинството на ВКС го приложи, когато реши да не накаже съдията. Съдиите Николай Дърмонски и Румен Петров приеха, че с внушението към прокурор Задгорска да приключи делото по определен начин, Георгиев е оказал натиск върху вътрешното ѝ убеждение, но това е било само за момент, тъй като след това веднага е добавил, че тя ще си реши. Затова според тях деянието е било с толкова ниска степен на обществена опасност, че тя е явно незначителна. Съдия Валя Рушанова обаче беше на особено мнение – според нея деянието на Георгиев изначално е несъставомерно, защото предложението му към прокурорката е било възможно и законосъобразно и тя така или иначе е трябвало да обмисли подобен изход.

За да присъдят след това на Георгиев по-високо от обичайното обезщетение, апелативните съдии посочват, че макар делото срещу него да е продължило около година, прокуратурата е поддържала обвинението до край, а то е било за тежко престъпление, което е извършено в професионалната му сфера.

Според САС градският съд дори не е отчел в достатъчна степен, че моралните вреди за един действащ съдия от подобно незаконно обвинение са много по-тежки. Апелативните съдии пишат, че съдийската професия предпоставя засилено очакване и изискване за почтеност, безпристрастност.

„Именно поради това съдът намира, че размерът на претърпените вреди от обвинението е по-голям, доколкото обвинението е за престъпление именно от професионалната област на увредения“, посочва САС. Според апелативните съдии е неоснователен аргументът на прокуратурата, че оправдателната присъда на Георгиев е поради малозначителност на деянието, а не заради това, че не е извършено.

„Ищецът е оправдан по повдигнатото му обвинение, защото така изречената реплика (както и останалите му думи от подслушвания със СРС разговор) не съставляват престъпление, включително и такова, каквото е повдигнато и поддържано от прокуратурата, а не защото е явно незначително“, мотивира се САС. За да приеме, че обезщетението от 100 000 лева за неимуществени вреди не е прекалено високо, съдът посочва, че размерът му се сравнява с материалното положение на Георгиев и положението му в обществото. Отделно от това и двете инстанции присъдиха на Георгиев 8700 лева за пропуснати ползи, които са от заплати в периода на разследването и делото срещу него, когато той е бил в отпуск и болнични и близо 5000 лева за разноски.

„Погледнато от този аспект, обезщетението, претендирано от ищеца, съпоставено  с причинените му срам и унижение, нарушаване на неговата чест и достойнство, уронването на доброто му име, градено с години, е дори недостатъчно“, пише съдът, но решението му не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВКС.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кольо
Кольо
10 септември 2022 17:25
Гост

Това е някаква нова магистратска схема за източване на държавни пари, нито има престъпление, нито вреди за 100 хил.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 15:21
Гост

Как сто хиляди… Безобразие!

Корил
Корил
20 юли 2021 11:51
Гост

Нищо чудно да обжалват решението пред ВКС.

Симо
Симо
20 юли 2021 11:48
Гост

Много се радвам, че човекът е успял да ги осъди.

Лозан
Лозан
20 юли 2021 11:49
Гост

На какво се радваш точно? Тези пари са и от твоя джоб.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 12:56
Гост

Представете си какво щеше да е ако нямаше осъдителни решения – тогава бухалката на хунтата, наречена ПОРЪЧКОратура съвсем безнаказано и безконтролно щеше да се развихри.

безобразие с обезщетениятга
безобразие с обезщетениятга
21 юли 2021 7:33
Гост

Няма осъдителни решения-ако бъде незаконно обвинен гражданинът Петров от панелката в Малдоскт 4 обезщетението е 3-4-5000 лв.-вклч и ако е икарал по арестите няколко седмици, много рядко до 10-15 000 лв. Кирлива сума, което не е обезщетение. По правило след незаконно обвинение гражданите стават диабетици, хипертоници, развиват тревожни разстройства-което е нелечим, доживотен проблем ,че то разноските за лекарства и прегледи са повече от това смешно обезщетение. Няма аргумент съдия да получава 10-15 пъти по-високо обезщетение, от обвинен незаконно немагистрат. Освен, ако не ми представите доказателства ,че са с няколко стомаха.

възмутен
възмутен
21 юли 2021 7:37
Гост

Хубаво ги е осъдил, но обезщетението е абсурдно. Ако ти, драги Симо станеш незаконно обвиняем, и те оправдаят ще получиш обезщетение около 5 000 лв, много рядко 10-15-20 000 лв(примерно ако си отключил коварно заболяване, но ако не представиш доказателства,че си се разболял от нещо-обезщетението е около 5 000 лв-примери в темата бяха дадени-вклч и след едногодишно задържане-гражданин получава 3500 лв обезщетение). Обидно е да има двоен аршин при обезщетенията-справедливо обезщетение от 100 000-ако е съдия или прокурор, и обидна подигравка от 3-4-5000 лв, рядко до 10 000 при незаконно обвинен с друга професия. Нали привилегиите на база служебно положентие… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 юли 2021 13:24
Гост

Всичко това са аргументи съдебната практика да се промени (в каквато посока е и обсъжданото решение), така че обезшетенията да имат истински обезщетителен характер, вместо символично-подигравателния характер, който имат към момента.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 юли 2021 11:31
Гост

тия станаха от лекс като правен свят- приказки,ама решения не се цитират

само минавам
само минавам
20 юли 2021 11:22
Гост

Ми… правилно.

