Бившият шеф на Военно-апелативния съд (ВоАпС) Веселин Пенгезов е осъден условно на една година затвор с 3-годишен изпитателен срок за военно длъжностно престъпление, защото не е провел обществена поръчка по проекта по ОПАК, заради който беше пратен на съд.

Това реши днес състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Снежина Колева. Условната присъда на Пенгезов, който в момента е съдия в Софийския апелативен съд, е и единственото наложено наказание на някой от седмината подсъдими по делото.

Подсъдим с Пенгезов е и друг бивш шеф на ВоАПС – Петър Петков, като на двамата бяха повдигнати обвинения и за присвояване на пари, но съдът ги оправда.

Бившият зам.-шеф на ВоАпС Владимир Димитров, изпълнителният директор на фирма „Атлас Консултинг“ Атина Мавридис, изпълнителят по проекта Людмил Симеонов и пресаташето на ВоАС бяха обвинени само за това, че са предоставяли неверни сведения, за да получат пари от проекта. Съдът ги призна за виновни, но давността за наказателна отговорност за това престъпление е изтекла и затова не бяха наказани. Петков и Пенгезов също се разминаха с наказания по този текст заради изтеклата давност.

Единственият напълно оправдан по делото беше другият изпълнител по проекта Крум Симеонов.

В кратки мотиви към присъдата съдия Колева каза, че наказанието на Пенгезов е само затова, че не е обявил обществена поръчка и заради това е било спряно финансирането на проекта. Съдът обаче подчерта, че не са настъпили щети за Военно-апелативния съд.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.

Делото започна през 2015 г., но случаят е от 2008 г., когато Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) и Военно-апелативният съд сключват договор, с който съдът започва изпълнение на проект по ОПАК на стойност 733 456,56 лева. Проектът е „Информационна система за прозрачност във военните съдилища”, а парите трябвало да бъдат отпуснати на ВоАпС. В договора било записано, че е предвидено авансово плащане от 20%, междинни плащания за разходи по проекта и окончателно плащане. По сметка на съда е било преведена само сумата, предвидена за авансово плащане, но повече пари съдът не получил, като първо обясненията за това били за допуснати нарушения, а след това и със започналото разследване.

Впоследствие прокуратурата обяви, че с осем експерти били сключени граждански договори за изпълнение на дейности по проекта, без да са проведени каквито и да е процедури за избора им, а Пенгезов внесъл в МДААР документ, с който искал междинно плащане за направените разноски.

Проверка показала, че разноските за възнаграждения на IT-специалистите за изпълнението на две дейности не трябва да се одобряват, защото бюджетът за изпълнението е общо 402 560 лева. Налагало се задължително да се проведе процедура по Закона за обществените поръчки. Пенгезов изпратил писмо за съдействие до Мария Дивизиева, която тогава е била шеф на дирекция ОПАК във финансовото министерство. Тя също беше обвиняема по делото, но давността по нейното обвинение изтече още преди 3 години. Обвинението твърдеше, че Дивизиева предложила да се сключат трудови договори с вече наетите IT-експерти или да се проведат обществени поръчки. Според прокуратурата и двата варианта били отхвърлени, защото щели да доведат до загуба на финансиране.

Вместо това, била изготвена документация със задна дата, която да доказва, че са били проведени обществени поръчки и че IT-специалистите са наети след проведени процедури. Двете дейности били разбити на поддейности, за да не се налага провеждане на процедура по ЗОП. Това обаче също било трудно, защото една от тях била за 220 000 лева и нямало как да се разбие така, че да е за под 50 000 лв. Затова в изпълнителите бил включен още един специалист, който според прокуратурата нямал никакво отношение към вече изграждащата се информационна система.

След това от ВоАпС започнали подготовката на документи със задна дата, които да докажат провеждането на девет процедури по реда на НВМОП, а междувременно Веселин Пенгезов беше избран за председател на САС и проектът беше продължен от Петър Петков.

Вече след образуването на досъдебното производство и заради установените нередности, Мария Дивизиева разпоредила да се наложи финансова корекция върху заложения бюджет в размер на 100% от заложения бюджет по проекта (733 456.56 лв.).

Както „Лекс“ писа Военно-апелативният съд осъди окончателно правителството да му изплати над 400 000 лева заради това, че проектът е бил прекратен и в тази връзка днес съдия Колева подчерта, че вредите за съда са били възстановени.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 август 2019 13:22
Гост

Ама как ще обжалва пред САС, като самият той е в момента редови наказателен съдия в същия съд, а и беше председател на съда преди това … независимостта нещо…?!

Добре
Добре
24 юни 2019 13:49
Гост

Добре е да има присъди във всяка държавна система, включително съдебната. Така ще се дисциплинират служителите и бавно ще излезем от тинята на корупцията и шуробаджанащината, в която сме затънали.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2019 18:48
Гост

На всеки пенгез му идва коледата

Анонимен
Анонимен
23 юни 2019 14:43
Гост

Море, пенгезлъци…

Анонимен
Анонимен
22 юни 2019 11:59
Гост

схемичката е ясна, генерало с условна, да влезе втората инстанция

срастване на престъпност и съдебна система
срастване на престъпност и съдебна система
22 юни 2019 7:05
Гост

Прокуратурата добре се е погрижила да бави, докато давността изтече. Съдебна система-ОПГ!

Коректор
Коректор
21 юни 2019 21:47
Гост

Давността… изтеЧИ?

адвокат
адвокат
22 юни 2019 9:38
Гост

Е, щом мълчим и само тихо стенем, че трите власти са ОПГ, така ни се пада. „Ние българите вечно се страхуваме да не си изгубим мястото на опашката. Затова и често губим” (Андрей Пантев)