Съдия Даниела Врачева от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) е действала по целесъобразност и не е извършила нарушение при определянето на състава, който разгледа мярка за неотклонение на бившия кмет на с. Галиче Ценко Чоков.

Този извод е на тричленен състав на Върховния административен съд, който със свое решение отхвърли жалбата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов срещу отказа на Съдийската колегия да я накаже.

В началото на миналата година тричленен състав от АСНС – Даниела Росенова (председател), Даниела Врачева (докладчик) и Димчо Георгиев освободи Ценко Чоков от ареста срещу 10 000 лева гаранция. Определението беше подписано с особено мнение от съдия Димчо Георгиев.

Освобождаването на Чоков от ареста предизвика протести в Галиче, а главният прокурор Сотир Цацаров тогава призова председателя на ВКС да прецени дали е необходима проверка на начина, по който делото е било разпределено в АСНС. А месец по-късно друг състав на апелативния спецсъд върна Ценко Чоков в ареста.

Проверка в съда беше направена. Според резултатите от нея разпределението на мярката е било извършено от Даниела Врачева, която към онзи момент изпълнявала функциите на председател на съда, защото шефката Даниела Росенова и заместничката ѝ Петя Колева били в отпуск.

Случайният жребий определил именно Врачева за докладчик по делото за мярката на Ценко Чоков. Тя заседавала в състав с Димчо Георгиев и Петя Колева. Но тъй като последната била в отпуск, Врачева я заменила с Росенова, независимо от това, че Колева се връщала на работа преди заседанието по мярката.

В доклада на ВКС се казваше, че това е грешка и препоръчаха да се преработят вътрешните правила за случайно разпределение на делата в апелативния спецсъд.

На базата на този доклад Лозан Панов внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Врачева. Такова започна в предходния състав на Висшия съдебен съвет. Дисциплинарният състав с два на един глава излезе с предложение тя да бъде наказана с намаляване на заплатата с 10% за 6 месеца, защото при разпределение на делото е „допуснала субективизъм и приложила неясни критерии, което поставя под съмнение почтеността на начина на неговото сформиране и ерозира доверието в съдебния акт, който е произнесъл“.

Тъй като мандатът на предходния състав изтече, предложението беше разгледано на първото заседание на новата Съдийска колегия, която единодушно реши да не наказва Врачева.

Най-общо кадровиците приеха, че съдийката не е дискредитирала институцията, нито е уронила или накърнила по някакъв начин достойнството на професията, не е повлияла на доверието на гражданите за това, че съдът компетентно се е справил с възложените му правомощия.

Лозан Панов обжалва, но тричленен състав на ВАС с председател Георги Георгиев и членове Тодор Тодоров и Росен Василев (докладчик), не намери данни за извършено нарушение от Врачева.

Съдия Врачева е приела, че с оглед обема на материалите по делото в състава следва да се включи съдия Росенова вместо титуляра съдия Колева с оглед момента на връщането им на работа след отпуск в периода на произнасяне по чл. 345, ал. 1 НПК. Това действие не е незаконосъобразно, доколкото липсват нарочни правила, които да са нарушени, а спорът е дали е най-целесъобразното. Безспорно е установено, че към момента на извършеното разпределение на делото в АСНС практиката не е еднородна и не е съществувало писмено правило, което да определя начинът на попълване на въззивните състави при отсъствие на съдии от определените постоянни състави през периода за произнасяне по чл. 345, ал. 1 ЗСВ. Преценката е на разпределящия и е по целесъобразност. Обстоятелството, че решението на съдебния състав по делото е предизвикало негативен обществен отзвук, без да е установена причинна връзка с действията на съдия Врачева при разпределение на делото, не обуславя извод за правни и фактически основания за ангажиране на дисциплинарната ѝ отговорност“, се казва в решението на ВАС.

Върховните съдии приемат, че посоченото в предложението на Панов нарушение не е доказано, както и не е обоснован изводът за виновно поведение на Даниела Врачева.

Решението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

След скандала и Инспекторатът към ВСС извърши проверка в АСНС. Той установи нарушения в разпределянето на случаен принцип на делата и внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу вече бившия шеф на съда Даниела Росенова. Тази дисциплинарка все е още висяща пред Съдийската колегия на ВСС.

Същевременно както Росенова, така и Врачева подадоха документи конкурса за повишаване във ВКС, който се провежда в момента.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Магистрат
Магистрат
19 април 2018 13:48
Гост

Прав си е Панов. Съдийката наистина е допуснала субективизъм.

Анонимен
Анонимен
19 април 2018 13:51
Гост

Нарушение от страна на Даниела Врачева не е доказано. Отделен е въпросът, че случайното разпределение на делата не работи.

Анонимен
Анонимен
19 април 2018 13:43
Гост

Няма нарушение, разбира се. Панов действаше популистки.

Анонимен
Анонимен
19 април 2018 13:42
Гост

Ей, тоя Панов не мирна. Пак правораздава. Първо да си оправи бакиите във ВКС.

Читател
Читател
19 април 2018 13:45
Гост

Не четеш ли, че Цацаров го е призовал.