Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) откри процедура по преназначаването на магистратите от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд и веднага след това спря производството до произнасянето на Конституционния съд (КС) по искането на главния прокурор Иван Гешев (виж тук).

Както „Лекс“ писа, обвинител №1 оспори в КС множество разпоредби от Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се закриват спецструктурите, а магистратите в тях се преназначават на квотен принцип в равни по степен органи (виж повече тук и тук).

Темата за това какво да прави Съдийската колегия с преназначаването на спецмагистратите беше поставена от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Той припомни, че според §44, ал. 1 от ПЗР и ЗСВ спецсъдиите се преназначават по реда на чл. 194, ал. 1 от закона. Втората алинея на този параграф пък предвижда, че тези от тях, които искат да бъдат възстановени на предишните си длъжности, имат 14-дневен срок да подадат заявление за това като този срок е изтекъл на 10 май (повече по темата виж тук).

Същевременно в §44, ал. 3 от ПЗР и ЗСВ се казва, че Съдийската колегия има 30-дневен срок, за да разкрие длъжности в съдилищата, съответни на закритите СНС и АСНС, на които да преназначи спецмагистратите. Този срок изтича на 9 юни.

На всички обаче е известно, че главният прокурор атакува в КС разпоредбите от ЗСВ, а КС допусна до разглеждане искането.

А в чл. 54, ал. 1 , т. 4 от Административнопроцесуалния кодекс се казва, че административният орган спира производството, когато Конституционният съд е допуснал до разглеждане по същество на искането, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон.

Заради това председателят на ВАС постави на обсъждане въпроса трябва ли да започне процедурата по преназначаването, или производството да бъде спряно, докато не се произнесе КС.

Самият той застъпи тезата, че преназначаването на съдиите трябва да бъде спряно, като се аргументира с чл. 54, ал. 1, т. 4 от АПК. Обясни, че когато КС е допуснал за разглеждане искане за обявяване на противоконституционност на приложим закон, тогава съответният административен орган служебно спира производството. „Да изчакаме произнасянето на Конституционния съд, това касае статута на магистратите. В искането има наведени искания за противоконституционност на параграфите от закона, в които е предвиден квотен принцип за преназначаването им“, призова Чолаков.

Атанаска Дишева обаче беше на друго мнение. Според нея СК на ВСС се намира в хипотезата на чл. 54, ал. 2 от АПК, според който „Административният орган не спира производството в случаите по ал. 1, т. 1, 2 и 4, ако спирането може да създаде опасност за живота или здравето на гражданите или да застраши важни държавни или обществени интереси“.

По думите ѝ, ако СК на ВСС не започне процедура по преназначаване, ще създаде проблеми с осъществяването на правораздавателната дейност. „Категорично ще бъде осуетено безпроблемното осъществяване на правораздаването, особено с делата, които са започнати от съдии, чието преназначаване е поставено за разглеждане. Датата 28 юли ще настъпи, датата, на която специализираните съдилища престават да съществуват, сроковете текат. Ние трябва да имаме готови решения за преназначаването на съдиите. В случай, че КС отмени всички или част от оспорените текстове, ще имаме възможност да процедираме и няма да има опасност за делата и съдиите“, каза Дишева.

И продължи, че ако СК на ВСС не започне с процедурата, може да се окаже така, че на 28 юли има съдии в съд, който вече е закрит, а колегията няма да е взела решение за тяхното преназначаване. „Това пряко засяга правораздавателната дейност на два органа на съдебната власт, потенциално засяга възможността който и да било да се произнесе по делата, които са образувани или ще бъдат образувани до 28 юли. По тези дела има задържани, има пострадали и ако към датата на изтичането на трите месеца, тези съдилища бъдат закрити, няма да има съдии, които да се произнасят по тези дела и за това вината ще е на СК на ВСС“.

Атанаска Дишева заяви, че ако КС обяви за противоконституционни някои от текстовете за преназначаването на магистратите, тогава Съдийската колегия може да преразгледа решенията си.

„Ние към датата 28 юли трябва да бъдем готови с решенията за преназначаване и къде ще отидат съдиите“, каза още Дишева и допълни, че може изпълнението на тези решения да бъде спряно.

Тя призова колегите си да проявят разум и да защитят правораздаването по делата, които са подсъдни на спецсъдилищата от една страна, а от друга – да защитят професионалното развитие на магистратите там. Защото, по думите ѝ, ако сега СК на ВСС бездейства, тогава към 28 юли ще оставят съдиите без правен статус, „ще бъдат съдии в несъществуващи съдилища“.

