Известната съдийка Нели Куцкова се пенсионира. Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) взе решение за освобождаването ѝ от съдебната система, тъй като на 21 юни 2022 г. тя навършва 65 години.

По предложение на председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева кадровиците отличиха съдия Куцкова с „личен почетен знак първа степен – златен“ и с 1000 лв. награда.

Съдия Куцкова е известна не само в съдебната система, но и в обществото със своята активна позиция в защита на независимостта на съдиите. По времето, когато Бойко Борисов започваше политическата си кариера и роди известната фраза „Ние ги хващаме, те ги пускат“, Нели Куцкова беше основният съдийски глас срещу начина, по който той, като главен секретар на МВР, четеше НК и НПК.

Именно активната позиция на Куцкова отбеляза в изказването си Атанаска Дишева днес. „Съдия Куцкова е съдия, който с последователно и отговорно отношение към развитие на правораздаването и отстояване на съдийската независимост, ще остане емблема. Пожелавам ѝ здраве и успешни възможности за реализация на натрупаните опит и познание, включително в областта за развитие на съдебната система и реформата на правната система“, каза Дишева.

Нели Куцкова е родена на 21 юни 1957 г. в Априлци. През 1976 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия в София, а през 1981 г. –  „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Съдебната си кариера започва през 1982 г. в Софийския градски съд като стажант-съдия. През 1984 г. става младши съдия в СГС, а между 1986 г. и 1991 г. е районен съдия в Първи районен съд в София, негов зам.-председател и председател.

През 1993 г. става председател на Софийския окръжен съд. Оглавява го до 2004 г., когато става редови съдия там.

От ноември 2008 г. е съдия в Софийския апелативен съд.

През цялата си професионална кариера е разглеждала основно граждански дела.

През 1992-1993 г. Нели Куцкова беше зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Софиянски. От 1999 г. до 2003 г. беше член на Висшия съдебен съвет, а през 2001 г. беше кандидат за вицепрезидент на Петър Стоянов.

Съдия Нели Куцкова е един от основателите на Съюза на съдиите в България, била е негов председател и говорител.

Тя е и един от инициаторите за създаване на Правната инициатива за образование и развитие – това е една от ранните неправителствени организации, работещи в областта на съдебната реформа и върховенството на закона.

 

62
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пуфи
Пуфи
25 юни 2022 0:22
Гост

Е, поне проверявайте фактите преди да пишете.Никога Нели Куцкова не е била сред учредителите на Съюза на съдиите в България, а как го оглави е въпрос, който вече е излишно да бъде коментиран.Така, както я „спуснаха“ с парашута за председател на Софийски окръжен съд, без един ден стаж като съдия в този съд и без въобще да бъде поискано мнението на съдиите от СОС. После нарече тази практика „порочна“?! Това са факти, лесно проверими. Достатъчно е било само да отворите сайта на ССБ и да прочетете имената на учредителите. Отделно е, че добрият съдия се познава по съдебните му актове,… Покажи целия коментар »

Янчо Пеков Таков
Янчо Пеков Таков
18 юни 2022 8:33
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Янчо Пеков Таков
Янчо Пеков Таков
18 юни 2022 8:31
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 22:32
Гост

Граждански съдия, говорещ публично за наказателни дела неизвесно как знаещ всички факти по казуса-ВИНАГИ; бореща се за разделението на властите и някаква независимост от позицията на политически обвързан съдия със определени кръгове и финансови интереси. Лансирана в такива медии като лекса – без критика. Фактите да такива. Слава на Бога, че времето свърши своята работа, защото не се намери нито един българин с топки да я навре, където й е мястото. В забравата.

Най- после!
Най- после!
08 юни 2022 21:56
Гост

Най-после малко слънце и въздух за правосъдието на България.Това място не беше за нея.Посредствена и елементарна с големи пропуски.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2022 21:51
Гост

Шок и ужас за правосъдието, защото винаги е била едно чудовищно разочарование.Веднъж в интервю по радиото обърка правни норми, защото не ги беше научила.Срам за съдебната система.