двоен аршин на обезщетенията
двоен аршин на обезщетенията
20 юли 2021 11:09
Гост

Двоен аршин на правосъдието. Гражданин без власт, престоял над 1 година незаконно в ареста осъжда прокуратурата за кирливи 10 000 лв-тези 10 бона ще върнат ли открадната година-тоест всеки месец в ареста е оценен по 1000 лв, че това е тройно по-малко от магистратските пари за дрехи. https://dariknews.bg/regioni/dobrich/prokuraturata-osydena-da-plati-obezshtetenie-ot-10-000-leva-zaradi-nezakonno-obvinenie-2066572 Има и по-драстични случаи-ром, държан година и половина незаконно в ареста-обезщетение-малко над 4000 лв-.

Гери
Гери
20 юли 2021 11:36
Гост

И после защо хората не вярват в правосъдието ни.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 10:53
Гост

Много ми е писнало всеки ден да чета кого прокуратурата е подслушвала незаконно, колко неиздържани обвинения има и колко обезщетения плащаме всички ние заради наглостта, невежеството и откровените престъпни намерения на една шайка необразовани „наши хора“, които се правят на прокурори.

Гешев №1 завинаги!
Гешев №1 завинаги!
20 юли 2021 11:01
Гост

И на мен! Жалко, че закриха любимия ни преПравен свят, тази трибуна за възхвала на шерифа на народа, в която Гешев винаги беше радост! Умря циганката, която го хвалеше, само една кака Сийка ни остана на нас безработните вече тролове на Шиши!

Мишо
Мишо
20 юли 2021 12:03
Гост

Зараси тях страда доброто име на цялата гилдия.

Гешев е позор!
Гешев е позор!
20 юли 2021 10:15
Гост

Гешевтурата е горд последовател на Цацаратурата в дисциплината „Плащане на обезщетения от джоба на данъкоплатеца за тъпотията на прокуратурата“. Ама на някои хора им дреме на каскета докато се наслаждават на питието си, изстудено в лукзосен виноохладител за 3000 лева. Оставка!

Прокурор
Прокурор
20 юли 2021 9:47
Гост

До Наralampi и сие! Пародия сте вие и изкривеното ви правосъдие, което, действайки на принципа „гарван – гарван око не вади“, си позволява дори да цитира в актовете си не целия разговор между съдията и прокурора, а само неговата заключителната част. Но дори и тя е достатъчна, за да се определи поведението на съдията като недопустимо. За такова деяние в Германия, Франция или в която и да е от другите развити демокрации и правови държави този съдия щеше да бъде отстранен незабавно от съдебната система и осъден. Тук обаче нашата юрисдикция нарича вмешателството му в работата на прокурор колегиални разговор.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 9:26
Гост

Ма защо да не осъди бе? Ще осъди. Прави си е човека.

двоен аршин на обезщетенията
двоен аршин на обезщетенията
20 юли 2021 11:14
Гост

Хубаво ги е осъдил, но щеше да е добре подобни обезщетения да се присъждат винаги, вклч и когато незаконно обвинен е „обикновен“ човек-каквото и да значи това. Масово обезщетенията за плебса са под 10 000 лв, вклч и когато лицата са незаконно задържани по арестите. Ето пример-за 10 годишен незаконен наказателенс процес(без лицето да е задържано) -обезщетение 3500 лв. Тузи 3500 ще върнат ли 10-те години, в които невинен е разиграван из съдилищата, а и е търпял унизителните ограничения на милиционерската регистрация(всеки милиционер на улицата при проверка да те отвежда до РПУ-то-незаконно, но се прави)

http://kos-bg.eu/post/0063d817/335a1217.htm

Иванов
Иванов
20 юли 2021 9:25
Гост

Няма какво да се каже. Истинска мизерия.

Haralampi
Haralampi
20 юли 2021 9:25
Гост

Да се надяваме, че подобни пародии няма да се случват отново.

Чавдар
Чавдар
20 юли 2021 12:05
Гост

А, с нашата Гешевтура въобще не сме застраховани.

waistermajn
waistermajn
20 юли 2021 9:25
Гост

Поредните пари, които държавата ще плаща.

Емил
Емил
20 юли 2021 9:24
Гост

Съдия и прокурор трябва да си помагат и да работят заедно, а не да се съдят.

Абагард
Абагард
20 юли 2021 9:24
Гост

Защо ли не съм изненадан, че е осъдил прокуратурата.

Димитрова
Димитрова
20 юли 2021 9:24
Гост

Има и читави прокурори. Но някой се вижда на какво приличат.

Vergi
Vergi
20 юли 2021 9:23
Гост

Системата е пробита

Spiridon
Spiridon
20 юли 2021 12:23
Гост

Много отдавна. И не виждам как ще се оправят нещата.

Боби Босов
Боби Босов
20 юли 2021 9:23
Гост

Прав е

12345
12345
20 юли 2021 8:53
Гост

А бе опитал е да сугестира прокурорката то е ясно, но чак престъпление. Трябваше една дисциплинарка и това е

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 8:08
Гост

познавам колегата, не можете да си представите каква помия се изля върху него. 100 000 са малко, наистина. успех, светльо

Хаха
Хаха
20 юли 2021 10:25
Гост

Не му е работа да се обажда и да дава указания по дело, което не му е възложено. Така че сам си е виновен за „помията“, изляла се върху него.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2021 8:03
Гост

Този случай показва как разсъждават и действат някои, подчертавам някои прокурори

сандокан
сандокан
20 юли 2021 8:14
Гост

Този случай не можете да го сложите на сметката на Гешев, от времето на настойника му Цацаров е, само казвам, че да не се почне ой, вай

Един дол дренки
Един дол дренки
20 юли 2021 11:04
Гост

Един дол дренки. Единствено Цацаров е по-лукав, а Гешев по-малоумен.