Боян Новански възрази срещу „апокалиптичните картини“, които се рисуват. И допълни, че няма за гласува за подборен, пакетен, екипен принцип на преназначаването на магистратите. „Искрено се надявам квотите да бъдат обявени за противоконституционни“, каза Новански. А после възрази и срещу формулировката „важни държавни или обществени интереси“, това му напомняло за едни други отдавна отминали времена.

Аз ви цитирам текст от АПК. Не знам какво внушение се опитвате да направите“, отвърна му Дишева и определи изказването му като манипулативно, подвеждащо и невярно.

Боян Магдалинчев също подкрепи предложението за спиране на производството. По думите му в случая става дума за интересите на гражданите и интересите на спецсъдиите. „Колкото са важни интересите на обществото, толкова са важни и интересите на магистратите и правораздаването. За мен разпоредбите, отнасящи се до квотния принцип, са дискриминационни. Не знам кой е авторът, но се надявам КС да ги обяви за противоконституционни. Дори и да се приеме, че ще има закъснение по разглеждането на делата, все се надявам, че КС има правилно разбиране за проблемите, които стоят с този закон и се надявам скоро да се произнесе“, каза Магдалинчев.

Съдийската колегия единодушно реши да открие процедурата по преместването на съдиите, а след това със 7 гласа „за“ и един „против“ спря производството до произнасянето на КС.

 

49
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мунчо Мунчов - Сливата. От Сливенската.
Мунчо Мунчов - Сливата. От Сливенската.
08 юни 2022 9:42
Гост

В случая Дишева е права.

Август ще стане такава каша, че всички ще реват за нова Конституция и … нов КС.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2022 9:45
Гост

Дишева много често е права, но в случая определено не е време за нова конституция, камо ли за нов КС. Трябва да се подходи прагматично и да се преодолеят спънките, които Герб и ДПС правят и ще продължават да правят за да провалят всякакви опити за съдебна реформа.

Re:
Re:
08 юни 2022 10:06
Гост

Анонимно, какво на теб ти се иска, какво те устройва и за какво ти се плаща е без значение!

От значение е само фактът, че цялата така наречена съдебна система е кочина превръщаща се в блато и нея я чака 24 февруари.

Христо Иванов
Христо Иванов
08 юни 2022 10:22
Гост

Дишева откога стана благоразумна. като настояваше в Правна комисия, че закона е много добър и за преназначаването на съдиите в различни точки на България не се искало съгласие, къде й беше виждането за противоконституционност?! На всички магистрати е ясно, че въведените квоти ще се отменят и тя също го знае. Естествено, че преназначаването трябва да се спре, защото спецовете при сегашната процедура щяха да обжалват решенията на СК и искат спиране от ВАС. ВАС със сигурност щеше да спре преназначаването и пак нямаше да има кой да гледа делата. Аман от лицемерието на тези от ССб и ДА България, като… Покажи целия коментар »

Мунчо
Мунчо
08 юни 2022 9:35
Гост

После ще чака и специалната военна операция в Украйна да свърши.

И така до второто пришествие. До трето полувреме. Заплатите по бюджета си текат, а правосъдието от ден на ден се … подобрява.

Тикво-трол с каскет
Тикво-трол с каскет
08 юни 2022 9:28
Гост

ПП са долни безсрамници така да вземат бухалката на ОПГ „Каскет и Тиква“! Че с цялата си наглост искат и любителя на селския туризъм да отстранят след като много добре знаят, че така някой може да вземе ефективно да потърси отговорност от членовете на ОПГ-то. Напълно прави са калинките на ГЕРБ и ДПС да саботират по всякакъв начин съдебната реформа с подкрепата на троловете им в нета.

Съдия
Съдия
08 юни 2022 9:08
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Шах с пешка!
Шах с пешка!
07 юни 2022 23:21
Гост

Един елементарен милиционер разиграва цялата държава! Хак да ви е кирчовци и кокорчовци, като не сменихте този ВСС, а за почнахте всичко отзад напред!

Юрист
Юрист
08 юни 2022 9:31
Гост

Че е елементарен милиционера – елементарен е. Но мандатът на този най-позорен ВСС изтича скоро и по-добре да вложат енергията си в избора на нов ВСС. Което начинание вън от всякакво съмнение ще бъде саботирано всячески от старите управляващи муцуни.