Tony
Tony
08 юни 2022 14:26
Гост

Не я познавам лично, но се е случвало през последните двадесет години да бъде докладчик по мои дела. Винаги постановените решения са били в срок и с безупречни мотиви.
Изключитетелен професионалист, на когото се възхищавам.
Много ще ми липсва в съда.
Кара ме да се замисля, доколко е правилно тази практика да се пенсионират съдии само поради навършена възраст.
Същото си помислих и при пенсионирането на съдия Белазелков.
Дано да могат да бъдат полезни на младите юристи и на юриспруденцията по дрег начин – да напишат книги, да водят саминари.

Свърши се
Свърши се
08 юни 2022 11:22
Гост

Тя е в топ 3 на хората причинили най- много бели на съдебната система

Анонимен
Анонимен
08 юни 2022 11:36
Гост

Ако под съдебна система имате предвид задкулисния модел, наложен в съдебната система от Доган сарай – напълно прав сте, тя беше един от достойните съдии, които се противопоставяха на този порочен модел.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2022 12:50
Гост

Кажи другите двама, да ти скъсат гащите от съдене

Няма да съзжаляваме за нея, ама никак
Няма да съзжаляваме за нея, ама никак
08 юни 2022 11:21
Гост

Ееее най- стене ! Дано остави системата да се оправя и без нея. Ама надали като познваме болните и амбиции . Сега ще се направи на общественичка я от ССБ, а От някое др. НПО и ще започне истречни вопли. А цялата каша в системата бе забъркана от нея като основно лице.

Цв. Цв.
Цв. Цв.
08 юни 2022 10:47
Гост

Много кална и много мръсна. Шеф на комунистическата организация БКП в Соф. районен съд – колеше и бесеше наред. Но към некои садии с голем … сърце беше благосклонна

адвокат
адвокат
08 юни 2022 9:59
Гост

Дано младото поколение юристи има не само професионалните, но и моралните и нравствени качества на съдия Куцкова, че като гледам разни милиционери с каскети на висши юридически постове и направо ме втриса…

Анонимен
Анонимен
08 юни 2022 10:08
Гост

Не само добър професионалист, но и много добър човек. Вижте й само усмивката, такова е и отношението към колегите.

Мунчо
Мунчо
08 юни 2022 9:28
Гост

Разгеле.

Цв. Цв.
Цв. Цв.
07 юни 2022 22:52
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
777
777
07 юни 2022 22:38
Гост

И коя точно е новината тук?
Коя е Нели Куцкова?
Много важна ли е, известна ли е?
С какво е допринесла правосъдието в България да се подобри?
Известна е с това,че плямпаше небивалици по медиите и защитаваше определен кръг съдии.
Общо взето,от пенсионирането й, съдебната система може само да спечели!
Време е системата да се очисти от такива кадри.

адвокат
адвокат
08 юни 2022 10:00
Гост

Защитаваше цялото съдийско съсловие и независимостта му. Затова беше силно недолюбвана от представителите на задкулисието във ВСС и не само там.

Васил Гатов
Васил Гатов
07 юни 2022 22:22
Гост

Нели, желая ти да си здрава, да си усмихната, да бъдеш такава каквато винаги си била до сега, да бъдеш обичана от близките си, от приятелите си и от колегите си. Пенсионирането не означава край, а едно ново бъдеще. Ти си една от нас и винаги можеш да разчиташ. Ние сме стари плондери, пукани, лепени, пукани, лепени, но още държим. Продължавай напред. Радвам ти се и ти желая късмет, от сърце.

Срам нямат някои хора
Срам нямат някои хора
08 юни 2022 10:12
Гост

Едно хубаво чистосърдечно пожелание! За здраве и усмивки! Но злобните и комплексирани тролове с каскети са нащракали минуси на пожеланието!

Петко 2
Петко 2
07 юни 2022 17:09
Гост

Престанете да пишете кой се пенсионира! Разбирам, че нямате с какво да си пълните сайтчето, но одата за пенсиониране не ви ли звучи като некролог? И още нещо, за друг тип ваши „новини“. Кой юрист е умрял не е новина.

