Догодина съдилищата ще търсят нови 113 служители – съдебни помощници, пресаташета и служители по сигурността на информацията. За целта в бюджета за 2019 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) ще заложи около 4 740 769 лева за финансовото обезпечаване на тези нови щатни бройки.

Най-голяма е необходимостта на съдилищата от съдебни помощници. Комисията „Съдебна администрация“ (КСА) към Съдийската колегия на ВСС иска разкриването на допълнителни 70 щатни бройки за такива длъжности, а нужните пари са около 2 978 000 лева, показа справка на „Лекс“.

В мотивите си КСА казва, че основната идея на предложението е преразпределение на задачите между съдии и добре подготвена администрация. Това ще позволи на магистратите да се концентрират върху същността на задължения си. От комисията напомнят, че в момента съдиите често изпълняват сравнително елементарни административни задачи, които със същия успех могат да се извършват от съдебните помощници.

Специализирани съдебни служители могат да се използват за подготовка на делата (освен за изготвяне на проекти на съдебни актове), състояща се в извършването на самостоятелни действия (но по разпореждане на съдията), които не подлежат на инстанционен контрол. Например, да им се възложи администрирането на делата, а именно неподлежащите на инстанционен контрол процесуални действия на съда (разпорежданията), свързани с размяната на книжа, вкл. след приключване на делото със съдебен акт.

Предложението е да се обособи в бъдеще истинска специализирана администрация, на която да бъдат възложени функции по движение на съдебните книжа, така че съдията да се занимава с делото при постъпването му (за преценка на редовността на исковата молба), при насрочването му и за написване на крайния съдебен акт. Фазата по размяна на книжата и преценка редовността на съобщения и призовки да има право да се възлага на съдебен помощник“, изтъкват от КСА.

Крайният резултат, който очакват е разтоварване на съдиите от несвойствени задължения, което на свой ред ще им позволи да се съсредоточат върху качеството на правораздаването. Това ще доведе и до ускоряване на процеса, до отпадане на вечната необходимост от увеличаване на щатове за служители и съдии, а и има потенциал за икономии на разходи, аргументира се комисията.

Тя предлага и формула за определянето на броя на съдебните помощници. Според комисията на 5 съдии трябва да се пада по един съдебен помощник. При така посочените критерии най-голяма необходимост от тях има в Софийския градски съд, където в момента има 33 съдебни помощници, но по тази формула трябва да бъдат назначени още толкова. В окръжните съдилища в Плевен, Перник, Сливен, Монтана, Смолян и др. пък се оказва, че няма нито един съдебен помощник по щат.

Неотдавна в интервю за „Лекс“ председателят на Комисията „Съдебна администрация“ Боряна Димитрова заяви, че с колегите ѝ са подготвили предложения за изменение на Закона за съдебната власт в частта за съдебните помощници и техния статут и че очакват дебат по тях.

Идеята на комисията е била още от тази година да започне процедурата, но се оказва, че бюджетът за 2018 г. не позволява финансовото обезпечаване на допълнителните бройки. Становището на бюджетната комисия е, че ще предвиди пари за 2019 година.

Оказва се, че не малко съдилища имат нужда и от служители по сигурността на информацията. КСА е предложила разкриването на 25 щатни бройки, за чието финансово обезпечаване са необходими около 1 152 400 лева. Бюджетната комисия е отговорила по същия начин – може, но за 2019 година.

Третото предложение на Комисията „Съдебна администрация“ е за разкриване на 18 нови бройки за пресаташета в окръжните съдилища като за това ще са нужни 610 369 лева. И тази идея се отлага за догодина.

Според КСА е необходим проактивен подход, съобразен със спецификата на всеки район. „Това е пътят, по който би се отговорило в най-пълна степен на комуникационните потребности и биха се постигнали по-ефективни и бързи резултати за подобряване на публичния образ и повишаване на общественото доверие към съдебната власт в местната общност. Пресцентрове в окръжните съдилища, които ще обслужват и всички районни съдилища към тях, ще позволят по-добро структуриране и комуникиране на собствен дневен ред“, изтъкват членовете на комисията. Те смятат, че трябва да има и информационни стандарти в работата с медиите, адекватни на съвременния свят и очаквания.

В тази връзка предлагат и да бъде отменено решението на Съдийската колегия от 2017 г. за създаването на единни пресофиси към апелативните съдилища.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Курусмук
Курусмук
30 август 2018 11:12
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Бебов
Бебов
30 август 2018 9:55
Гост

Колко взима прокуратурата на Гешев за да те смачка като Иванчева?