В грешка си юристе!
В грешка си юристе!
08 юни 2022 11:38
Гост

Нищо няма да направят и с новия ВСС, а те всъщност и не искат. Ако можеха и искаха нямаше да сме в това положение с този главен прокурор, ВСС и всички други негативи, които стабилно ни държат в калта!

Анонимен
Анонимен
07 юни 2022 21:08
Гост

Хайде сега пък докачливи на много работа. На колко дела дадохте ход след обнародване на измененията и закриване на сец.? За сведение магистрати и от други съдилища заседават всеки ден и не за да одобрят споразумение. След като ви преназначат, ще разберете за какво говоря. Бъдете здрави и смели, защото трудното предстои!

Светополк Окаянний
Светополк Окаянний
07 юни 2022 21:44
Гост

Ей, най-после да попадна на „осведомен“, че от 2о години обикалям съделищата да си нърся някой, в който да се засезава всеки ден. Та осветли ме, ако искаш, разбира се. Та най-после да су кротна някъде.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2022 18:39
Гост

Стига с този Гешев. Основният проблем са съдиите. Те прокурорите, вкл.говорителите са и ги преназначават. Голяма каша ще стане с делата, на които е даден ход, защото първо се реже, а след това дори не искат да видят каква са я свършили. Ще стане по-лошо от колкото беше и ще спечелят обвиняемите, а ние ще плащаме обезщетения за бавно правосъдие. Иначе спецовете сега са още по-добре, защото не работят, а получават големите си тлъсти заплати. Сигурен съм, че съжаляват, че тази грандиозна реформа не е започнала по-рано.

ЦВЕТАН КОЛЕВ
ЦВЕТАН КОЛЕВ
07 юни 2022 20:07
Гост

Спец съдиите работят. Всеки делничен ден, /а често пъти и почивен/, в СпНС се провеждат поне по 8 -10 заседания като някои от съставите заседавот и ежедневно. Ако сте магистрат Ви пожелавам и Вие да се „понаслаждавате“ на едногодишния „рахат“, на който се радваме ние.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2022 9:46
Гост

Цветанееее… това в преПравен свят сигурно щеше да мине, но тук…

Анонимен
Анонимен
07 юни 2022 17:41
Гост

Мафията много добре знае, че предпоследната стъпка беше отнемането на бухалката й в лицето на Спецсъда, а последната е отстраняване на покровителя на престъпленията им с каскета и ефективно търсене на отговорност на членовете на ОПГ „Каскет и Тиква“. И затова всячески се опитват да саботират усилията на новото правителство за реформа в правосъдието, която цялата правна общественост у нас подкрепя. Но връщане назад няма, бай Ставри вече започна ремонт на източното крило.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2022 17:52
Гост

Ти да не си преписвал от тезисите на БКП? Удивително си приличат.

адвокат
адвокат
07 юни 2022 17:56
Гост

Прав е колегата. По времето на Гешев и Борисов правото у нас много девалвира и основна заслуга имат те и назначените от тях калинки. Само като се сетя доскоро какъв правосъден министър имахме… ухилен… пълна карикатура…

Анонимен
Анонимен
07 юни 2022 16:42
Гост

Да кажат, тези магистрати докато не работят ще получават ли заплати и защо, ако отговорът е- Да .

колежка СГС
колежка СГС
07 юни 2022 16:57
Гост

Естествено, че ще получават заплати, тъй като продължават да бъдат магистрати. Те нямат вина, че законотворецът ни иска да се саморазправи с тях и прави опити да наруши Конституцията, разчитайки, че подобни промени няма да намерят европейски отзвук.
Предложението за квотното им преназначаване е на колегата Милен Василев и е публикувано на страницата за общественото обсъждане на законопроекта. Може и колегата Василев да им плаща заплатите, тъй като безкрайното му свободно време поради липсата на лични и семейни ангажименти, е родило гениалната му идея за това безумие. Тишината в спалнята ражда безумие!