REGARDS
REGARDS
07 юни 2022 16:18
Гост

А дано се е Накуцкала, защото това означава край на Куцкането не неуспелият вицепрезидент на Петър Стоянов. Зимата иде! Коледа също…

Пенсионер
Пенсионер
07 юни 2022 15:32
Гост

Няма ги старите съдии, да ви покажат какво значи правораздаване! Имаше един граждански съдия в СГП, той се пенсионира отдавна, даже не е сред живите, на дело като ти извади едно тълкувателно решение от 67-ма година за нищожността, въри да го опровергай! Сегашните са слаба ракия!

Респект!
Респект!
07 юни 2022 15:15
Гост

Съдия, еталон за професионалист, ерудит и не на последно място човек, който може да е за пример на младото поколение юристи. Нищо общо с йористите със и без каскет от фермата за калинки на ГЕРБ и ДПС.

калоян
калоян
07 юни 2022 15:50
Гост

Я не ме разсмивай с високия й професионализъм. Процесът така и й остана „тъмна Индия“

Regards
Regards
07 юни 2022 22:40
Гост

Сред съдииското съсловие госпожата не се ползва с добър имидж и професионални познания….защо ли?!

адвокат
адвокат
08 юни 2022 10:03
Гост

Сред съдийското съсловие от квотата на НС и ПК във ВСС може не се ползва с добър имидж. В прокуратурата и спецсъдилищата също. Но е уважавана от цялото останало юридическо съсловие.

Юрист
Юрист
07 юни 2022 14:54
Гост

„През цялата си професионална кариера е разглеждала основно граждански дела.“

Иначе критикувала Б. Б. как четял НК и НПК, а тя самата го е чела последно като студентка!

Пожелавам ѝ здраве и хубави старини. Вероятно е била отличен граждански съдия, щом е стигнала до апелативна ниво! Честито.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2022 16:56
Гост

и едно наказателно изгледа, даже без да свика общо събрание за си смени състава- мислеше , че ще й се отворят вратите на Президентството

яна
яна
07 юни 2022 13:49
Гост

За по-младите колеги следва да припомня за зловещата й роля в съдебната система през 90-те години и докъм 2004-2005 г., когато беше един от политкомисарите в нея. А е бив член на БКП и с родители-активни борци против „фашизма и капитализма“.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2022 15:13
Гост

Да, „зловещо“ се противопоставяше на куклите на конци на Доган сарай във ВСС и съдебната система въобще! Респект!

Срам нямат някои хора
Срам нямат някои хора
08 юни 2022 10:13
Гост

Те затова толкова я мразят и я плюят под път и над път

Кадиев
Кадиев
07 юни 2022 13:47
Гост

Ще ни липсва със сигурност. Прекрасен човек и колега.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2022 8:20
Гост

Ще липсва на ссб и на никой друг.

ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
07 юни 2022 13:45
Гост

Един от най-изтъкнатите цивилисти в правото и живота -АКАДЕМИК ЛЮБЕН ВАСИЛЕВ (1912 – 1971).
Роден през 1912 г. в гр. Шумен. През 1935 г. завършва „Право“ в Софийския университет ,,Св. Климент Охридски“. От 1929 г. е член на БКП, а в периода 1933 – 1944 г. е секретар на Младежкия комунистически окръг в гр. Шумен .От 1948 г. е професор по гражданско право в ЮФ на СУ ,,Св. Климент Охридски“.

ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
07 юни 2022 13:48
Гост

В периода 1948 – 1971 г. акад. Василев е ръководител на катедрата по „Гражданскоправни науки“ в ЮФ на СУ ,,Св. Климент Охридски“. Председател е на Законодателния съвет на ЦК на БКП от 1948 г. и изготвя множество закони, като – ЗС, ЗЛС и много други. През 1958 г. е избран за „Академик“ на БАН. Депутат е в периода 1962 – 1971 г. През 1958 г. акад. Любен Василев изготвя първия проект за „Граждански кодекс“, но проектът не е приет. През 1968 г. акад. Любен Василев отново подготвя втори опит за „Граждански кодекс“, но през 1971 г. смъртта му попречва да… Покажи целия коментар »

ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
07 юни 2022 13:50
Гост

Акад. Любен Василев е почетен гражданин на Москва и основател на Института за международно частно право при Руската академия на науките. Награден е с орден „Ленин“, орден „Карл Маркс“ и Димитровска награда. Почива през 1971 г. на 59 г. в Москва, но е погребан в София.
В периода 1948 – 1971 г. чете лекции по „Гражданско право – обща част“, „Вещно право“, „Облигационно право“ и „Граждански процес“ в ЮФ на СУ, както и по избираемите курсове „Увод в търговското право“ и „Увод в правото на интелектуална собственост“.

ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
07 юни 2022 13:51
Гост

Акад. Любен Василев е автор на множество публикации в Гражданскоправната наука, сред които:
„Отказът от съчетание между сделки“
„Понятие за имущество в гражданското право“
„Особени облигационни договори“
„Право на съсобственост“
„Многостранните сделки и тяхното действие“
„Производство по обявяване на запор“
„Имуществен и неимуществен режим на сделката“

коко
коко
07 юни 2022 13:45
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Лозан
Лозан
07 юни 2022 13:44
Гост

Тя всячески отстояваше независимостта на съдиите.

Мики
Мики
07 юни 2022 13:42
Гост

Желая й късмет! И много бъдещи успехи.

Познат
Познат
07 юни 2022 13:18
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Родната ПРИКРИВАтура ни пази!
Родната ПРИКРИВАтура ни пази!
07 юни 2022 13:30
Гост

Разби го престъпната шайка от ГЕРБ и ДПС, която години наред кадруваше задкулисно и накрая избра откровен олиг*френ като каскета с единствена цел опазването им от наказателно преследване за безбройните им престъпления. Съдия Куцкова критикуваше подобни уродливи явления в съдебната система, за което всички юристи шапка й сваляме.

Каролев
Каролев
07 юни 2022 13:10
Гост

Заслужава спокоен живот.

Диби
Диби
07 юни 2022 13:09
Гост

Желая и само хубави моменти и приятен пенсионен живот

Мелевски
Мелевски
07 юни 2022 13:09
Гост

Честито. Вярвам, че няма да напусне изцяло системата

гласоподавател
гласоподавател
07 юни 2022 13:37
Гост

Изцяло ще я напусне. Няма как да я напусне наполовина.

Опа
Опа
07 юни 2022 14:20
Гост

Ще става член на всс

Чурска
Чурска
07 юни 2022 13:08
Гост

Дълголетие и спокоен живот желая.

Павлов
Павлов
07 юни 2022 13:08
Гост

Поздравления и успех желая.

Нешев
Нешев
07 юни 2022 12:58
Гост

Това е дори тъжна новина. Нямаме толкова добри експертии когато излязат в заслужена отпуска, става страшно

Манолов
Манолов
07 юни 2022 12:58
Гост

Пожелавам на повече родни съдии, както и на тези, които сега започват професионалният си път, да се вдъхновяват от нея.

Пипи
Пипи
07 юни 2022 13:45
Гост

Тя е пример за колега и професионалист.

Джемини
Джемини
07 юни 2022 12:57
Гост

Поздравления за превъзходната и кариера.

Берова
Берова
07 юни 2022 12:56
Гост

Желая и спокоен живот в пенсия.

Milovska
Milovska
07 юни 2022 12:55
Гост

Помня я от преди години. Голям професионалист.

Кики
Кики
07 юни 2022 13:45
Гост

Няма две мнения по въпроса.

777
777
07 юни 2022 22:41
Гост

Има,има,и повече от две мнения има…

до 777
до 777
08 юни 2022 10:05
Гост

Да де ама те мненията на тиквата каскета и барни ръбъл се броят за едно мнение

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 юни 2022 12:55
Гост

Слава Богу!

Родната ПРИКРИВАтура ни пази!
Родната ПРИКРИВАтура ни пази!
07 юни 2022 13:27
Гост

Рече герберасткия трол, хвърлящ кал по всички, борещи се за независима съдебна система и против задкулисните зависимости в нея, градени дълги години от ГЕРБ и ДПС!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 юни 2022 16:28
Гост

Навършила години, пенсионира се, а не като голяма част от сенилните старци в КС, които ще стоят там до гроб. Всеки трябва да има мярка и да не се смята за уникален и незаменим. Подмладяването на съдийската състави е естествен и неизбежен процес, който е част от реалността. Спрете с безпочвени внушения.