Анонимен
Анонимен
29 август 2018 10:01
Гост

Според мен целият проблем идва от това , че много сме пресолили манджата по отношение на назначаване и уволняване на съдии , някакви безкрайни и никога несвършващи конкурси и прочие тъпотии. Прекалено сериозно сме взели статута на съдии , прокурори и следователи …..И какво се получава на практика ? Системата е закостеняла , много мудна и не реагира на реалните проблеми . Съдийските назначения се бавят с години , има дефицит на кадри , не се реагира адекватно на елементарни ситуации като напускане и пенсиониране на съдии , майчинство , временно или трайно повишена натовареност и пр. ВСС няма адекватна… Покажи целия коментар »

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
29 август 2018 19:36
Регистриран

ВИЕ СТЕ БЕЗКРАЙНО ПРАВ-ПРИВЕТСТВАМ ВИ. И нека и ВСС да Ви чуе.Но да се поправи не мисля че може-този ВСС следва да си промени името-да стане ВИСШ СЪВЕТ НА ПРАВОСЪДИЕТО, в който да членуват наравно с прокурори, съдии, и адвокати.Или да се състои САМО от съдии. ДРУГОТО Е ПРОСТО ЕДНА ГОЛЯМА СМЕШКА. Затова от ЕС не ще финансират неговите проекти повече , така, както те си мислят-в ЕК разбраха ,че всъщност в РБ няма съдии със суверени права…А управляващите ще дават грешни пари от бюджета за този, дето духа. Лобирайте да ви избират на избори и тогава се „дуйте“.Защото, както… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
29 август 2018 9:47
Гост

Наистина ЗСВ има нужда от промяна поради многото пропуски в него.

Възмутен
Възмутен
29 август 2018 10:47
Гост

Сега с тези промени ще ни вменят още задължения. Съвсем няма да можем да вдигнем глави. И без това сме затрупани с работа.

Анонимен
Анонимен
29 август 2018 9:45
Гост

Въпросът за съдебните помощници и техните правомощия е много интересен , но и много сложен . По традиция у нас на съдиите е възложено всичко и към момента ролята на съдебните помощници не я виждам , въпреки че много съдии – за мен нерегламентирано – ги ползват за подготовка на съдебни актове и за какво ли не ….Трябва да се промени закона и да им се дадат истински правомощия напр. по администриране на делата . Ако ще се мисли в тази насока , то ЗАПОВЕДНОТО ПРОИЗВОДСТВО МОЖЕ ДА СЕ ДАДЕ НА СЪДЕБНИ ПОМОЩНИЦИ НА 90 %. Но пак казвам –… Покажи целия коментар »

Петя
Петя
29 август 2018 10:37
Гост

Не зная за кой съд става на въпрос, или въобще дали фиксирате такъв, но при нас не бих казала, че съдиите вършат всичко.

Анонимен
Анонимен
29 август 2018 12:58
Гост

Имам предвид , че съдиите вършат „всичко“ , което е свързано с мислене и вземане на реални решения по движение на делата и естествено по решаването им . Ясно , че съдиите /визирам себе си/ не вършат деловодна и секретарска работа . Аз съдебен помощник нямам и не искам . Не виждам с какво може да ми помогне – нито ще види по делото това , което аз виждам , нито ми се занимава да му коригирам грешките . Не мисля и че е коректно да сервирам на страните „съдебни актове“ изготвени от друг и без достатъчно осмисляне от съдия… Покажи целия коментар »

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
29 август 2018 19:24
Регистриран

Вие сте достоен съдия.И ако сте съдия, както пишете, защо сте анонимен-страхът сковава всеки в РБ.Но би следвало да знаете, че свободата е вътрешно състояние на Духа, а не външно качество. Съдебните помощници и прес аташетата – БОГА МИ, нито едно от двете неща не ни харесва-нито съдебните помощници имат уменията на един Юрист, нито прес службата ни трябва-защо ни е .Да ни заблуждава, да дава интервюта лъжливи.Или съд.пом.да пишат определения и разпореждания БЕЗ РАЗУМ.Та това го може всеки и без да носи отговорност, нали.Но вие си знаете-очевидно е, че докато не станете безкрайно омразни на народа си, не ще… Покажи целия коментар »

Съдебен помощник за един "адвокат"
Съдебен помощник за един "адвокат"
30 август 2018 9:58
Гост

Г-жо Стоянова,
Кое различава съдебният помощник от един адвокат по отношение на „уменията му на юрист“, при положение, че за упражняването на адвокатска професия се изисква същото висше юридическо образование, което и за заемането на длъжността съдебен помощник ? Моля за правни аргументи, а не за житейски, богословни, морални и т.н. Нека видим Ваши искови молби, жалби и други актове, та да дадем оценка на написаното дали съответства на юридическата терминология, дали съдържа нужните правни доводи и аргументи, дали фактическата обстановка е изложена в нужната пълнота и последователност.
Не знам като каква се изявявате, но от писанията Ви не личи особен професионализъм.

Анонимен
Анонимен
29 август 2018 9:24
Гост

Съдебните помощници никога не достигат, защото работата им е специфична и се изисква нужната квалификация.

Анонимен
Анонимен
29 август 2018 9:22
Гост

Всичко това е добре, но вместо да разкриват, да вземат да трансформират, т.е. свободните да ги преместят където има нужда. Другото ще бъде разхищение на пари на данъкоплатците.