Районните съдилища в Дряново и Трявна да бъдат трансформирани в териториални отделения към РС-Габрово. Този вариант за съдебна реформа ще бъде обсъден до 15 юли с представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, с юридическите съсловия, с прокуратурата, местни работодателски организации и всички заинтересовани лица. Това стана ясно на днешното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС).

Решението е продължение на предприетите вече първи стъпки на кадровия орган за прекрояване на съдебната карта.

На 11 май СК на ВСС откри процедура за реорганизация на няколко районни съдилища от три съдебни района, като идеята е да бъдат „разиграни“ различни варианти за реформата им – някои от тях да бъдат изцяло закрити, а други обединени (виж още тук).

За целта беше решено до 30 юни да се проведе широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни и едва след това да се пристъпи към същинската реформа.

Първият съд е от района на Стара Загора. Идеята е да бъде закрит районният съд в Гълъбово, а приемник да стане съдът в Раднево. Общественото обсъждане за този район ще се проведе на 17 юни в Стара Загора.

Второто пилотно предложение се отнася до районните съдилища в Тополовград и Елхово, които се намират в Ямболския съдебен район. В този случай ВСС ще обсъди няколко варианта за реформа – или РС-Тополовград да се влее в съда в Елхово, или пък да бъде обединен с РС-Харманли. Проблемът е, че община Тополовград е в Хасковска област, а съдът е в района на Ямбол. Заради това на заседанието беше обсъдено дали да се поиска от Министерския съвет промяна на административно-териториалното деление, или ВСС сам да промени съдебния район. Това обсъждане ще се проведе на 15 и 16 юни в Ямбол.

Третият съд е от Добричкия район. Тук идеята е районният съд в Каварна да се обедини със съда в Балчик. Разстоянието между двата града е 19 км, като сградата на РС-Балчик  е изцяло нова и може да поеме магистратите от Каварна.

Общественото обсъждане за този вариант на реформа ще се проведе на 8 юни. Миналата седмица имаше протести на местната общност заради идеята РС-Каварна да се влее в съда в Балчик (виж повече тук).

Първоначално четвъртото предложение беше само районният съд в Трявна да стане териториално отделение към РС-Габрово. На 11 май обаче кадровиците обсъдиха и съдбата на съда в Дряново, който е в почти идентично положение като този в Трявна по отношение на натовареността, видовете дела, брой съдии и служители и т.н. Положителното в този район е, че има много добра ЖП инфраструктура, което ще спомогне за достъпа до съд, стана ясно на заседанието на СК на ВСС на 11 май.

Днес кадровиците решиха до 15 юли да се проведе обществено обсъждане с всички заинтересовани страни за „превръщането“ на съдилищата в Дряново и Трявна в ТО към РС-Габрово.

Председателят на комисията по натовареност Даниела Марчева съобщи, че в петък е била на среща с „Информационно обслужване“. Дружеството я уведомило, че който и модел за реформа на съдебната карта да бъде въведен, ще е необходима доработка на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Марчева заяви, че проблемът, който възникна със закриването на спецсъдилищата (виж повече тук), важи в пълна сила и в хипотезата на закриване на районни съдилища, или тяхното обединяване. В тази връзка тя изтъкна, че очакванията посочените районни съдилища да бъдат трансформиране с вземането на решенията на Съдийската колегия няма да стане автоматично именно защото е необходимо доработване на ЕИСС.

 

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
hidexo1050
hidexo1050
23 юни 2022 11:44
Гост

Mysedgwick walmart Login – Guys!! In this article, I will talk about the mysedgwick walmart Login.

Анонимен
Анонимен
31 май 2022 18:34
Гост

Крайно време е съдиите от РС да бъдат изравнено натоварени, за да взимат еднакви възнаграждения. Смятам, че щом в някой малки градове може без болница, ще се оцелее и без съд. Това трябва да е посоката, ама пак ще се изпъчи някой и ще говори за достъп до правосъдие.

Анонимен
Анонимен
31 май 2022 17:33
Гост

След Каварна, ще скочат и тия. Ама ВСС да не се огъва, а да действа

това е вариантът
това е вариантът
31 май 2022 17:31
Гост

Най-тъпото в цялата схема е, че всеки пък като се чуе такова нещо започва едно безпринципно окане – сега как ще останем без съд, какво ще правим, държавата се оттегля от малките населени места. Нека си има ТО и кадията да ходи един път в седмицата да гледа дела, да си има и регистратура и деловодство, та да не се разхождат гражданите.

Анонимен
Анонимен
31 май 2022 17:32
Гост

Това нищо не променя! И не пести пари!

това е вариантът
това е вариантът
31 май 2022 17:33
Гост

Не е целта пестене на пари, а като мине един съд към съседен – влизане, сливане, каквото и да е, ще има общ екип и ще има по-равномерна натовареност, няма да се търсят съдии за Крива паланка, а всеки ще дава дежурство там по собствените си дела. Току виж се получило и нещо като специализация!

Ожтддгт
Ожтддгт
31 май 2022 21:48
Гост

Пести се и от към пари – ще отпаднат административни бройки. Много са.

atr
atr
31 май 2022 15:19
Гост

А със службите по вписванията, какво се случва като съд стане ТО…?

Хари
Хари
31 май 2022 14:47
Гост

Ще видим какво ще стане след обсъждането. За мен е добре да станат тези промени.

Възмутен
Възмутен
31 май 2022 14:46
Гост

Ще правят доработка на Единната информационна система на съдилищата? Та те още не са си я оправили да работи като хората.

Гери
Гери
31 май 2022 14:40
Гост

Те пък районните съдилища в Тополовград и Елхово с спукват от работа сигурно.

дичо
дичо
31 май 2022 14:37
Гост

Много разумно предложение.

Симо
Симо
31 май 2022 14:38
Гост

Крайно време е. До кога ще се мотаят с тази реформа?

Анонимен
Анонимен
31 май 2022 14:15
Гост

ДРЯНОВО не го пипайте! Председателят на правната комисия в НС там му е бизнеса и няма да е доволен.