стамат
стамат
07 юни 2022 17:12
Гост

драга, нищо не сте разбрали от предложенията на съдия василев, недейте ги цитира като дявол – евангелие, и не споменавайте името на колегата, не сте достойна да го правите, нито сте му на знанията, нито на опита, нито на потвърдените актове, нито на почтенността, по-добре се скрийте някъде и не пишете подобни „компетентни“ излияния

Светополк Окаянний
Светополк Окаянний
07 юни 2022 20:11
Гост

Наместо „стамат“ трябваше да се наречете „ВЛЮБЕН В М.В.“

адвокат САК
адвокат САК
07 юни 2022 16:29
Гост

Какво друго да каже Дишева, като тя е писала закона, а в Правна комисия твърдеше, че не е необходимо съгласие на съдиите ,за да ги преназначат където си пожелаят. сега трябва да изпие горчивата чаша до край, защото това забатачване е и нейна заслуга.

Наблюдател
Наблюдател
07 юни 2022 16:26
Гост

Този форум все по-малко има юридически мнения в коментарите, какъв е проблема има компетентност да сезира КС сезира го и чакаме решение, но мноооого ме кефи мен как тезите ДБ и Дишева се застъпват и са си почти огледални, но няма проблем истината се ражда в спора.

съдия от прованса
съдия от прованса
07 юни 2022 16:20
Гост

Какъв Иван Гешев, какви пет лева! Тук става въпрос за съдии, прокурорите ги преназначават. Абе избирайте поне тролове със минимална интелигентност, какви са тези малоумници

адвокат
адвокат
07 юни 2022 16:24
Гост

Ами, колега, за 50 лева месечно се пише срещу Гешев. В статията да има изказване за зелето в Украйна, че не расте заради войната, пак трябва с каскета да се свърже!

Гузен негонен бяга
Гузен негонен бяга
07 юни 2022 17:43
Гост

Троловете с каскети са подробно запознати с ценоразписа. За тяхно огромно съжаление закриха сайта преПравен свят, в който срещу съответното заплащане величаеха великите селско-туристически изяви на Каскета.

Филип
Филип
07 юни 2022 16:01
Гост

Нещата вместо да се оправят, се забатачват още повече.

Шпирова
Шпирова
07 юни 2022 15:56
Гост

Страшна бъркотия

Бисер
Бисер
07 юни 2022 16:02
Гост

От каскета друго не може и да се очаква.

Миленова
Миленова
07 юни 2022 15:56
Гост

Мизерна работа.

Мишева
Мишева
07 юни 2022 15:55
Гост

Е това е работата явно на Гешев, той е сложен за това – да създава мизерен смут.

Николаева
Николаева
07 юни 2022 15:55
Гост

Няма начин да не ни е яд на Иван Гешев.

Черкезов
Черкезов
07 юни 2022 15:55
Гост

И какво ще постигне Гешев с това?

Евелина
Евелина
07 юни 2022 15:54
Гост

КС не са от бързите. 28 юли.

Ицо ХазартЪТ
Ицо ХазартЪТ
08 юни 2022 2:36
Гост

„По 3 дела на година – стига им,
Работливи си като млад циганин“

Кареленска
Кареленска
07 юни 2022 15:53
Гост

Кой е винове? Гешев или депутатите?

Гузен негонен бяга
Гузен негонен бяга
07 юни 2022 17:44
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Берлинска
Берлинска
07 юни 2022 15:53
Гост

Категорично Гешев направи кашичка. Но няма той да си я хапва, не няма.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2022 16:03
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Сталин = радост2
Сталин = радост2
07 юни 2022 16:19
Гост

ОК буумър. Реви си, миличък, реви си.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2022 19:37
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Нов
Нов
07 юни 2022 17:06
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
07 юни 2022 19:38
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Джони
Джони
07 юни 2022 15:52
Гост

Определено голяма каша стана с тези спецсъдии

съдия от прованса
съдия от прованса
07 юни 2022 15:52
Гост

Страхотен ход на СК, тъй като сега ще натрие носа на онези дупета от Народното събрание! Атанаска Дишева не можа да прокара преназначаването, което така или иначе щеще да повлече много жалби от магистратите от спеца и да блокира преназначаването. Ясно е , че ако те преназначат във види ще искаш спиране и спиране ще има. И пак няма да има кой да гледа делата. те така или иначе ги опропастиха, което беше целта на занятието-

Каролев
Каролев
07 юни 2022 15:52
Гост

Трябва някак да с реши този проблем

Рики
Рики
07 юни 2022 16:04
Гост

Ще чакаме КС. Което не е мбого обнадеждаващо като зная как се бавят с актовете.

Кадиев
Кадиев
07 юни 2022 15:37
Гост

Иван Гешев пак оплеска нещата.